Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας

Στο σφυρί δημόσια γη από το ΤΑΙΠΕΔ

Tο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας στη Θεσσαλονίκη άρχισε πριν καν ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία της 25ης Ιουνίου. Με χθεσινή ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποίησε ότι βγάζει στο σφυρί 39 οικόπεδα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή δημοσιεύματα θέλουν το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρά, παρά τις αντιδράσεις, στην πώληση και του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που ένα από τα πρώτα κοινωνικά προβλήματα που έχουν ήδη εντοπιστεί και πλήττει ευρύτερες κοινωνικές ομάδες είναι η στεγαστική κρίση. Την ώρα του προβλήματος εκποιούνται οικόπεδα του Δημοσίου αντί να αξιοποιούνται για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών είτε με την ανέγερση κτιρίων που θα στεγάσουν δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. σχολεία, Κέντρα Υγείας, βρεφονηπιακοί σταθμοί κ.λπ.) είτε για τη στέγαση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Θα είχε ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε κάποια στιγμή εάν, πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού, ερωτήθηκαν οι δήμοι από το ΤΑΙΠΕΔ αν έχουν σχέδια για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων οικοπέδων.

Οι πλειστηριασμοί θα είναι ηλεκτρονικοί και ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών και των πρώτων προσφορών έχει οριστεί η 26η Σεπτεμβρίου του 2023. Πρόκειται για τριάντα εννέα (39) ακίνητα σε οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και ειδικότερα:

  • επτά (7) οικόπεδα στο Ανω Σχολάρι Δήμου Θέρμης, εμβαδού από 350 τ.μ. έως 995 τ.μ.
  • δέκα (10) οικόπεδα στη Νέα Αχγίαλο Δήμου Αγίου Αθανασίου, εμβαδού από 399 τ.μ. έως 582 τ.μ.
  • οκτώ (8) οικόπεδα στην Καρδία Δήμου Θέρμης, εμβαδού από 787 τ.μ. έως 1.009 τ.μ.
  • τέσσερα (4) οικόπεδα στον Τρίλοφο Δήμου Θέρμης, εμβαδού από 229 τ.μ. έως 275 τ.μ.
  • δέκα (10) οικόπεδα στους Νέους Επιβάτες Δήμου Θερμαϊκού, εμβαδού από 457 τ.μ. έως 572 τ.μ.

Ας σημειωθεί ότι δικαίωμα υποβολής προσφορών έχουν και οι ΟΤΑ και θα έχει ενδιαφέρον ποιοι από αυτούς (μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) στους οποίους βρίσκονται τα παραπάνω ακίνητα θα συμμετάσχουν στους πλειστηριασμούς, έστω και για να μην πουληθούν τα οικόπεδα για ένα κομμάτι ψωμί...

Στο μεταξύ, επανέρχονται δημοσιεύματα σχετικά με την έναρξη το φθινόπωρο διαγωνισμού πώλησης του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας στον Δήμο Θερμαϊκού, καθώς φαίνεται ότι κάποιοι πήραν βαριά την καθυστέρηση που προέκυψε, αφού η πώληση ήταν προγραμματισμένη για το τέλος του 2022 («Εφ.Συν.» 14.9.2022, «Με προικοσύμφωνο δίνουν στα συμφέροντα και το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας») αλλά το πράγμα κόλλησε. Επιπλέον, όλα δείχνουν πως κάποιοι θέλουν να προλάβουν τις επικείμενες δημοτικές εκλογές καθώς στον Δήμο Θερμαϊκού είναι πιθανό να προκύψει «αλλαγή φρουράς».

Υπενθυμίζουμε ότι ο νυν δήμαρχος Γιώργος Τσαμασλής, διαπρύσιος υποστηρικτής της πώλησης, είχε ιδρώσει να περάσει την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ από το δημοτικό συμβούλιο, οργανώνοντας συνεδρίαση μεσημεριάτικα και κερδίζοντας με την ψυχή στο στόμα (14 ψήφοι υπέρ έναντι 12 κατά), έχοντας απέναντί του 5 παρατάξεις της αντιπολίτευσης που σχολίαζαν μάλιστα δηκτικά «ας έβαζε τη συνεδρίαση ξημερώματα να κάναμε και πιτζάμα πάρτι».

Τι λέει η αντιπολίτευση; Οτι αν πουληθεί το κάμπινγκ θα κοπούν 2.500 δέντρα, θα δημιουργηθεί περίκλειστο τουριστικό χωριό και εξαώροφο ξενοδοχείο (18 μέτρα ύψος), καταργούνται οι κοινόχρηστοι χώροι καθώς και οι κάθετοι δρόμοι πρόσβασης του κοινού στην παραλία, αλλάζει η μορφή του παραλιακού δρόμου και από πεζόδρομος-ποδηλατόδρομος γίνεται οδός ήπιας κυκλοφορίας, ώστε να μπορούν να προσεγγίζουν τον χώρο μόνο τα αυτοκίνητα των ενοίκων των πολυτελών κατοικιών και των πελατών του ξενοδοχείου. Και φυσικά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις επιπτώσεις σε θέματα όπως ύδρευση, κυκλοφοριακό πρόβλημα, απόβλητα κ.λπ.

Σπύρος Κουζινόπουλος, μέλος της Κίνησης «Σώστε το Κάμπινγκ»

Ολα στο σφυρί, όλα για ξεπούλημα από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς η απερχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. έδωσε το «πράσινο φως» στο αμαρτωλό «Ταμείο» να προχωρήσει όχι μόνο σε διαγωνισμό το προσεχές φθινόπωρο για την «αξιοποίηση» διά της καταστροφής του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, με την κοπή των χιλιάδων δέντρων που υπάρχουν εκεί, αλλά επίσης, λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές, βγάζει στο σφυρί 46 οικόπεδα σε διάφορες περιοχές της χώρας, τα περισσότερα των οποίων στον νομό Θεσσαλονίκης και 10 από αυτά τα οικόπεδα, όλα προνομιούχα, στους Νέους Επιβάτες του Δήμου Θερμαϊκού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα ηλεκτρονικής οικονομικής εφημερίδας της Θεσσαλονίκης, μετά την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης του ΤΑΙΠΕΔ για τη δημιουργία στον χώρο του κάμπινγκ «πεντάστερου» ξενοδοχείου και πολυτελών κατοικιών, έδειξαν ενδιαφέρον τρεις επενδυτικές εταιρείες.

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γ. Τσαμασλής, που πρώτος άνοιξε τον δρόμο για να μπει ταφόπλακα στο κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, συνεχίζει τους πανηγυρισμούς του, δηλώνοντας «ικανοποίηση» και ισχυριζόμενος ψευδώς ότι «η περιοχή πολλά χρόνια ζητούσε την αξιοποίηση του οικοπέδου», αν και ο ίδιος, κατά τις αλλεπάλληλες οβιδιακές μετατοπίσεις του στο θέμα αυτό, είχε κατ’ επανάληψη ταχθεί στο παρελθόν κατά της τσιμεντοποίησης του χώρου. Ο αγώνας μας εναντίον της περιβαλλοντικής καταστροφής και των οικιστικών εκτρωμάτων που σχεδιάζονται συνεχίζεται.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στο σφυρί δημόσια γη από το ΤΑΙΠΕΔ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας