Σε μια απέραντη θάλασσα αντιφάσεων έχουν βυθιστεί οι έρευνες για τους αγνοούμενους επιβάτες του «Norman Atlantic», το οποίο έμεινε ακυβέρνητο λόγω πυρκαγιάς ενώ αυτό έπλεε 44 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας.
Οι πρώτες διαφωνίες σχετικά με το ποιος θα συντονίσει τις έρευνες διάσωσης και αργότερα η διαμάχη για τη χώρα που θα ρυμουλκηθεί το πλοίο, ακολούθησε το μπάχαλο για τον αριθμό των επιβατών που βρισκόντουσαν μέσα στο πλοίο, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας περισυλλογής των ανθρώπων που βρίσκονταν στο κατάστρωμα από τα εναέρια μέσα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των ιταλικών αρχών, στο σκάφος επέβαιναν 475 άνθρωποι, εκ των οποίων διασώθηκαν 425, ενώ δέκα βρέθηκαν νεκροί. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται επιβεβαιωμένα δύο Έλληνες, ο Γιώργος Δούλης και ένας ακόμα άνδρας.
Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Κουφόπουλο, γεννηθέντα στις 21/02/1957, στη Μελίκη Ημαθίας, η σορός του οποίου μεταφέρθηκε σε ιταλικό νοσοκομείο και συγκεκριμένα σε πολυκλινική του Μπάρι.
Με βάση αυτά τα στοιχεία εξακολουθούν να αγνοούνται περίπου 40 άτομα, εκ των οποίων οι 32 είναι, σύμφωνα με τους Ιταλούς, Έλληνες υπήκοοι.
Με τον αριθμό των 475 επιβατών συμφωνεί και η ναυλώτρια εταιρεία, που ενημέρωσε το υπουργείο Ναυτιλίας για τον κατάλογο επιβαινόντων μετά την έρευνα που έκανε.
Σύμφωνα λοιπόν με την ΑΝΕΚ, τρία άτομα που φέρονταν ως επιβάτες στον κατάλογο επιβατών του «Norman Atlantic», τελικώς δεν ταξίδεψαν, ενώ ένα άτομο (σύζυγος μέλους πληρώματος) που δεν είχε καταγραφεί, διαπιστώθηκε ότι επέβαινε επί του πλοίου. Επιπροσθέτως, ένα μέλος του πληρώματος λόγω διανυκτέρευσης δεν επιβιβάστηκε στο πλοίο.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλία, 201 έλληνες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από αέρος και με πλοία από το «Norman Atlantic».
Δύο Αλβανοί ναυτικοί σκοτώθηκαν στην επιχείρηση ρυμούλκησης
Δύο Αλβανοί ναυτικοί σκοτώθηκαν όταν έσπασε ένα καλώδιο που συνέδεε το ρυμουλκό τους με το Norman Atlantic, αφού ρυμουλκούσαν το πλοίο στη διάρκεια της νύχτας.
«Ένας άνθρωπος βρήκε ακαριαίο θάνατο όταν έσπασε το καλώδιο το οποίο πιάστηκε στην προπέλα. Ένας δεύτερος εξέπνευσε πριν από μερικά λεπτά, ενώ του παρέχονταν οι πρώτες βοήθειες από το ιατρικό πλήρωμα ελικοπτέρου», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος των λιμενικών αρχών στην Αυλώνα της Αλβανίας.
Το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας επιβεβαίωσε τον ένα θάνατο, αναφέροντας ότι ο άλλος ναυτικός είναι σοβαρά τραυματισμένος, σημειώνοντας ότι οι δύο άνδρες δεν ανήκαν στις δυνάμεις του.
«Μεσοπέλαγα» ακόμα οι διασωθέντες
Μπορεί η επιχείρηση των εναέριων μέσων να έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο αυτό που προκαλεί εντύπωση, και κατά κάποιο τρόπο αποδεικνύει την κάκιστη οργάνωση των ιταλικών αρχών, είναι πως εξακολουθούν να βρίσκονται επάνω σε δύο πλοία αρκετοί από τους διασωθέντες του «Norman Atlantic».
Συγκεκριμένα, 95 Έλληνες βρίσκονται στα πλοία «San Giorgio» και «Durand de la penne» και δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, καθώς η ιταλική ακτοφυλακή δεν αποδεσμεύει τα πλοία που βοήθησαν στην επιχείρηση. Παράλληλα, μέχρι στιγμής, έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα συνολικά 86 Έλληνες.
Δείτε τη λίστα με τους διασωθέντες στο «San Giorgio»
Δείτε τη λίστα με τους διασωθέντες στο «Durand de la penne»
Εν αναμονή των ερευνών για εγκλωβισμένους
Την ώρα που το πλοίο παραμένει στη... μέση της θάλασσας και κινδυνεύει να βουλιάξει, καθώς όλες οι προσπάθειες ρυμούλκησής του ήταν άκαρπες, δεν υπάρχει ακόμα εντολή για έναρξη των ερευνών στο εσωτερικό του.
Η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει ήδη έτοιμες δύο εκπαιδευμένες ομάδες, αν ζητηθεί από την ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο διερεύνησης των χώρων του πλοίου προκειμένου να διερευνήσουν για τυχόν αγνοούμενους.
Αξίζει να αναφερθεί πως ο επικεφαλής του Λιμενικού Σώματος της Ιταλίας, Τζιοβάνι Πετορίνο υποστήριξε πως 80 άτομα από τους διασωθέντες δεν υπάρχουν στη λίστα των επιβατών.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Μπάρι, Τζουσέπε Βόλπε, ο συνολικός αριθμός επιβατών ήταν 499 άτομα, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί μετανάστες που κρύβονταν στα γκαράζ.
«Δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με 179 άτομα, αλλά ένα μέρος από αυτούς μπορεί να έχουν επιβιβασθεί σε εμπορικά πλοία» δήλωσε ο Ιταλός εισαγγελέας και πρόσθεσε: «Η δικαστική έρευνα βασίζεται, έως τώρα, στις καταθέσεις διασωθέντων και στο υλικό από κινητά τηλέφωνά τους».
Τέλος, η ιταλική δικαιοσύνη άσκησε δίωξη κατά του πλοιοκτήτη Κάρλο Βιζεντίνι και του κυβερνήτη του «Νorman Atlantic», Αρτζίλιο Τζακομάτσι με τις εξής κατηγορίες: εξ αμελείας πολλαπλής ανθρωποκτονίας, εξ αμελείας ναυαγίου και εξ αμελείας πρόκλησης τραυμάτων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας