Μεγάλη υπόθεση με... χλιαρή υποστήριξη. Την ώρα που το δημόσιο Πανεπιστήμιο απαξιώνεται σταθερά και μεθοδικά από την κυβέρνηση, η «προσωρινή» πρυτανική αρχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου για το θέμα των διαθεσιμοτήτων, σε εφαρμογή σχετικής απόφασης της Συνόδου των Πρυτάνεων, προκειμένου να προβληθεί το ζήτημα. Ωστόσο, ο διορισμένος αναπληρωτής πρύτανης του ΑΠΘ, Θεόδωρος Λαόπουλος, απέφυγε να καταγγείλει την κυβέρνηση για ένα πρόβλημα που είναι ξεκάθαρα πολιτικό.
Κι ενώ οι δύο συνδικαλιστές των διοικητικών υπαλλήλων, ο Σάββας Παπαδόπουλος από την Ομοσπονδία τους και ο Γιάννης Κουρμούλης από τον Σύλλογό τους στο ΑΠΘ, κατήγγειλαν ευθέως την απαξίωση του δημόσιου Πανεπιστημίου από τη μνημονιακή κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς της –νυν και πρώην– ο εκτελών χρέη πρύτανη, Θεόδωρος Λαόπουλος, δεν μπόρεσε να τους παρακολουθήσει. Μεταξύ άλλων, ζήτησε:
• Να επανέλθει το Πανεπιστήμιο σε κατάσταση ομαλής λειτουργίας.
• Εμπρακτη στήριξη από κυβέρνηση και κόμματα.
• Συνέπεια στη διαδικασία της αξιολόγησης που έδειξε ελλείψεις διοικητικού προσωπικού.
«Δεν αρκεί να λέμε ότι έχουμε δημόσιο Πανεπιστήμιο», περιορίστηκε να πει ο κ. Λαόπουλος, αλλά, όταν ρωτήθηκε αν βλέπει μεθόδευση της κυβέρνησης να απαξιώσει το δημόσιο πανεπιστήμιο προς όφελος των ιδιωτικών, πήρε σαφείς αποστάσεις: «Δεν πρέπει η διοίκηση να εκφράζει απόψεις για τη στόχευση του ενός πολιτικού κόμματος ή του άλλου», δήλωσε. Αν και καθηγητής, πιάστηκε και λίγο αδιάβαστος για το θέμα που κλήθηκε να προβάλει, διότι δεν ήταν πρόχειρος να απαντήσει πόσοι εργολαβικοί υπάλληλοι καλύπτουν τις ανάγκες των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου.
Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία που παρέθεσε η άλλη αναπληρώτρια πρύτανης, Παρασκευή Αργυροπούλου-Πατάκα:
• Η υποχρηματοδότηση του ΑΠΘ φτάνει το 70% σε σχέση με το 2009.
• 246 διοικητικοί υπάλληλοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
• 17 μετατάσσονται σε άλλα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ 10 βρίσκονται υπό απόλυση.
• Πολλοί εξαναγκάστηκαν σε συνταξιοδότηση.
• Το ΑΠΘ σήμερα έχει 410 υπαλλήλους, ενώ κατά την αξιολόγηση χρειάζεται 969.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας