Σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες των ασθενών, τις οποίες επικαλούνται συνολικά οι πολυεθνικές του φαρμάκου όταν ζητούν την αποζημίωση των καινοτόμων φαρμάκων τους, βρίσκεται η προχθεσινή απόφαση της Roche να αποσύρει ογκολογικό σκεύασμα για ασθενείς με μελάνωμα από τη θετική λίστα των αποζημιωμένων από τον ΕΟΠΥΥ φαρμάκων της χώρας.
Κάνοντας επίδειξη ισχύος, η εταιρεία, που ανήκει σε μία από τις μεγαλύτερες του φαρμακευτικού κλάδου, «βγήκε μπροστά» κάνοντας πράξη την από καιρό απειλή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) για Grexit στα καινοτόμα φάρμακα στην περίπτωση που εφαρμοστούν οριζόντια μέτρα rebate.
Η αντίδραση της Roche στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή τέλους εισόδου 25% στα νέα πρωτότυπα φάρμακα και αναδρομικά από 1/1/2017, που συμφωνήθηκε με τους δανειστές και νομοθετήθηκε στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων της δεύτερης αξιολόγησης, εξόργισε τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος απάντησε με μια σκληρή ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για εκβιασμό που δεν θα περάσει.
Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκαν δύο μεγάλες συσκέψεις στον ΣΦΕΕ προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.
Από αυτές προέκυψε δήλωση με την οποία ο ΣΦΕΕ καλεί το υπουργείο Υγείας «να επανεξετάσει άμεσα τα μέτρα και να προχωρήσει στην υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών οι οποίες έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».
Για την απόσυρση του ογκολογικού φαρμάκου ο ΣΦΕΕ αναφέρει ότι «κάθε εταιρεία αποφασίζει και χαράσσει τη δική της εμπορική πολιτική σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».
Υπενθυμίζει, ωστόσο, ότι «ο ΣΦΕΕ έχει επισημάνει επανειλημμένως τους κινδύνους και τις τραγικές επιπτώσεις της νέας φαρμακευτικής πολιτικής στους Ελληνες ασθενείς και το δημόσιο σύστημα Υγείας».
Επιπλέον, «έχει προτείνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με προτεραιότητα τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών στην απαραίτητη θεραπεία», προτάσεις που, όπως λέει, «διασφαλίζουν τόσο τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας όσο και των εταιρειών μελών του και των εργαζομένων τους».
Βρείτε τα!
Παράπλευρη απώλεια της κόντρας που έχει ξεσπάσει είναι οι καρκινοπαθείς. Χθες η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) σε ανακοίνωσή της κάνει έκκληση στον υπουργό Υγείας και στη Roche να βρουν αμέσως μια λύση για τους ασθενείς αυτούς για τους οποίους δεν υπάρχει χρόνος ούτε εναλλακτικές λύσεις θεραπείας.
Οι ασθενείς αναφέρουν ότι παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία και αγωνία τις εξελίξεις και κάνουν λόγο για «θολές πρακτικές» και «αιφνιδιαστικές κινήσεις» που σκοπό έχουν να οδηγήσουν σε ένα «παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, στο οποίο κανείς δεν ενδιαφέρεται για το θύμα, που είναι οι ασθενείς με καρκίνο!».
«Δεν είναι δυνατόν άλλη μια φορά, μετά το 2012, οι ασθενείς με καρκίνο να είναι όμηροι σε διελκυστίνδα της βιομηχανίας και της πολιτείας», σημειώνουν και προσθέτουν ότι «είναι προφανές και στους πλέον δύσπιστους ότι από την άνοιξη και μετά, ένα νέο, καταφανώς δυσμενέστερο τοπίο διαμορφώνεται για τους ασθενείς με καρκίνο στη χώρα μας».
Η Ομοσπονδία τονίζει ότι είχε αναφερθεί από τον Ιούνιο του 2017 στα προβλήματα που προκαλούν νόμοι και διατάξεις που επιχειρούν να περιορίσουν τη φαρμακευτική δαπάνη, θέτοντας φραγές στην εισαγωγή και αποζημίωση νέων φαρμάκων, με καθαρά δημοσιονομικά κριτήρια, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ιατρικά κριτήρια και τις ανάγκες ασθενών.
Ακόμα, ότι η Αριστοτέλους απέρριψε και τα πέντε αιτήματα για συνάντηση μαζί τους και τώρα οι ίδιοι καλούνται «να αντιμετωπίσουν τα αποτελέσματα αδιέξοδων πρακτικών, προσεγγίσεων και αποφάσεων που δεν σεβάστηκαν και δεν υπολόγισαν τους ασθενείς».
Το προφίλ της εταιρείας
Η Roche είναι πρωτοπόρος εταιρεία παγκοσμίως στον Κλάδο Φαρμάκων και Διαγνωστικών και ηγέτιδα στην εξατομικευμένη θεραπεία. Οπως η ίδια παρουσιάζεται, «εστιάζει στην προαγωγή της επιστήμης με σκοπό τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων» καθώς και «να προσφέρει σε κάθε ασθενή την κατάλληλη θεραπεία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Είκοσι εννέα από τα φάρμακα που έχει αναπτύξει περιλαμβάνονται στον Πρότυπο Κατάλογο Βασικών Φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μεταξύ αυτών πολύτιμα για τη ζωή αντιβιοτικά, ανθελονοσιακά και αντικαρκινικά φάρμακα.
Στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, βρίσκεται για όγδοη συνεχή χρονιά στην πρώτη θέση μεταξύ των εταιρειών του Κλάδου της Φαρμακευτικής και Βιοτεχνολογικής Βιομηχανίας και των Επιστημών Υγείας βάσει των Δεικτών Βιωσιμότητας Dow Jones.
Ο Ομιλος Roche, με έτος ίδρυσης το 1986 και έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες και απασχολεί περισσότερους από 94.000 εργαζόμενους παγκοσμίως.
Στον Ομιλο ανήκει και η Genetech στις ΗΠΑ. Το 2016 επένδυσε 9,9 δισ. ελβετικά φράγκα σε έρευνα και ανάπτυξη και σημείωσε πωλήσεις ύψους 50,6 δισ. ελβετικών φράγκων.
Στη χώρα μας η Roche Hellas, σύμφωνα με τους ισολογισμούς της, το 2016 έκανε τζίρο 137,28 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένο κατά 38,42 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το 2015, οπότε ο τζίρος της ήταν 175,7 εκατομμύρια ευρώ.
Το 2016 η Roche Hellas εμφάνισε ζημιές 18,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ το 2015 είχε 3,7 εκατομμύρια ευρώ κέρδη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας