Τα εμφράγματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα και μάλιστα με απόσταση από τις υπόλοιπες αιτίες με το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου να κρατά τα σκήπτρα. Και είναι το κάπνισμα που ενοχοποιείται ως ο κύριος παράγοντας για την εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων καθώς στην Ελλάδα έχουμε παγκοσμίως το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιζόντων.
Αυτά είναι τα σημαντικότερα σημεία από την ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Στέφανου Φούσα στα Χανιά, ενόψει της έναρξης καρδιολογικού συνεδρίου με θέμα «Νεότερες εξελίξεις στην καρδιολογία» που οργανώνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.
Ο κ. Φούσας παρέθεσε τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες είναι φουγάρα, καθώς το κάπνισμα είναι διαδεδομένο στον ανδρικό πληθυσμό με το 60% να καπνίζει έναντι του 40% παγκοσμίως, ενώ την πλέον ανησυχητική πρωτιά κατέχει ο γυναικείος πληθυσμός που καπνίζει σε ποσοστό 40% όταν το αντίστοιχο ποσοστό παγκοσμίως είναι μόλις 8%. Το χειρότερο είναι ότι και πολλοί νέοι, ηλικίας 15-17 ετών είναι καπνιστές.
Ως πλέον επικίνδυνη ηλικία για την εκδήλωση οξέου εμφράγματος είναι τα 50 έτη και πάνω, αν και δε λείπουν περιστατικά και σε μικρότερες ηλικίες από 25-35 ετών, χωρίς καμία προδιάθεση αλλά καπνιστές.
Έτσι, από τον Σεπτέμβριο η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αρχίζει σε όλα τα σχολεία εκστρατεία ενημέρωσης για τους κινδύνους που προκαλεί το κάπνισμα στην υγεία καθώς η μείωση των παραγόντων κινδύνου είναι απαραίτητη ώστε να μειωθούν τα ποσοστά εμφάνισης καρδιολογικών προβλημάτων και κυρίως του οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Τόνισε ότι «τα πρώτα πέντε λεπτά είναι πολύ κρίσιμα για την πορεία της υγείας του ασθενή μέχρι να φθάσει η μονάδα του ΕΚΑΒ» και τάχθηκε υπέρ της αυστηρότερης εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.
Έγινε ακόμη γνωστό ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου θα εκπαιδευτούν 30 υπάλληλοι υπηρεσιών του Δήμου, της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ στο θέμα της καρδιακής αναζωογόνησης, με την παροχή των πρώτων βοηθειών σε πολίτες που έχουν υποστεί έμφραγμα. Κι ακόμη θα πραγματοποιηθεί ανοικτή εκδήλωση ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν ώστε να μειωθούν οι παράγοντες εκδήλωσης εμφράγματος αλλά και για το τι πρέπει να κάνουν όταν υποστούν έμφραγμα.
Ως προληπτικές δράσεις στην εκδήλωση καρδιακού νοσήματος αναφέρθηκαν ο έλεγχος της πίεσης, η παρακολούθηση του ζαχάρου και της χοληστερίνης, ο περιορισμός του καπνίσματος και του άγχους, ωστόσο καθοριστικός είναι και ο έλεγχος της κληρονομικότητας.
Ανάμεσα στις θεματικές του συνεδρίου είναι οι εξής:
*Το ζήτημα των σπάνιων καρδιολογικών νοσημάτων τα οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Άρη Αναστασάκη στην Ελλάδα παρουσιάζονται με μεγάλη συχνότητα, με το πρόβλημα να είναι πολύ μεγαλύτερο κυρίως στη νησιωτική χώρα. Ωστόσο έχουν αντιμετώπιση όπως επισήμανε ο καθηγητής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Λονδίνου Πέρι Έλιοτ
*Οι αιφνίδιοι θάνατοι κυρίως νέων ανθρώπων που σύμφωνα με την καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Γένοβα Αλίτα Καθόριο, έχουν γενετικό υπόστρωμα, ενώ μεγάλη ευθύνη έχει και το ντόπινγκ, το οποίο -όπως είπε- μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο μυοκάρδιο.
Έχει μεγάλη σημασία να ξέρουμε το οικογενειακό μας ιστορικό και να εκπαιδεύονται οι πολίτες στην αντιμετώπιση απρόβλεπτων καταστάσεων, όπως τα φάρμακα του ντόπινγκ καθώς ακόμα και ένα χτύπημα μπορεί να οδηγήσει έναν νέο αθλητή, σε μια επικίνδυνη αρρυθμία στην καρδιά του ακόμα και στο θάνατο», επισήμανε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας