Απροστάτευτο και εκτεθειμένο άφησε επί μήνες η ελληνική Πολιτεία ένα παιδί που έχει υποστεί τα πάνδεινα, τη 12χρονη-θύμα πολλαπλών βιασμών και τράφικινγκ στην υπόθεση του Κολωνού, με αποτέλεσμα χθες να κινδυνέψει η ζωή της καθώς δέχτηκε άγρια επίθεση εκφοβισμού μέσα στο σπίτι όπου διαμένει, εκτός Αθήνας.
Πρώτα η κυβέρνηση και πολλά ΜΜΕ αποκάλυψαν την περιοχή όπου ζει, στη συνέχεια αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις των δικηγόρων της οικογένειας, φεμινιστικών συλλογικοτήτων και της Επιτροπής Αλληλεγγύης πως το κορίτσι εξακολουθεί να κινδυνεύει και χθες αποδείχτηκε με τον πλέον εξοργιστικό τρόπο πως οι φόβοι ήταν πραγματικοί και πως τίποτα δεν έχει γίνει ώστε να υπάρξει ένα στοιχειώδες πλαίσιο προστασίας απέναντι σε ένα κύκλωμα τραμπούκων που εμφανώς απειλεί και επιχειρεί να κλείσει τα στόματα, παρέχοντας προστασία στους θύτες.
Η επίθεση συνέβη χθες το πρωί, όταν το 12χρονο κορίτσι που εξέδιδε ο νεοδημοκράτης Ηλίας Μίχος ήταν μόνο στο σπίτι καθώς η θεία του ήταν σε δουλειά. Τότε είδε άγνωστο άνδρα με καλυμμένα χαρακτηριστικά (φουλ φέις) και καλυμμένα τα παπούτσια του με ποδονάρια να επιχειρεί να μπει μέσα στο σπίτι.
Η μικρή έσπρωξε την πόρτα και αμύνθηκε, ωστόσο ο δράστης πρόλαβε να της επιτεθεί με μαχαίρι τραυματίζοντάς την στο χέρι. Το κορίτσι φώναξε δυνατά και πήρε αμέσως το κινητό της για να καλέσει την Αστυνομία, με αποτέλεσμα ο άγνωστος να σπεύσει να φύγει.
Στη συνέχεια η ίδια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και έπειτα μαζί με τη θεία της πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής και κατέθεσαν μήνυση, ενώ παραγγέλθηκε και ιατροδικαστική εξέταση. Δύο ημέρες πριν, καθώς ο μικρός της αδελφός βρισκόταν στην είσοδο του σπιτιού, άγνωστος σταμάτησε μπροστά του και βάζοντας το δάχτυλο μπροστά στο στόμα του έκανε το σήμα «μη μιλάς» κι εξαφανίστηκε.
Την Πέμπτη 2 Μαρτίου άγνωστος πέταξε πέτρα και έσπασε το παράθυρο του δωματίου των παιδιών στο ίδιο σπίτι. «Η καταγγελία του γεγονότος στην Αστυνομία όχι μόνο δεν πρόσφερε κάτι, αλλά αντιμετωπίστηκε με αδιανόητη αδιαφορία», ανέφερε τότε η Επιτροπή Αλληλεγγύης. Το κορίτσι επίσης έχει αντιληφθεί αγνώστους να τη φωτογραφίζουν κατ’ εξακολούθηση όταν βρίσκεται σε δημόσιο χώρο.
«Δεν είναι τυχαίο ότι ο δράστης γνωρίζει πώς να μην αφήνει ίχνη. Τους απειλούν συνεχώς. Περνάνε απ’ έξω από το σπίτι και τους κάνουν νόημα να μη μιλήσουν. Προφανώς είναι ένα κύκλωμα με πλάτες από πίσω. Τι θα πει μετά η Πολιτεία αν γίνει κάτι χειρότερο;» λέει στην «Εφ.Συν.» η συνήγορος Αντωνία Λεγάκη.
Σήμερα οι δύο δικηγόροι της οικογένειας, Ασπασία Ταραχοπούλου και Αντωνία Λεγάκη, θα υποβάλουν εκ νέου συγκεκριμένη αίτηση στην ανακρίτρια για να καταθέσει η 12χρονη νέα στοιχεία (με νέα ονόματα δραστών) για την υπόθεση. Εντύπωση προκαλεί πως πριν από λίγες ημέρες η ανακρίτρια απέρριψε ως αόριστη σχετική αίτηση της κ. Ταραχοπούλου.
«Προφανής κίνδυνος»
Από την άλλη πλευρά, το να αναγκάζεται ένα μικρό παιδί να καταθέτει ξανά και ξανά, βιώνοντας επανειλημμένα τη σωματική και ψυχική κακοποίησή του, είναι πολύ βασανιστικό και συνιστά ένα είδος δευτερογενούς θυματοποίησης. Ομως, από ό,τι φαίνεται, το κορίτσι είναι αποφασισμένο να καταθέσει εκ νέου.
«Ο κίνδυνος είναι προφανής, όπως και η απειλή για να μη μιλήσουν. Εξι μήνες μετά την αποκάλυψη των βασανιστηρίων της 12χρονης, η Πολιτεία την έχει αφήσει απολύτως απροστάτευτη, στο έλεος των κυκλωμάτων που την εκμεταλλεύονταν. Καλούμε τις Αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των παιδιών και καθιστούμε υπεύθυνους όλους τους θεσμικά και πολιτικά αρμόδιους για οτιδήποτε συμβεί στα παιδιά!» αναφέρουν οι δικηγόροι.
Σε ανακοίνωσή της μέσα από τη φυλακή όπου κρατείται, η μητέρα της κάνει λόγο για συστηματικές προσπάθειες εκφοβισμού της κόρης της «για να σταματήσει να “μιλάει” σχετικά με όσα βίωσε» και ζητά την άμεση συνδρομή των αρμόδιων αρχών, ώστε «να συλληφθούν ο/οι δράστες και να προστατευθεί η κόρη μου και η οικογένειά μου».
Σε όλες τις καταθέσεις το κορίτσι επιμένει ότι η μητέρα της δεν γνώριζε για τη δράση του Ηλία Μίχου και του κυκλώματος μαστροπείας, ενώ το ίδιο υποστηρίζουν όλα τα αδέλφια της που στέκονται στο πλευρό της μητέρας τους.
Σημειώνεται ότι τον τόπο διαμονής της 12χρονης και του αδερφού της είχε γνωστοποιήσει δημόσια η ίδια η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου από το βήμα της Βουλής, ισχυριζόμενη ότι το κορίτσι είχε μπει σε πρόγραμμα κατ’ οίκον διδασκαλίας, κάτι που τότε μάλιστα δεν ίσχυε. Μόλις την 1η Μαρτίου ξεκίνησε τα μαθήματα στο σπίτι με 2 καθηγητές.
Σε παλαιότερη ανακοίνωσή του για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνος Μενουδάκος είχε πει: «Απαγορεύεται απολύτως η διάδοση πληροφοριών και ειδήσεων που μπορούν άμεσα ή έμμεσα να οδηγήσουν στην αποκάλυψη της ταυτότητας του ανήλικου θύματος, συμπεριλαμβανομένων και των πληροφοριών με τις οποίες ταυτοποιούνται οι γονείς, οι συγγενείς και ο φιλικός του κύκλος».
«Είναι αδιανόητο αυτό που έχει συμβεί. Ούτε εμείς που το καταγγέλλαμε τόσον καιρό δεν το πιστεύουμε σήμερα. Ηταν απαράδεκτο να βγαίνει δημοσίως μια υπουργός και να αποκαλύπτει τον τόπο κατοικίας του θύματος» υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» η Γιώτα Μπόμπου, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης στη 12χρονη.
Πλήρης εγκατάλειψη
Η ίδια προσθέτει: «Είναι τέραστια η κρατική ευθύνη. Εχουν εγκαταλείψει την οικογένεια στη μοίρα της σε μια υπόθεση τόσο σοβαρή. Δεν τους έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ στήριξης τόσο καιρό. Ο πατέρας παραμένει άνεργος και έχουμε κάνει δεκάδες αιτήματα στον Δήμο της Αθήνας για να βρει μια δουλειά, χωρίς αντίκρισμα».
H πλήρης εγκατάλειψη της οικογένειας από την πλευρά του κράτους, η αδιαφορία της Αστυνομίας για τις απειλές που είχαν προηγηθεί, η αναποφασιστικότητα των εισαγγελικών αρχών και οι κυβερνητικές επιπολαιότητες, εκτός από το ότι παραβιάζουν σχεδόν όλες τις διεθνείς συμβάσεις για τα Δικαιώματα του Παιδιού, οπλίζουν το χέρι των μαφιόζων και επιχειρούν να φιμώσουν τα θύματα.
Αντί η Πολιτεία να πάρει μέτρα για να διευκολύνει τη σωματική και ψυχολογική ανάρρωση και την κοινωνική επανένταξη κάθε παιδιού-θύματος, στέλνεται ένα σήμα αποτροπής των καταγγελιών των θυμάτων. Ποιος προστατεύει ποιον;
Το μπαλάκι των ευθυνών και η Greek (Police) Mafia
Στο ερώτημα γιατί δεν υπάρχει φύλαξη της οικογένειας, υπηρεσιακό στέλεχος του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει στην «Εφ.Συν.» πως η «Αστυνομία δεν μπορεί να δράσει αυτοβούλως και απαιτείται διάταξη του εισαγγελέα, στην προκειμένη περίπτωση του ανακριτή Ανηλίκων, για να φυλαχτεί η οικία». Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως μέχρι σήμερα «δεν έχουμε λάβει καμία τέτοια παραγγελία. Δυστυχώς δεν μπορούμε να φυλάμε όποιον κάνει καταγγελία για σωματικές βλάβες, παρ’ όλο που αντιλαμβανόμαστε την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης περίπτωσης».
Πρόκειται για το ίδιο κράτος βέβαια που ανέθεσε σε 14 αστυνομικούς να «φυλάνε» τηλεπερσόνες, όπως ο Μ. Φουρθιώτης. Στην ίδια κατεύθυνση ως προς την αναζήτηση ευθυνών για την προστασία της 12χρονης δείχνουν και πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, που επικαλούνται τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και αναφέρουν πως «το ζήτημα επαφίεται στις εισαγγελικές αρχές».
Επίθεση στον υπουργό Προ.Πο. Τάκη Θεοδωρικάκο εξαπέλυσε για το θέμα ο Χρήστος Σπίρτζης: «Δεν μπορείτε να προστατεύσετε ούτε το κοριτσάκι που έπεσε θύμα βιασμού και για την υπόθεση του οποίου δεσμευτήκατε τόσο εσείς όσο και ο κ. Μητσοτάκης να ρίξετε άπλετο φως; Ούτε να δείτε εσείς ή οι υπηρεσίες σας τις απειλές του αστυνομικού-μαστροπού της Ηλιούπολης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορείτε; Αλήθεια, με τι ακριβώς ασχολείστε κι εσείς και η ΕΛ.ΑΣ., αν δεν μπορείτε να λειτουργήσετε στοιχειωδώς υπεύθυνα στις υποθέσεις που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία;».
Υπενθυμίζεται πως, εκτός από τους πολλαπλούς εκφοβισμούς στη 12χρονη, υπάρχει ένα νήμα που συνδέει την υπόθεση του Κολωνού, τη δίκη της Greek (Police) Mafia και την υπόθεση τράφικινγκ της Ηλιούπολης («Τρεις βρόμικες υποθέσεις στο ίδιο κάδρο», Reporters United, 13/12/2022). Ο αστυνομικός από την υπόθεση της Ηλιούπολης φέρεται πως προωθούσε το θύμα σε «πελάτες», σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης, μέσω ενός σάιτ γνωριμιών.
Το σάιτ αυτό ανήκε στη μητέρα ενός φίλου του, που είναι και ιδιοκτήτρια οίκων ανοχής. Η ίδια είναι κατηγορούμενη ως «ταμίας» του κυκλώματος προστασίας στη δίκη της Greek (Police) Mafia και φερόμενη ως πραγματική ιδιοκτήτρια του οίκου ανοχής επί της οδού Κασσάνδρας 6 στον Κεραμεικό, χώρο που η 12χρονη από τον Κολωνό αναγνώρισε ως ένα από τα μέρη όπου την εξέδιδε ο Μίχος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας