Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ουρές πολιτών οι οποίοι περιμένουν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Αγίου Κωνσταντίνου (Ομόνοια) | ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Φάρμακα κατ’ οίκον

Την παλαιότερη πρόταση για παράδοση φαρμάκων στο σπίτι σε ασθενείς με σοβαρές ή χρόνιες παθήσεις επανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής φαρμακευτικής AbbVie και πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Πασχάλης Αποστολίδης.

Οπως ανέφερε, η πρόταση αυτή έχει διατυπωθεί και προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, ο οποίος ζήτησε τη συμφωνία όλων των φαρμακευτικών εταιρειών.

Αυτή όμως η συλλογική δέσμευση, όπως εξήγησε ο Π. Αποστολίδης, δεν υπάρχει. Μπορεί πάντως να υλοποιηθεί για όσες εταιρείες δεσμεύονται και με τη συγκατάθεση του ασθενούς, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει την αποζημίωση αυτών των φαρμάκων και οι ασθενείς, αντί να σχηματίζουν ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, θα παραλαμβάνουν τα φάρμακα στο σπίτι με έξοδα των εταιρειών.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Π. Αποστολίδης μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της εκστρατείας ενημέρωσης για την επικοινωνία γιατρού - ασθενούς «med&me» της AbbVie.

Η συγκεκριμένη πρόταση διατυπώθηκε χθες και από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη στο τρίτο προσυνέδριο του κόμματός του για την Κοινωνική Αλληλεγγύη.

Σχολιάζοντας τα λεχθέντα του Κυρ. Μητσοτάκη, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι, δεδομένου ότι τα φάρμακα αυτά «δεν διακινούνται όπως οι ασπιρίνες», ο ΕΟΠΥΥ «επιχειρεί να βάλει κανόνες στη διαδικασία μεταφοράς τους προς τους ασθενείς, ώστε να μην ταλαιπωρούνται, ειδικότερα όταν πρόκειται για ασθενείς απομακρυσμένων περιοχών».

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται Μητρώο Πιστοποιημένων Μεταφορέων προκειμένου να πραγματοποιούνται αποστολές σε όλους τους ασθενείς. Σημειώνεται ότι πιλοτικά το Κεντρικό Φαρμακείο του Ρέντη έχει πραγματοποιήσει αποστολές σε απομακρυσμένες περιοχές.

Στο ερώτημα της «Εφ.Συν.» αν θα προκαλέσει ντόμινο η κίνηση της Roche, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ εξέφρασε τον φόβο ότι μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες. «Το ντόμινο είναι ένα υπαρκτό σενάριο», είπε.

Διατύπωσε, ωστόσο, την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση, καθώς και την εκτίμηση και εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

Σημειώνεται ότι τα νέα φάρμακα που αφορά η πρόσφατη ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, η οποία επιβάλλει υποχρεωτική έκπτωση 25% και θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1-1-2017, είναι 23.

Για τους σαράντα ασθενείς που λαμβάνουν ήδη το φάρμακο της Roche ο ίδιος διαμήνυσε ότι «η εταιρεία δεν τους εγκαταλείπει, θα τους καλύψει».

Με ανακοίνωσή της η Roche Hellas τονίζει ότι έχει «ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, για τη δωρεάν διάθεση του ογκολογικού σκευάσματος Cotellic (cobimetinib) σε όλους τους ασθενείς που θα βρίσκονται υπό αγωγή τη στιγμή που το προϊόν θα αποσυρθεί από τη θετική λίστα έως και την ολοκλήρωση της θεραπείας τους, έχοντας προβεί στην κατάθεση σχετικού αιτήματος στον ΕΟΦ».

Τι γίνεται όμως με τους νέους ασθενείς που θα χρειαστούν το φάρμακο της Roche; Αυτοί δεν θα καλυφθούν.

Και τι θα γίνει με τα νέα καινοτόμα φάρμακα; Θα γυρίσουμε τριάντα χρόνια πίσω, όταν οι έχοντες ζητούσαν από εκείνους που πήγαιναν στο εξωτερικό να τους φέρνουν τα φάρμακα απ’ έξω;

Είναι γεγονός ότι η χώρα μας καθυστέρησε σημαντικά να διαπραγματευτεί με τις φαρμακοβιομηχανίες.

Ξεκίνησε πέρυσι, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (17.2.2016), με την ενεργοποίηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Φαρμάκου για τις νέες πανάκριβες θεραπείες της ηπατίτιδας C.

Η θεραπεία με το εξαιρετικά αποτελεσματικό φάρμακο Sofosbuvir (σοφοσμπουβίρη) κόστιζε 60.000 ευρώ για κάθε ασθενή!

Είναι τελικά τόσο μεγάλο το rebate που δεν μπορεί να αντέξει ένας γίγαντας του χώρου, όπως η Roche; Μπορεί και όλες τους να μπορούν, αλλά, σύμφωνα με όσα λένε παράγοντες της εν λόγω αγοράς, η δημόσια ανακοίνωση της υποχρεωτικής έκπτωσης και η αποδοχή της από τις φαρμακοβιομηχανίες θα έχουν συνέπειες, από τη στιγμή που πολλές χώρες με μεγαλύτερες αγορές φαρμάκων από την ελληνική διαπραγματεύονται κι αυτές με τον χώρο.

Η ελληνική παραγωγή

Με αυτά τα δεδομένα ίσως θα είχε νόημα η πρόταση του προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρου Τρύφων, για αύξηση της χρήσης των οικονομικοτερων ελληνικών φαρμάκων ώστε να δημιουργηθεί χώρος για την αποζημίωση των νέων καινοτόμων και των ακριβοτερων θεραπειών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ίδιος στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg τόνισε ότι «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να προσφέρει “θεραπεία” για την υπέρβαση δαπανών. Είναι οικονομική αυτοκτονία να μη χρησιμοποιούμε τα φάρμακα που παράγουμε. Οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες προσφέρουν ποιοτικά φάρμακα με χαμηλό κόστος, ωστόσο τα φάρμακα αυτά δεν χρησιμοποιούνται στο επίπεδο που θα έπρεπε», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «οι Ελληνες παραγωγοί φαρμάκου μπορούν να παράγουν φάρμακα και να καλύψουν το 60% της εγχώριας αγοράς φαρμάκου, ενώ τώρα κατέχουν μόνο το 23% της αγοράς».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Φάρμακα κατ’ οίκον

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας