Μια ψηφιακή «κιβωτός» γνώσης, ιστορίας και πολιτισμού, το διαρκές αίτημα δεκαετιών, ερευνητών και ιστορικών να έχουν πρόσβαση στο αρχείο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, γίνεται πράξη.
Μέχρι το τέλος του χρόνου οι πρώτοι 301 τόμοι και ένα σύνολο 198.988 σελίδων από το 1915 θα είναι διαθέσιμοι και ψηφιοποιημένοι, από το σύνολο των 829 τόμων και 401.000 σελίδων που αποτελούν το αρχείο του δήμου μέχρι το 1995. Η συνολική ψηφιοποίηση του αρχείου των 80 χρόνων του δημοτικού συμβουλίου θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα.
Με την ψηφιοποίηση θα ανοίξει ο «δρόμος» προς όλους όσοι ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για πτυχές της ιστορίας της Θεσσαλονίκης μέσα από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου.
Να δουν τι αποφάσεις πήραν οι άρχοντες σε κρίσιμες περιόδους όπως από το 1922 έως το 1924 με την ανταλλαγή των πληθυσμών και την εγκατάσταση των προσφύγων, την περίοδο της Κατοχής, αποφάσεις για την Ισραηλιτική Κοινότητα, αλλά και τις πρώτες μετεμφυλιακές συνεδριάσεις.
Λεπτομέρειες άγνωστες όπως η απόφαση του Συμβουλίου το 1915 για τη δημιουργία πυροσβεστικού σώματος στην πόλη, δύο χρόνια πριν ξεσπάσει η μεγάλη φωτιά του 1917 και άλλες για την περίοδο της Κατοχής, για αγορά καυσόξυλων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης σε ιδρύματα.
Σε ημερίδα που διοργάνωσε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης η Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος με θέμα «Ανοιχτή πρόσβαση: Η δημοκρατία της γνώσης», έγιναν οι επίσημες ανακοινώσεις από τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο και τους καθηγητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου ΔΙΠΑΕ Ιωάννη Βλαχάβα και Βασίλη Γούναρη, αλλά και τις βιβλιοθηκονόμους του ΔΙΠΑΕ Γεωργία Ροϊδούλη και Ελίζα Μακρίδου.
Η ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και θεματική ευρετηρίαση του αρχείου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης αποτέλεσε μια πρωτοβουλία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, με στόχο να δοθεί χωρίς περιορισμούς η δυνατότητα αξιοποίησης των δεδομένων του.
Και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε στην ημερίδα, «το αρχείο αποτελεί κληρονομιά και πρέπει ν’ ανοίξουμε μέτωπο με τον εαυτό μας, να δούμε την κινητικότητα της πόλης, τι αποφάσεις πάρθηκαν, τι ακριβώς συνέβη στη Θεσσαλονίκη, τι κουβέντιαζε η πόλη. Αγωνιώ κι εγώ να διαβάσω με λεπτομέρειες τα θέματα που θα προκύψουν».
Ο υπεύθυνος των προμηθειών βιβλίων της βιβλιοθήκης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Γιόφη Μόλχο, συνέλαβε την αρχική ιδέα της συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, ώστε το έργο να υλοποιηθεί χωρίς κανένα κόστος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, εντασσόμενο στην πράξη «Υπηρεσίες Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Ανοιχτής Πρόσβασης ΔιΠαΕ», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», η οποία χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας