Περίσσεψε ο σαδισμός του δράστη ή των δραστών που βασάνισαν μέχρι θανάτου ένα άλογο στη Χαλκίδα. Το νέο περιστατικό έρχεται στο φως, περίπου ένα μήνα μετά την κατάρρευση μέρα μεσημέρι με καύσωνα, στην Κέρκυρα, ενός άλλου ίππου που έσερνε άμαξα.
Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα περιοίκων στο αστυνομικό τμήμα της πόλης, το βράδυ της Παρασκευής, οι οποίοι ενημέρωσαν ότι ένα άλογο κειτόταν νεκρό στην οδό Γοργοποτάμου, στη θέση Χαραυγή, δίπλα από πρόχειρο καταυλισμό Ρομά.
Οι αστυνομικοί που μετέβησαν στο σημείο, διαπίστωσαν πως το άλογο είχε υποστεί φρικτά βασανιστήρια πριν αφήσει την τελευταία του πνοή. Οι αρχές διερευνούν τα ακριβή αίτια θανάτου του άτυχου ζώου, ενώ πραγματοποιήθηκε η υγειονομική ταφή του.
Στο σήμα της η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει:
«Μετά από καταγγελία στην Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας από το Αστυνομικό Τμήμα Χαλκίδας, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος άγνωστου δράστη, ιδιοκτήτη αλόγου, διότι 18 Αυγούστου 2023 και ώρα 20:00, όπως διαπιστώθηκε και από αστυνομικούς, άλογο βρέθηκε νεκρό στο οδόστρωμα πλησίον πρόχειρων καταλυμάτων ημεδαπών – Ρομά – τα οποία απουσίαζαν από το σημείο.
Επιπλέον, αλυσίδα και σχοινί ήταν τυλιγμένο στο στόμα και στο λαιμό του αλόγου και το συγκρατούσαν δεμένο σε στύλο ηλεκτροφωτισμού, ενώ δίπλα στον νεκρό άλογο υπήρχαν κόπρανα και ποσότητα αίματος. Άγνωστος ιδιοκτήτης του αλόγου αναζητείται».
Καμπανάκι για τα ιπποειδή από την οργάνωση «Νέμεσις»
Την ίδια ώρα, η «Πανελλήνια Ομοσπονδία ΝΕΜΕΣΙΣ, για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι» επισημαίνει ότι «η εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα ιπποειδή εν καιρώ καύσωνα απέτυχε», παραθέτοντας τους λόγους για τους οποίους κατέστη ανενεργή, πριν καν εφαρμοστεί:
«Πριν λίγες ημέρες ζητήσαμε ως Ομοσπονδία (όπως είχαμε κάνει και το 2021 επί υφυπουργίας Αραμπατζή) με επιστολή μας, αλλά και συζητήσαμε προφορικά, την άμεση έκδοση εγκυκλίου, που να απαγορεύει εντελώς τη κίνηση αλόγων, γαϊδουριών, μουλαριών, τις θερμές ημέρες του καλοκαιριού και τις ημέρες του καύσωνα.
Το αίτημα έγινε αμέσως δεκτό και η εγκύκλιος δημοσιεύτηκε την επόμενη ημέρα με το γνωστό, φευ, περιεχόμενο, που όλοι μας γνωρίζουμε.
Ίσως σε μια άλλη χώρα, η εγκύκλιος να "λειτουργούσε". Αλλά στη Ελλάδα της ακραίας εκμετάλλευσης και κακοποίησης των ζώων απέτυχε να τα προστατεύσει. Μετά τη δημοσίευσή της ξεκίνησε να παίζεται το παιχνίδι των θερμοκρασιών. Τα αστυνομικά, για μια ακόμη φορά, και τα λιμενικά τμήματα αδυνατούσαν ή δεν ήθελαν να ελέγξουν τη κατάσταση και οι αγωγιάτες έκαναν ότι ήθελαν, όποια ώρα ήθελαν και σε όποιο σημείο ήθελαν.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις επανήλθε με νέο γραπτό αίτημα και ζητά τη μόνιμη, ανεξάρτητα από θερμοκρασίες, μη κυκλοφορία των αμαξών, των ιπποειδών Datsun, των γαϊδουριών και εν γένει των Ιπποειδών σε όλη την επικράτεια, κατά τις ώρες από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 7 μμ το απόγευμα. Τις ημέρες δε που θα ανακοινώνεται επίσημα από την ΕΜΥ καύσωνας, ζητά επίσης την καθολική απαγόρευση μετακίνησης των ζώων αυτών σε όλη την επικράτεια.
Το παιχνίδι των βαθμών Κελσίου πρέπει να τελειώνει. Κι αυτό, έως να καταργηθεί εντελώς και δια παντός η "εργασία" των ιπποειδών. Το 2023 και ανήκοντας στην Ευρώπη, είναι ντροπή να έχουμε τέτοιες αντιλήψεις, σαν του ανεκδιήγητου Δημάρχου Ύδρας, και να ακολουθούμε, πολιτισμικά και τεχνοκρατικά, τέτοιες πρακτικές.
Η φωτογραφία είναι του 2019. Κάλλιστα θα μπορούσε να ήταν σημερινή. Μπορεί να μην υπήρχε καν, αν δε βρισκόταν κάποιος να την τραβήξει.
Ποιος ξέρει πόσα ιπποειδή πεθαίνουν από την εξάντληση και τις κακουχίες που τα υποβάλλουν και δε γίνεται αντιληπτό».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας