Παρατείνεται η συνταξιοδότηση των γιατρών ΕΣΥ από τα 65 στα 67 έτη τους κατ' ανώτατο όριο, με τροπολογία την οποία κατέθεσε εκπρόθεσμα το Σάββατο το μεσημέρι στο νομοσχέδιο για το Παρατηρητήριο Ανοιας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος. Η τροπολογία, όπως επεξηγείται στην αιτιολογική έκθεση, δίνει τη δυνατότητα παράτασης της παραμονής στο σύστημα των γιατρών που συμπληρώνουν τα 65 χρόνια, ώστε να μην αδειάσουν τελείως τα νοσοκομεία από νοσηλευτικό προσωπικό, αφού την τελευταία τριετία -όπως αναφέρει- αποχώρησαν συνταξιοδοτούμενοι 2.163 γιατροί. Προσλήψεις φυσικά δεν έχουν γίνει ούτε διαφαίνονται στο μέλλον, παρά τις εξαγγελίες πρώην και νυν υπουργών Υγείας.
Η προτεινόμενη διάταξη, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, «κρίνεται απαραίτητη διότι μεγάλος αριθμός ιατρών κλάδου ΕΣΥ θα αποχωρήσει μέχρι την 31-12-2014 λόγω συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειψη στα νοσοκομεία έμπειρου και υψηλού επιστημονικού επιπέδου ιατρικού προσωπικού, με αρνητικές συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη».
Την ίδια ώρα, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης το ανώτατο όριο συνταξιοδότησης των γιατρών που υπηρετούν στα δημόσια συστήματα υγείας βρίσκεται στα 65 έτη, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, και προσθέτει: «Τουναντίον η χώρα μας θεσπίζει όριο τα 67, με αποτέλεσμα να κρατά στο ΕΣΥ το γερασμένο δυναμικό και να διώχνει στην ξενιτιά τους νέους γιατρούς».
Ας σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είχε συμπεριλάβει προ μηνός σε σχέδιο νόμου που είχε καταθέσει την παράταση της ηλικίας συνταξιοδότησης των γιατρών του ΕΣΥ από τα 65 στα 67 έτη, διάταξη που είχε ακυρώσει από τηλεοράσεως την επόμενη ημέρα ο πολιτικός του προϊστάμενος, υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης. «Δεν το θέλει η κυβέρνηση, το διατηρούμε στο νομοσχέδιο, αλλά δεν θα ψηφιστεί», είχε σχολιάσει τότε ο Λ. Γρηγοράκος.
Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών καταγγέλλει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας για τροποποίηση-ρουσφέτι σε «ημετέρους». «Ρουσφέτια που δεν κατάφερε να ικανοποιήσει μέσω του φαύλου νομοσχεδίου που κατέθεσε προ μηνός και τώρα επανέρχεται δριμύτερος, προκειμένου να δείξει ότι διαθέτει κι εκείνος δυνατότητα να νομοθετεί», σημειώνει ο Δημήτρης Βαρνάβας και καλεί τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, αντιλαμβανόμενοι πως τα δημόσια συστήματα υγείας δεν αποτελούν νεκροταφεία ελεφάντων ούτε πεδίο κομματικών εκδουλεύσεων, αλλά φυτώρια γνώσης και μηχανισμούς παροχής υπηρεσιών στην κοινωνία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας