Δεν σταματούν τα… προβλήματα για τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ο οποίος, μετά την απόλυτη καταστροφή στην περιοχή από τις φονικές πλημμύρες, δεν μπορεί ούτε μια… προεκλογική εξαγγελία να κάνει.
Ο κ. Αγοραστός μετέβη στην κρεμαστή πεζογέφυρα των Τεμπών, που οδηγεί στο ιερό προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής, και έδωσε υποσχέσεις πως η περιφέρεια αναλαμβάνει την ανακατασκευή της.
Αυτό, όμως, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση από τη Μητρόπολη Λάρισας, η οποία απάντησε με επίσημα έγγραφα εκθέτοντας τον βαλλόμενο πανταχόθεν περιφερειάρχη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οποία συνοδεύεται από επίσημα έγγραφα, η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου καταγγέλλει ότι ο Κώστας Αγοραστός από τον Οκτώβριο του 2022 δήλωνε… αναρμόδιος για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συντήρησή της.
«Απορούμε όμως πώς κάποιος ο οποίος δηλώνει αναρμόδιος και προφανώς δεν έχει σχέση με το ιδιοκτησιακό της γέφυρας, έρχεται αυτόκλητος να κάνει δηλώσεις προεκλογικού τύπου προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το σύμβολο της τωρινής καταστροφής της Θεσσαλίας, που είναι η καταστροφή όλου του Ιερού Προσκυνήματος της Αγίας Παρασκευής Τεμπών. Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου δεν εμπλέκεται σε παιχνίδια μικροπολιτικής, παρακαλεί δε οι προεκλογικές πομφόλυγες να μην αφορούν τόπους ιερούς και σεβάσματα του γένους που απευθύνονται σε όλους και όχι παραταξιακά σε ορισμένους» αναφέρει σε δηλητηριώδες ύφος η Μητρόπολη
Η ανακοίνωση
Με θλίψη και οδυνηρή έκπληξη η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου ανέγνωσε στον τοπικό τύπο την δήλωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ότι θα ανακατασκευάσει την κρεμαστή πεζογέφυρα που οδηγεί στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής Τεμπών.
Η θλίψη και η έκπληξη οφείλονται στο γεγονός ότι αφενός η Ιερά Μητρόπολη δεν προειδοποιήθηκε για το γεγονός, αφετέρου δε ήδη από τον Οκτώβριο του 2022 υπήρξε αλληλογραφία μεταξύ της περιφέρειας Θεσσαλίας και της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου με την οποία, ενώ η Ιερά Μητρόπολη ζήτησε να της υποδειχθεί ο αρμόδιος φορέας για την συντήρηση της πεζογέφυρας και επίσης ο συνιδιοκτήτης, ώστε να υπάρξει συνεργασία με σκοπό τη συντήρηση και επισκευή, η περιφέρεια Θεσσαλίας με έγγραφο της το οποίο δημοσιεύουμε παρακάτω, μας απάντησε ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί της κρεμαστής πεζογέφυρας του Πηνειού που οδηγεί στην Αγία Παρασκευή και μας παρέπεμψε στη διεύθυνση οδικών υποδομών του Υπουργείου Μεταφορών, η οποία επίσης με έγγραφο της το Δεκέμβριο του 2022 δήλωσε αναρμόδια. Κατόπιν αυτών η Ιερά Μητρόπολη προέβη σε δικές της ενέργειες και συντήρησε επαρκώς την γέφυρα, γι’ αυτό και τελικά άντεξε κατά το μεγαλύτερο της μέρος στην πίεση των ορμητικών νερών του ποταμού, καθώς το μόνο που καταστράφηκε είναι η αριστερή κουπαστή με φορά προς το προσκύνημα. Βεβαίως η γέφυρα χρειάζεται ενδελεχή έλεγχο και μελέτη πριν γίνει το οτιδήποτε, καθώς ούτε εμείς, ούτε βεβαίως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο οποίος κατά ανακοίνωσή του πραγματοποίησε «αυτοψία», έχουμε την αντίστοιχη επιστημονική κατάρτιση ώστε να μπορούμε από τώρα να μιλάμε. Απορούμε όμως πώς κάποιος ο οποίος δηλώνει αναρμόδιος και προφανώς δεν έχει σχέση με το ιδιοκτησιακό της γέφυρας, έρχεται αυτόκλητος να κάνει δηλώσεις προεκλογικού τύπου προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το σύμβολο της τωρινής καταστροφής της Θεσσαλίας, που είναι η καταστροφή όλου του Ιερού Προσκυνήματος της Αγίας Παρασκευής Τεμπών. Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου δεν εμπλέκεται σε παιχνίδια μικροπολιτικής, παρακαλεί δε οι προεκλογικές πομφόλυγες να μην αφορούν τόπους ιερούς και σεβάσματα του γένους που απευθύνονται σε όλους και όχι παραταξιακά σε ορισμένους.
Σε κάθε περίπτωση η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου επιφυλάσσεται να βρει τον κατάλληλο χορηγό ώστε με τρόπο αξιόπιστο και ασφαλή να αποκαταστήσει τη γέφυρα και το Ιερό Προσκύνημα διασώζοντας και τον οφειλόμενο σεβασμό. Παρακαλούνται όλοι όσοι εμπλέκονται στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές να επιδείξουν τον δέοντα σεβασμό προς τον υπερκομματικό θεσμό της Εκκλησίας. Υπάρχουν όροι και όρια. Η Εκκλησία τα τηρεί και τα σέβεται. Όποιος δεν τα τηρεί και δεν τα σέβεται κάνει ζημιά πρώτιστα στον εαυτό του.
Επίσης επειδή οι πλημμυροπαθείς αδελφοί μας δεν είναι θέαμα, ούτε το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας αξιοθέατο, απαγορεύονται οι οποιεσδήποτε φωτογραφίσεις υποψηφίων εντός των δομών της Εκκλησίας που έχουν στηθεί για τους πλημμυροπαθείς, ιδίως στο Αρμένιο, τη Γιάννουλη, τη Φαλάνη, τον Άγιο Θωμά Λαρίσης και όπου αλλού γίνεται περιστασιακή διανομή εφοδίων σε συγκεκριμένες ώρες κατά Ενορίες. Τούτο διότι η Ιερά Μητρόπολη πρώτιστα σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια κι αυτήν θέλει να διαφυλάξει. Υπενθυμίζονται τα όσα είπε ο Ποιμενάρχης μας στο κήρυγμα του την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας