ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
diamartyria-tempi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI

Κρατάει 29 χρόνια η... κολόνια της διαφθοράς και των σκανδάλων

Τα 13 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών σιδηροδρόμων που τα... πάτησε το τρένο, οι «αλχημείες» των κυβερνήσεων, ο ανταγωνισμός των εργολάβων και το δίδυμο της ακολασίας ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ.

Μια «Λερναία Υδρα» που παράγει επί χρόνια σκάνδαλα και διαφθορά αποκαλύπτουν τα στοιχεία που βγαίνουν με κόπο από τη διερεύνηση που ξεκίνησαν δικαστικές και άλλες Aρχές μετά το έγκλημα των Τεμπών, τις απώλειες 57 ψυχών και τον τραυματισμό ακόμη 149 επιβατών στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Οι απολογίες των στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ, οι απαντήσεις τους στα ερωτήματα των ανακριτικών αρχών της Λάρισας και τα υπομνήματα που έχουν καταθέσει αναδεικνύουν τις τεράστιες «τρύπες» στο σύστημα που θα έπρεπε να παράγει έργα εκσυγχρονισμού του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, απορρόφησε κακήν κακώς 13 δισ. ευρώ μετά το 1995 και κατέληξε σε ένα σύστημα με πολύ λιγότερα δρομολόγια τρένων. Βασικά συστατικά του συστήματος παραγωγής έργων σε όλο αυτό το διάστημα ήταν:

● Η εκάστοτε κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών (με όλες τις κατά καιρούς μεταλλάξεις).

● Το δίδυμο της... ακολασίας των εταιρειών ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ.

● Ο θαυμαστός κόσμος των κατασκευαστικών εταιρειών με όλους τους ανταγωνισμούς

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι απολογίες των στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ επικεντρώνονται σε ένα από αυτά τα τρία συστατικά, την κάκιστη σχέση συνεργασίας μεταξύ ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ. Η ΕΡΓΟΣΕ ιδρύθηκε το 1996, για να διαχειριστεί τον πακτωλό των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα έρχονταν στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Το στελεχικό δυναμικό του ΟΣΕ ουδέποτε συμβιβάστηκε με την απώλεια τέτοιας «ύλης». Από την άλλη πλευρά, η επιθετική είσοδος της ΕΡΓΟΣΕ έγινε εξ αρχής αντιληπτή και ίσως κάποιοι θυμούνται την αιφνιδιαστική επίσκεψη στα γραφεία της, το 1997, από τον τότε υπουργό Μεταφορών Χάρη Καστανίδη, λίγον καιρό πριν απομακρυνθεί με συνοπτικές διαδικασίες από την κυβέρνηση Σημίτη. Το παράδοξο είναι ότι η ίδια η κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη που παραδέχθηκε την προβληματική συνύπαρξη ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ, ψήφισε τον Σεπτέμβριο του 2022 νόμο για την απόσχιση της ΕΡΓΟΣΕ, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, και τώρα εξαγγέλλει συγχώνευση σε έναν φορέα.

Η πανδημία

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ δικαιολογεί την καθυστέρηση στην υλοποίηση της περιβόητης σύμβασης 717/2014 για την τηλεδιοίκηση-σηματοδότηση από την οποία εξαρτιόταν και η υλοποίηση της ακόμη παλαιότερης σύμβασης 10005 για το σύστημα αυτόματης πέδησης ETCS. Οπως αναφέρει στην απολογία του, 8 μήνες καθυστέρηση προκλήθηκε από την καθυστέρηση της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά την πανδημία. Σε αυτούς, όμως, προστίθενται ακόμη 18 μήνες, διότι ο ΟΣΕ δεν προγραμμάτιζε τα απαραίτητα «παράθυρα» μέσα στο πρόγραμμα δρομολογίων, προκειμένου να γίνονται δοκιμές στα νέα συστήματα.

Τα «παράθυρα» αυτά προϋποθέτουν έναν προγραμματισμό, ώστε συγκεκριμένα τμήματα του δικτύου να μένουν ελεύθερα από την κυκλοφορία των τρένων για κάποιες ώρες. Οι δοκιμές πρέπει να γίνονται σε «πραγματικές συνθήκες» με τρένα χωρίς επιβάτες που πραγματοποιούν κανονικές διαδρομές, αλλά ο ΟΣΕ δεν συνεργαζόταν, σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ. Εάν όμως δεν γίνουν οι δοκιμές, τα συστήματα δεν μπορούν να παραληφθούν. Και όσο μένουν εγκατεστημένα αλλά χωρίς επιτήρηση και φύλαξη, πέφτουν θύματα βανδαλισμών, όπως συχνότατα έχει συμβεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το ίδιο στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ προσθέτει έναν ακόμη λόγο που οδήγησε σε καθυστέρηση ακόμη 12 μηνών, λόγω των καταγγελιών του Χρήστου Κατσιούλη. Ο κ. Κατσιούλης ήταν πρόεδρος της επιτροπής για την υλοποίηση του ETCS, είχε παραιτηθεί πριν από τα Τέμπη και οι επιστολές του ήρθαν στη δημοσιότητα μετά την καταστροφή, ενώ αποτέλεσαν στήριγμα για την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και τις παρεμβάσεις της επικεφαλής της, Λάουρα Κιόβεσι, που τόσο δυσαρέστησαν την κυβέρνηση.

«Ουδέν λάθος έπραξα» είναι μια από τις εκφράσεις που συναντούμε συχνά στις απολογίες, ενώ κάποιοι δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι δεν υπήρχαν παρεμβάσεις από ανωτέρους υπέρ των συμφερόντων κατασκευαστικών εταιρειών. Στις απολογίες, ακόμα, δεν υπάρχει αναφορά στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ίδιοι οι εργολάβοι όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε ποινές το 2017 για τη λειτουργία καρτέλ, αν και υπάρχει σαφής αναφορά στο κατηγορητήριο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κρατάει 29 χρόνια η... κολόνια της διαφθοράς και των σκανδάλων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας