Ο πλημμελής εμβολιασμός έναντι της πνευμονοκοκκιακής νόσου σε συνδυασμό με την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών σκοτώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες συμπολίτες μας. Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η γρίπη και ηπνευμονιοκοκκική νόσος, εξακολουθούν να βρίσκονται παγκοσμίως στην κορυφή της πυραμίδας των αιτιών νοσηρότητας και θνητότητας. Τα παραπάνω ανέδειξε η Παρασκευή Κατσαούνου, επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη της ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), χθες σε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο των δράσεων της ενημερωτικής εκστρατείας της «Μεγαλώνουμε με Υγεία».
Με κεντρικό μήνυμα «Εμβολιαζόμαστε κατά της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας – Κάνουμε την Πρόληψη Πράξη Ζωής!», η ΕΠΕ για έκτη συνεχόμενη χρονιά, στέκεται δίπλα στον Σύνδεσμο Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ) και στηρίζει το κορυφαίο γεγονός της Αθήνας, τον 36ο Μαραθώνιο Αθήνας που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Νοεμβρίου.
Ο κίνδυνος για τους ασθενείς με πνευμονιοκοκκική πνευμονία για παράλληλη εμφάνιση οξέος καρδιακού συμβάματος, όπως το έμφραγμα μυοκαρδίου, η σοβαρή αρρυθμία και η εμφάνιση ή η επιδείνωση συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας είναι αυξημένος, επισήμανε η Π. Κατσαούνου. "Έτσι, παρότι πολλά από αυτά τα επεισόδια μπορούν να αποφευχθούν, χιλιάδες συνάνθρωποί μας νοσούν και πεθαίνουν αδικαιολόγητα", πρόσθεσε.
Τα τελευταία χρόνια, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας, μιας απειλητικής για τη ζωή λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, που προσβάλλει παιδιά και ενήλικες σε ολόκληρο τον κόσμο. Οσον αφορά τη χώρα μας: "Δυστυχώς, το λάθος του πλημμελούς εμβολιασμού συνδυάζεται στην Ελλάδα και με ένα δεύτερο παράδοξο: αυτό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών που αυξάνουν την αντοχή. Συνεπώς, όχι μόνο δεν προλαμβάνουμε, αλλά και πιθανά να μην
έχουμε επαρκή φαρμακευτική αγωγή αν νοσήσουμε", επισήμανε η επικουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας.
Από τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού εμβολιάζεται, είναι πολύ πιο δύσκολο μια επιδημία να ξεσπάσει και να εξαπλωθεί, το φαινόμενο δηλαδή που ονομάζουμε ανοσία του πληθυσμού, εξήγησε η Π. Κατσαούνου. Συνεπώς, δύο είναι οι βασικοί λόγοι για να εμβολιαστούμε, αφενός για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και αφετέρου για να προστατεύσουμε και τους γύρω μας, ανέφερε και πρόσθεσε ότι "για να ανακοπεί η εξάπλωση μιας νόσου δεν αρκεί να προσβλέπουμε πως οι συνάνθρωποί μας θα κάνουν το σωστό, πρέπει και εμείς να κάνουμε το ίδιο".
Ο εμβολιασμός για πνευμονιόκοκκο στη χώρα μας είναι ενταγμένος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για όλους τους ενήλικες άνω των 65 ετών, καθώς και για ενήλικες 18 έως 64 ετών που ανήκουν στις ομάδες κινδύνου για σοβαρές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις (όπως ασθενείς με χρόνια καρδιακά, μεταβολικά και αναπνευστικά νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, αλλά και συστηματικοί καπνιστές) και παρέχεται δωρεάν σε όλους
τους ασφαλισμένους που ανήκουν σε μια από τις παραπάνω ομάδες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας