Καθεστώς πανικού επικρατεί σε κυβερνητικά κλιμάκια που εμπλέκονται με την εκτέλεση δημόσιων έργων μετά τις «βαριές καμπάνες» της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και τις τεράστιες εγγυήσεις 1,1 εκατομμυρίου ευρώ που επιβλήθηκαν σε δύο στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, τα οποία κατηγορούνται για τη μη υλοποίηση της σύμβασης «717» για τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από προχθές που έγιναν γνωστές οι κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που αντιμετωπίζουν και το ύψος των εγγυήσεων που επιβλήθηκαν προκειμένου να μην προφυλακιστούν, το θέμα συζητείται πυρετωδώς μέσα σε κλειστά γραφεία υπουργείων υπό τον φόβο πιθανών επικείμενων αποκαλύψεων. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένοι που ήδη απολογήθηκαν ήταν ένας πρώην βοηθός επιβλέπων με έδρα τη Θεσσαλονίκη και μια προϊσταμένη διευθύνουσας υπηρεσίας, ενώ ακολούθως θα απολογηθούν:
● ακόμη δέκα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ
● τρεις πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της ΕΡΓΟΣΕ με προφανείς πολιτικές διασυνδέσεις
● πέντε εκπρόσωποι της κοινοπραξίας ΤΟΜΗ-ALSTOM, εκ των οποίων κάποιοι με σημαντική οικονομική επιφάνεια
● και τέσσερα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) του ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης των συγκεκριμένων έργων.
Προκύπτει λοιπόν ορατός ο κίνδυνος, κάποιοι από τους παραπάνω να αναφέρουν κάποιο στοιχείο στις απολογίες τους που να οδηγεί σε κάποιο πολιτικό πρόσωπο (πρώην υπουργό, υφυπουργό ή γενικό γραμματέα).
Το άλλο επώδυνο για την κυβέρνηση ζήτημα είναι η σημερινή ιδιότητα του ενός εκ των δύο στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ που άκουσαν ήδη τις καμπάνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Ο συγκεκριμένος, που διορίστηκε το 2010 στην ΕΡΓΟΣΕ και υπήρξε βοηθός επιβλέπων στη σύμβαση «717», παραμένει μεν στη δύναμη της εταιρείας, αλλά από το 2019 και την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας έχει αναλάβει υψηλόβαθμη θέση σε δημόσια επιχείρηση κοινής ωφέλειας, η οποία μάλιστα είναι και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Αυτή του η αναβάθμιση δηλώνει σαφώς τις σχέσεις του με το κυβερνών κόμμα, ενώ η αδελφή του είναι βουλευτίνα της Νέας Δημοκρατίας, με στήριξη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος, με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εγγύηση 500.000 ευρώ προκειμένου να μη φυλακιστεί, παραμένει στην υψηλόβαθμη θέση εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο, παρά το γεγονός ότι το αρχικό κατηγορητήριο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με τα πρόσωπα που ενέχονται ήταν γνωστό εδώ και μήνες. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι στον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας εμφανιζόταν έως χθες κανονικότατα ο εκλεκτός της Ν.Δ. ως κάτοχος της συγκεκριμένης θέσης, μαζί με το βιογραφικό του στο οποίο δηλώνει, μεταξύ άλλων, πρώην εργαζόμενος της ΕΡΓΟΣΕ αλλά και πρώην αντιπρόεδρος άλλης δημόσιας εταιρείας που είχε σχέση με την ενέργεια.
Βαρύτατες κατηγορίες
Η άλλη κατηγορουμένη δεν γνώρισε τέτοια ανέλιξη στην καριέρα της αλλά της επιβλήθηκε υψηλότερη εγγύηση, 600.000 ευρώ, πιθανόν με το σκεπτικό ότι είχε κάπως υψηλότερη θέση στην ιεραρχία της εταιρείας.
Το κατηγορητήριο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι βαρύτατο καθώς περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, αδικήματα όπως «απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου επιχειρησιακού προγράμματος, με αντικείμενο ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας που υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ, σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ελληνικού Δημοσίου», ηθική αυτουργία, ψευδή βεβαίωση με σκοπό προσπορισμού σε άλλον αθέμιτου οφέλους και «απιστία σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ελληνικού Δημοσίου, εκ της οποίας η ζημία που προκλήθηκε υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ».
Ενδεικτική είναι επίσης η φράση (βλ. και «Εφ.Συν.» 12/3/24, «Η συγκάλυψη του εγκλήματος δεν περνάει στην Ευρώπη») που περιλαμβάνεται και αναφέρει ότι «οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ δεν είχαν ειλικρινή πρόθεση να εφαρμόσουν τη Σύμβαση 717/2014 και να υλοποιήσουν το αντικείμενο αυτής -το οποίο μάλιστα συνδεόταν άρρηκτα με την ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων, όπως αποδείχτηκε με τον τραγικότερο τρόπο από το δυστύχημα στο Αδενδρο και το πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, τα οποία θα είχαν με βεβαιότητα αποφευχθεί εάν είχε ολοκληρωθεί το αντικείμενο της Σύμβασης 717 με το σύστημα ETCS σε λειτουργία- αλλά να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Αναδόχου Κοινοπραξίας».
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθουν για απολογία ενώπιον της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάππα άλλα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ και οι τρεις πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της εταιρείας. Ολοι πλέον αναρωτιούνται για το ύψος των εγγυήσεων που μπορεί να επιβληθούν σε τέτοια στελέχη που είχαν σαφώς αποφασιστικότερο ρόλο την εποχή που διοικούσαν. Σημειώνεται, πάντως, ότι ο ένας από τους τρεις είχε έως πρόσφατα υψηλότατη θέση σε μεγάλο πρότζεκτ παραχώρησης ισχυρότατου κατασκευαστικού ομίλου, αλλά απομακρύνθηκε την ίδια εποχή που έγιναν γνωστές οι προθέσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Αντιδράσεις από τους εργαζόμενους της ΕΡΓΟΣΕ για τα εξοντωτικά ποσά
«Με “αίμα” αθώων δεν είναι δυνατόν να ξεπλυθεί το αίμα των αθώων θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών που μας έχει συγκλονίσει σε βαθμό που τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο μετά από αυτό». Η παραπάνω φράση περιλαμβάνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΕΡΓΟΣΕ σχολιάζοντας τις εξελίξεις που έχουν προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στο εσωτερικό της εταιρείας.
Σχετικά με το αθροιστικό ποσό των εγγυήσεων αναφέρει ότι, εκτός από εξοντωτικό, «προκαλεί ερωτηματικά για τον υπερβολικό χαρακτήρα του και είναι επίσης πρωτοφανές για τα δεδομένα της χώρας μας». Τονίζουν επίσης ότι για έναν δημόσιο υπάλληλο-μισθωτό της τάξεως των 1.500 €, αντιστοιχεί με τους μισθούς 330 μηνών, δηλαδή τους μισθούς 27 ετών, «οι οποίοι είναι καταβλητέοι εντός ολίγων ημερών, ειδάλλως αυτοί φυλακίζονται!».
«Οι συνάδελφοί μας βρίσκονται στον κυκεώνα διώξεων στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους και ζητούμε αυτές να εντάσσονται στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και να μην οδηγηθούν σε συνθήκες ρωμαϊκής αρένας» συνεχίζει η ανακοίνωση: «Επιθυμούμε να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο να λάμψει η αλήθεια πέραν πάσης αμφιβολίας και χωρίς καμία σκιά και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πραγματικά ανήκουν, όσο ψηλά και αν αυτές βρίσκονται, διότι η εταιρεία μας δεν είναι ένας ιδιωτικός φορέας που αυτενεργεί, αλλά διαθέτει και πολιτικούς προϊσταμένους οι οποίοι επιδρούν στις εξελίξεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των έργων».
Προσθέτουν, όμως, ότι ταυτόχρονα «είμαστε ως εργαζόμενοι επιφορτισμένοι με τεράστιο κατασκευαστικό έργο, την ανάγκη να τηρηθούν σφιχτά χρονοδιαγράμματα προκειμένου να μη χαθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι που συγχρηματοδοτούν όλα τα μέχρι σήμερα έργα για την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου, πέραν των ήδη ολοκληρωμένων που αγγίζουν τα 6,5 δισ. ευρώ, και ταυτόχρονα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το γεμάτο παθογένειες περιβάλλον εκτέλεσης δημοσίων έργων». Και καταλήγουν: «Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι συνάδελφοί μας, οι εργαζόμενοι δηλαδή που εκπροσωπούμε, να λειτουργήσουν, να εργαστούν, να υπογράψουν και να αναλάβουν ευθύνες σε καθεστώς τέτοιας τρομοκρατίας, με άμεσο αποτέλεσμα να κινδυνεύουν όλα τα εν ενεργεία έργα με κατάρρευση. Στη δίκη ή στις δίκες που θα ακολουθήσουν, τα επιχειρήματα των συναδέλφων που ενέργησαν στο πλαίσιο της εργασίας που τους ανατέθηκε θα αξιολογηθούν και ελπίζουμε ότι θα αποδείξουν ότι αυτό είναι και το μόνο το οποίο διέπραξαν: τη δουλειά τους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας