Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ekdilosi-ellada-xili
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χιλή - Ελλάδα, κοινές μνήμες αντίστασης

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με τον Κάρλος Μαργκότα, πρώην δεσμώτη της χούντας του Πινοτσέτ, πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Χιλής.

Είναι συγκινητικό και μόνο να το σκεφτείς ότι όσοι/ες βασανίστηκαν και διώχθηκαν από τη χούντα στην Ελλάδα υποδέχονται έναν πολιτικό κρατούμενο, έναν επιζώντα της αιματηρής χούντας στη Χιλή. Θα μοιραστούν πράγματα που δύσκολα εμείς οι υπόλοιποι μπορούμε να νιώσουμε. Αλλά έχουμε την ευκαιρία και αξίζει να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι συνέβη για να αποτρέψουμε την επανάληψή της.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη, πενήντα χρόνια μετά το αιματηρό πραξικόπημα στη Χιλή, τα μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 υποδέχονται τον Κάρλος Μαργκότα, πρώην δεσμώτη της χούντας του Πινοτσέτ, πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Χιλής. Η εκδήλωση με τίτλο «Ελλάδα – Χιλή, κοινές μνήμες» και αίτημα «Δικαιοσύνη τώρα» θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (18:00). Την εκδήλωση οργανώνουν ο Σύνδέσμος Φυλακισθέντων, Εξορισθέντων Αντιστασιακών της περιόδου 1967-1974 (ΣΦΕΑ), η Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και η ιστοσελίδα ThePressProject.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΑ θυμίζει ότι «μόλις 33 χρόνια μετά την πτώση της αιμοσταγούς, αμερικανοκίνητης δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς εξάγγειλε για πρώτη φορά τη διεξαγωγή έρευνας για χιλιάδες ανθρώπους που, ενώ στο διάστημα 1973-1990 φέρονταν ως “αγνοούμενοι”, ήταν φανερό ότι δολοφονήθηκαν από τη χούντα του Πινοτσέτ. Με τη φράση “η δικαιοσύνη άργησε πάρα πολύ”, ο Πρόεδρος της Χιλής αναφέρθηκε στην υποχρέωση του κράτους να απαντήσει υπεύθυνα στους συγγενείς των αγνοουμένων για το τι τους συνέβη πραγματικά και ταυτόχρονα να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη τούς κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση δολοφόνους της χούντας».

Με δεδομένο ότι κύριο εμπόδιο στις έρευνες είναι «η συνωμοσία σιωπής» των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν δίνουν στοιχεία, ο ΣΦΕΑ παρατηρεί πως και στην Ελλάδα «το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν έχει ανοίξει τον φάκελο με τους στρατιωτικούς και τους στρατιώτες που δολοφόνησαν οι απριλιανοί πραξικοπηματίες την 21/4/1967 αλλά και κατά το βασιλικό “αντιπραξικόπημα”-οπερέτα στις 13/12/1967».

Η ομιλία του κ. Μαργκότα αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον καθώς διά στόματος δεσμώτη θα μεταφερθεί η φρίκη που έζησαν τόσες χιλιάδες άνθρωποι, ενώ εξακολουθούν οι έρευνες για τους αγνοούμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν εργάτες ή αγρότες, κατά μέσον όρο τριάντα ετών. «Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, εκτελέστηκαν ή εξαφανίστηκαν στη Χιλή περισσότεροι από 3.200 άνθρωποι την περίοδο 1973-1990. Εχουν εντοπιστεί μόνο 307 πτώματα, ενώ αγνοείται η τύχη περίπου 1.500 εξαφανισμένων».

Ο ΣΦΕΑ καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, «ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες, να συμμετάσχουν στην εκδήλωσή μας που συνδέει άρρηκτα την ιστορική μνήμη με τη διεκδίκηση-απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα όχι μόνο των δικτατοριών αλλά και του φασισμού-ναζισμού. Γιατί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που δεν τιμωρήθηκαν και δεν αποκαταστάθηκαν ηθικά και υλικά τα θύματα, επαναλαμβάνονται».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Χιλή - Ελλάδα, κοινές μνήμες αντίστασης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας