Δεν είναι θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το σενάριο για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν, σύμφωνα με τον Γιάννη Μουζάλα, αλλά «χτίστηκε από δηλώσεις πρωθυπουργών κρατών, οι οποίοι λειτουργούν ξενοφοβικά».
Μιλώντας σε τηλεπτική εκπομπή, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, είπε ότι το σενάριο αυτό «αυτό μεταφέρθηκε στη χώρα μας σα να είναι απόψεις της Ευρώπης», ωστόσο δεν ετέθη καν στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες.
Στο συμβούλιο υπουργών εξήγησε «ετέθησαν ζητήματα πολύ σοβαρά, όπως της φύλαξης και μείωσης των ροών, σε σχέση και με την τρομοκρατία, σε αυτόν τον φόβο που δικαίως μάς έχει πιάσει μετά το χτύπημα στο Παρίσι».
«Οι απομονωτικές λύσεις δεν βοηθούν»
Ο Γιάννης Μουζάλας υποστήριξε ότι «οι απομονωτικές και εθνικές “λύσεις”, όπως το να χτίζουμε τείχη, δεν βοηθάνε. Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα» το προσφυγικό.
Όπως επισήμανε, δεν ακούστηκαν δηλώσεις όπως αυτές του προέδρου του Συμβουλίου Γιαν Άσελμπορν, του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου και άλλων.
Ο υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από τη FRONTEX 1.600 άτομα, ενώ έγινε πρόταση να έρθουν στα Σκόπια να κάνουν δακτυλοσκόπηση σε «όσους δεν έχουμε προλάβει να δακτυλοσκοπήσουμε».
Όπως είπε, στο κείμενο της FRONTEX αναφερόταν ότι «συγχρόνως θα καλέσουμε παρατηρητές από τη FYROM, την οποία αναφέρει ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, ώστε να συμμετέχουν στη επιχείρηση».
Ωστόσο δεν είναι δυνατόν «να δεχτούμε εμείς σαν χώρα αυτό το πράγμα. Παρατηρητές από τη FYROM στα ελληνικά σύνορα», είπε.
«Αυτό ήταν μια αυθαιρεσία της FRONTEX. Στείλαμε γράμμα στον κ. Αβραμόπουλο, ζητήσαμε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και μπήκαν στη θέση τους», τόνισε.
Αδικία η εμπλοκή της Ελλάδας στην τρομοκρατία
Ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι ήταν αδικία απέναντι στη χώρα μας η κριτική για τους δύο από τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, οι οποίοι πέρασαν από τη Λέρο.
«Από τους 8 τρομοκράτες, απεδείχθη ότι οι δυο περάσαν τον Οκτώβριο που ήταν μια πάρα πολύ ζόρικη περίοδος, από τη Λέρο. Και οι δύο πιστοποιήθηκαν με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.
«Και αυτό το πράγμα δεν αναφέρεται σαν επιτυχία. Θέλω να πω ότι πρέπει να ψάξει να βρει τα θετικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο παραδέχθηκε ότι «έχουμε πολλά αρνητικά» σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, «τα οποία προσπαθούμε να θεραπεύσουμε».
Τα εντόπισε στη «διαχείριση των ανηλίκων. Έρχονται πολλά ανήλικα και δεν είμαστε κατάλληλα εξοπλισμένοι».
«Θα δοθεί λύση στην Ειδομένη»
Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη, επανέλαβε ότι θα δοθεί λύση.
«Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια ώστε να μην πέσει ξύλο» ανέφερε.
Ωστόσο, είπε, «μέσα σ' ένα κράτος μια κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόζει τους νόμους. Πιθανώς με λεπτότητα, πιθανώς με τρυφερότητα, αλλά δεν μπορεί να έχεις τη σιδηροδρομική γραμμή κατειλημμένη 10 ημέρες, οφείλεις σαν κράτος να αντιδράσεις».
Επίσης δήλωσε αισιόδοξος ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η Ειδομένη «θα έχει καθαρίσει».
«Πολλοί δεν θέλουν να κάνουν αίτηση ασύλου»
Υποστήριξε ότι όσον αφορά τους μετανάστες που θα γυρίσουν πίσω, «όσοι θέλουν να κάνουν αίτηση ασύλου θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση ασύλου. Δεν κάνουν όμως γιατί δεν θέλουν. Πάρα πολλοί θέλουν να γυρίσουν πίσω μόνοι τους».
«Έχουμε συνεννοηθεί με τον Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) υπάρχει πρόγραμμα οικειοθελούς επιστροφής. Κατά την άποψή μου αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν λύση, είναι ευεργεσία το να γυρίσουν στον τόπο τους. Ακούγεται πολύ άσχημο, εγώ έχω δουλέψει χρόνια στην άλλη πλευρά και πονάω με αυτό που λέω τώρα» ανέφερε ο κ.Μουζάλας ενώ πρόσθεσε ότι θα «γίνουν και αναγκαστικές επιστροφές, απελάσεις».
Κάτοικοι Ειδομένης: Κινητοποιήσεις
Οπως έγινε γνωστό, αποφασισμένοι οι κάτοικοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις είναι οι κάτοικοι της Ειδομένης, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα με τους εγκλωβισμένους μετανάστες.
Όπως διαμηνύουν, η υπομονή τους έχει εξαντληθεί.
«Αν μέχρι την Τρίτη δεν έχουν φύγει οι μετανάστες (σ.σ. που δεν μπορούν να περάσουν στην ΠΓΔΜ) από την Ειδομένη είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις», δήλωσε πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή.
«Δεν θα αφήσουμε να μπει άλλο λεωφορείο στην Ειδομένη. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» τόνισε επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει άλλη υπομονή».
Αφότου η ΠΓΔΜ έκλεισε τα σύνορά της σε άτομα που δεν είναι Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί, η κατάσταση στην Ειδομένη χαρακτηρίζεται από τους λίγους κατοίκους της προβληματική.
Σύμφωνα με την Εμμανουέλα Μιχαηλίδου, «στην αρχή δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Πλέον, μένουμε μέσα αμπαρωμένοι. Έχουν μπει σε αυλές, έκλεψαν κότες, έκαψαν έπιπλα για να ζεσταθούν· η κατάσταση είναι σοβαρή».
Σ. Φάμελλος: «Υπάρχει σχέδιο αποσυμφόρησης της Ειδομένης»
Υπάρχει σχέδιο αποσυμφόρησης της Ειδομένης, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο.
Όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» της Θεσσαλονίκης, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει «την επιτάχυνση της διαδικασίας ταυτοποίησης των προσφύγων, έτσι ώστε τα προσφυγικά ρεύματα, οι άνθρωποι αυτοί, να φεύγουν προς την Ευρώπη».
Όσον αφορά τους προερχόμενους από χώρες εκτός Συρίας, Ιράκ και Αφγανιστάν οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι έχουν «εγκλωβιστεί» στην Ειδομένη, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι «υπάρχουν αυτή τη στιγμή και κάποιες σιδηροδρομικές γραμμές που θα επιστρέψουν και θα ελέγχονται οι μετανάστες αυτοί».
Αν και ακόμη δεν είναι καθορισμένο σε ποιο σημείο θα γίνεται η επιστροφή αυτή, «θα γίνεται οργανωμένα, ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στις κοινωνίες μας, δεν είναι ο αριθμός αυτός των μεταναστών τέτοιος, ώστε να δημιουργεί αυτή τη στιγμή πρόβλημα» διευκρίνισε ο βουλευτής.
Χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ειδομένη «πάρα πολύ άσχημη - πέρα από τις συνθήκες του χειμώνα, εξαιτίας της απαράδεκτης κίνησης των γειτόνων μας να δομήσουν φράκτη και να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές».
Σημεία ελέγχου στην Τουρκία
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η λύση για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών είναι «να μεταφέρουμε τα σημεία ελέγχου και να πιέσει η Ευρώπη να μετατεθούν τα σημεία ελέγχου στην Τουρκία».
Τόνισε πως η Τουρκία «σε έναν βαθμό καθυστερεί τον έλεγχο και των ροών αυτών, αλλά και των παράνομων διακινητών, γιατί εκμεταλλεύεται ίσως τη γεωπολιτική κατάσταση, το οποίο είναι όμως αρκετά επικίνδυνο για όλους και για την Ευρώπη».
Σημείωσε δε, ότι σε επίπεδο αντιμετώπισης της κρίσης από την Ε.Ε. «υπάρχει μία πίεση της Ελλάδας που έγινε αποδεκτή από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, που αναγνώρισε ότι οι χώρες της Ευρώπης δεν δέχονται τόσο εύκολα να υλοποιήσουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση».
Τόνισε δε ότι η Ελλάδα ασκεί πιέσεις και στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, «ώστε να υπάρχει μία μεγαλύτερη επιτάχυνση των ροών των προσφύγων και μία επιστροφή, μία εκτόνωση της κατάστασης με τους μετανάστες, έτσι ώστε να μη γίνονται συγκρούσεις στην περιοχή των συνόρων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας