Τη στιγμή που μια ολόκληρη πόλη μήνες τώρα αγκομαχά κάθε μέρα λόγω των πρόδρομων εργασιών του Flyover, η κυβέρνηση αντιτάσσει ως λύση... το νταηλίκι της μεταφρασμένο σε… αποφασιστικότητα! Το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη διεξαγόταν ημερίδα στην οποία το έργο δεχόταν βολές από όλες τις κατευθύνσεις αλλά ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, που μιλούσε σε παράλληλη εκδήλωση, έλεγε ότι το έργο δεν πρόκειται να σταματήσει, επαναλάμβανε δηλαδή όσα είπε ο πρωθυπουργός μέσα στη βδομάδα που πέρασε.
Κι όλα αυτά λίγες μόνο ώρες αφού είχε γίνει γνωστό πως το έργο μετρούσε ήδη έξι μήνες καθυστέρηση και άγνωστο ύψος αποζημίωσης στον εργολάβο. Καθυστέρηση μάλιστα που οφείλεται στην απόφαση της ίδιας κυβέρνησης που είχε σταματήσει το έργο για να αποφύγουν οι υποψήφιοί της το μαύρισμα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές!
«Πολιτική παθογένεια»
Σε ημερίδα που οργάνωσε η παράταξη «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» στη νέα αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο Γιάννης Μυλόπουλος, επικεφαλής της παράταξης, έλεγε ότι το έργο «αναδεικνύει την πολιτική παθογένεια της χώρας σήμερα: οι αποφάσεις για τα έργα να μην προκύπτουν ως αποτέλεσμα πραγματικών αναγκών, τεχνικής επεξεργασίας, επιστημονικών μελετών και κοινωνικής διαβούλευσης, αλλά με απόφαση πρωθυπουργού. Για λόγους δηλαδή εντυπωσιασμού και πολιτικών σκοπιμοτήτων». Ο κ. Μυλόπουλος κατέληγε τονίζοντας πως «η κατασκευή του Flyover πρέπει να σταματήσει… χτες».
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και από τους επικεφαλής και άλλων παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο Χρήστος Παπαστεργίου, επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», αναφερόταν στο ιστορικό του έργου σημειώνοντας ότι άλλα είχαν σχεδιαστεί επί Σουφλιά και άλλα γίνονται ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «ΣΥΝ-εργασία», Βασίλης Ρόκος, ανάμεσα σε άλλα σημείωνε την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη.
Ο Σωκράτης Δωρής, αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών, που εκπροσώπησε στην εκδήλωση τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, άσκησε κι αυτός κριτική αφού «ως περιφέρεια έχουμε καταδείξει ελλείψεις στον σχεδιασμό των διαδικασιών εκτέλεσης του έργου που καθιστούν αναποτελεσματική τη διαχείριση της κυκλοφορίας στον αστικό ιστό της πόλης».
Κυκλοφοριακή συμφόρηση
Ο δρ περιβαλλοντολόγος, Kώστας Νικολάου, αναφέρθηκε εκτενώς στα ζητήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που επιβαρύνουν (7% επιπλέον ήδη) την ήδη άσχημη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «στη Θεσσαλονίκη έως το 1990 η πλειοψηφία των μετακινήσεων γινόταν με τα λεωφορεία, σε επίπεδα πάνω από το 40%, κάτι που όπως στη δεκαετία 1990-2000 αναστράφηκε» και τόνισε πως με το Flyover «για άλλη μια φορά παραβιάζεται ο νόμος για την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Οσο κάνεις περισσότερους δρόμους τόσο περισσότερα οχήματα θα κυκλοφορούν στην πόλη».
Παρέμβαση έκανε στην εκδήλωση και η Κατερίνα Ιγγλέζη, ως εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, με αναφορές στην κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική επιβάρυνση, ενώ ο δικηγόρος από την Πρωτοβουλία Συνδέσμου Κατοίκων Κωνσταντινουπολιτών, Αλέξανδρος Αδαμίδης, αναφέρθηκε στο ιστορικό του αγώνα που έχουν ξεκινήσει οι κάτοικοι στα Κωνσταντινουπολίτικα και τις αιτήσεις ακύρωσης του έργου που έχουν καταθέσει και οι οποίες θα συζητηθούν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
«Στοχευμένες κινήσεις»
Την ίδια ώρα που γινόταν αυτή η εκδήλωση σε άλλο σημείο της Θεσσαλονίκης ο κ. Σταϊκούρας μιλούσε στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Ο δρόμος προς την ανάκαμψη». Εκεί επαναλάμβανε τα περί λειτουργίας του Μετρό τον Νοέμβριο του 2024, όσο για τα προβλήματα λόγω έναρξης εργασιών του Flyover, αναγνώριζε πως «υπάρχουν κάποιες δυσκολίες που αφορούν κυρίως το κυκλοφοριακό ζήτημα της πόλης και δυσκολεύουν την καθημερινότητα των πολιτών».
Και συνέχισε λέγοντας ότι «ωστόσο υλοποιούμε στοχευμένες κινήσεις και επειδή το φαινόμενο είναι δυναμικό (!) τις επόμενες μέρες θα ακούσετε περισσότερες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τα αιτήματα που έχει θέσει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση». Κατά το κοινώς λεγόμενο, τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας