Οι ξεναγήσεις παρέρχονται... το πωλητήριο μένει. Παρά την εμπλοκή στο ενδιαφέρον των μνηστήρων για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ επιδίδονται σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να τηρήσουν τις ημερομηνίες και τα χρονοδιαγράμματα ώστε αφενός να ικανοποιηθούν οι δανειστές, αφετέρου να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία.
Χθες, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης επισκέφθηκε τον ΟΛΘ, σχεδόν με μυστικότητα, ενώ το πρόγραμμα περιελάμβανε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Μαξίμ Σόκολοφ, ο οποίος στις 4 το απόγευμα επρόκειτο να ξεναγηθεί στους χώρους του λιμανιού.
Πάντως, από το υπουργείο Μεταφορών τονιζόταν ότι η επίσκεψη Σπίρτζη αφορά αποκλειστικά το θέμα των σιδηροδρόμων.
Οι δραστηριότητες αυτές έγιναν ανεμπόδιστα, χωρίς τις διαμαρτυρίες εργαζομένων αυτή τη φορά, που έχουν αποφασίσει να κάνουν στοχευμένες ενέργειες για λόγους τακτικής, αλλά και όπου θεωρούν ότι... υπάρχει σοβαρός κίνδυνος.
Στην προκειμένη περίπτωση, οι Ρώσοι είχαν στο παρελθόν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά στη συνέχεια είχαν αποσυρθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος ήταν ότι επιθυμούσαν να επιτύχουν «επένδυση-πακέτο», αποκτώντας μαζί λιμάνι και σιδηρόδρομο.
Χθες, ο κ. Σόκολοφ θα έβλεπε τις σιδηροδρομικές υποδομές του ΟΛΘ και παρεμπιπτόντως και τον ΣΕΜΠΟ (σταθμό εμπορευματοκιβωτίων), ξαναβάζοντας τη ρωσική πρόταση στο τραπέζι.
Στο περιθώριο σύσκεψης που έγινε στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ο κ. Σόκολοφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το ρωσικό ενδιαφέρον για το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είπε ότι παραμένει το ενδιαφέρον των Ρωσικών Σιδηροδρόμων τόσο για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο και τη Rosco αλλά και για την ΟΛΘ A.E., τρεις επιχειρήσεις που ουσιαστικά «αποτελούν πακέτο σε ό,τι αφορά τις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα».
Υπενθυμίζουμε ότι τον Νοέμβριο του 2015 ο κ. Σπίρτζης είχε αμφισβητήσει τις διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων δηλώνοντας: «Υπάρχει συμφωνία που δεσμεύει τη χώρα να προχωρήσει στις εννέα ιδιωτικοποιήσεις και αυτές θα προχωρήσουν, από τη στιγμή που έχουμε δεσμευτεί, έστω κι αν είναι κατά τη γνώμη μας λάθος αυτός ο σχεδιασμός».
Οι «σοβαροί υποψήφιοι»
Στο μεταξύ σήμερα, σε γνωστό ξενοδοχείο είχε προγραμματιστεί να γίνει παρουσίαση του λιμανιού για όλες τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.
Κάποιες απ' αυτές, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αν και «σοβαροί υποψήφιοι», δεν θα προσέρχονταν διότι έχουν ενστάσεις για τα σχέδια του ΟΛΘ.
Για παράδειγμα, η P&O, παλιά βρετανική εταιρεία που από το 2006 έχει ενταχθεί στην Dubai Ports World (αραβικών συμφερόντων) κι έχει στη διαχείρισή της 65 τερματικούς σταθμούς, με μεγαλύτερη ανάπτυξη σε Ινδία, Κίνα και Μέση Ανατολή, φαίνεται πως έχει σοβαρές αντιρρήσεις στο master plan του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που μέχρι στιγμής διατηρούν το ενδιαφέρον τους είναι οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι (Russian Railways), οι Αραβες του DW και οι Δανοί της Maersk, oι Φιλιππινέζοι της ICTSI και ένα γερμανικό fund που βλέπει επενδυτικά τις μεγάλες αγορές των ΗΠΑ και της Κίνας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας