Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου απέρριψε τα επιχειρήματα του Δημοσίου με τα οποία ζήτησε να του αναγνωριστεί, μεταξύ άλλων, η κυριότητα έκτασης 200 στρεμμάτων στην περιοχή του Θόλους, ώστε να ανεγείρει εκεί ακόμα μία δομή -φυλακή για πρόσφυγες στα πρότυπα της Σάμου, της Κω και της Λέρου.
Με μια απόφαση 82 σελίδων η έκταση κατοχυρώνεται οριστικά στον Δήμο Χίου που αναγνωρίζεται ως νόμιμος διάδοχος της σχολικής περιουσίας, δικαιώνοντας ουσιαστικά και τυπικά όσους από την πρώτη στιγμή επέμεναν ότι η επίμαχη έκταση ανήκε κατά κυριότητα παλαιότερα στο Ταμείο Σχολικής Περιουσίας και στη συνέχεια, βάσει της εθνικής νομοθεσίας, στον εκάστοτε δήμο όπου έδρευε αυτό.
Για να καταλήξει το δικαστήριο σε αυτή την απόφαση κύριο ρόλο είχαν τα μισθωτήρια που επί δεκαετίες υπέγραφε είτε το Ταμείο Σχολικής Περιουσίας, είτε ο Δήμος Χίου με ιδιώτες που εκμεταλλεύτηκαν την περιοχή κυρίως για κτηνοτροφική χρήση. Μεταξύ των μισθωτηρίων ήταν ακόμα αυτό με την Αερολέσχη Χίου που χρησιμοποιούσε τμήμα της περιοχής για τους σκοπούς της, μισθωτήριο με εταιρεία παραγωγής σκυροδέματος, η παρουσία της οποίας έγινε και αιτία για την επιβολή προστίμου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση προς τον Δήμο Χίου και μέσω της οποίας αναγνωριζόταν ουσιαστικά ως ιδιοκτήτης της περιοχής, και πολλά έγγραφα ακόμα. Με κύριο παρονομαστή ότι η κατοχή και η νομή της περιοχής ήταν πάντα στον Δήμο Χίου και τους προκάτοχους αυτού και οι οποίες ποτέ δεν απωλέσθηκαν, όπως ισχυρίστηκε το Δημόσιο.
Στα σημαντικά της απόφασης και η απόρριψη των ισχυρισμών του Δημοσίου ότι η έκταση που είχε χαρακτηριστεί ως δασική στις αρχές του αιώνα περνά αυτοδίκαια στην κυριότητά του. Γεγονός που μπορεί να επηρεάσει συνολικά το ζήτημα κατασκευής προσφυγικών δομών, αφού με βάση αυτή την απόφαση το Δημόσιο θα καλείται να αποδείξει κάθε φορά την ιδιοκτησιακή του σχέση με την εκάστοτε δασική έκταση που θα θελήσει να «αξιοποιήσει» κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Και θα πρέπει να την αποδεικνύει παρουσιάζοντας διοικητικές πράξεις νομής και χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον των είκοσι τελευταίων ετών!
Ικανοποίηση και στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου
Η ανακοίνωση της απόφασης ικανοποίησε και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η Περιφερειακή Αρχή εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή της για τη δικαστική απόφαση που αναφέρει πως η έκταση στο Θόλος αναγνωρίζεται ως δημοτική έκταση. «Η Χίος όπως και η Λέσβος έχουν αλλάξει σελίδα και κάθε σκέψη για δημιουργία ή λειτουργία δομών, όπως αυτές που σχεδιάζονται από το υπουργείο Μετανάστευσης, μας βρίσκουν καθολικά αντίθετους. «Ο μικρός νικάει τον μεγάλο όταν έχει δίκιο», Ευριπίδης, αρχαίος τραγικός (480-406 π.Χ.)» καταλήγει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας