Στη Βουλή έφτασε ο καθαρισμός του Αλσους Συγγρού στο Μαρούσι με σκοπό την πυροπροστασία καθώς, όπως καταγγέλλει η τοπική δημοτική παράταξη «Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή», η βιαστική αποψίλωση που πραγματοποιήθηκε στην ουσία αλλοιώνει τον δασικό του χαρακτήρα. Επειτα από πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Πάνου Σκουρλέτη, και του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, 23 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν στις 26 Αυγούστου ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τα ζητήματα που ανακύπτουν από την έκταση, το είδος και τη μέθοδο καθαρισμού του Αλσους Συγγρού.
Οπως κατήγγειλε τις προηγούμενες μέρες η δημοτική παράταξη «Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή», κάτοικοι έγιναν μάρτυρες και αποτύπωσαν σε φωτογραφίες εργασίες καθαρισμού του δάσους με τις οποίες δεν απομακρύνονται απλώς ξερά χόρτα αλλά ξεριζώνεται η χαμηλή δασική βλάστηση ώστε εκεί που υπήρχε δάσος να απομένει ένα καθαρό πεδίο όπου απλώς υπάρχουν δέντρα, όπως ακριβώς σε ένα αστικό πάρκο. Υπήρξαν όμως καταγγελίες και για κοπές δέντρων και όλα αυτά ενώ η πρόσβαση στο άλσος δεν επιτρεπόταν στο κοινό.
Τίθενται επίσης ερωτήματα σχετικά με τη χρονική συγκυρία του επίμαχου καθαρισμού, που θα έπρεπε να γίνει στην αρχή του καλοκαιριού με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και όχι μέσα στον Αύγουστο. Η δημοτική παράταξη του Αμαρουσίου που δημοσιοποίησε το θέμα αφήνει ακόμη αιχμές για το αρμόδιο για το Κτήμα Συγγρού Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), που εδρεύει στην περιοχή και φέρεται να προχώρησε στις εργασίες χωρίς έγκριση του αρμόδιου Δασαρχείου Πεντέλης, αλλά και για τη στάση της δημοτικής αρχής Αμαρουσίου.
Οπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές ότι η αποψίλωση δεν επικεντρώνεται στη συγκέντρωση και απομάκρυνση των ξερών κλαδιών. Αντίθετα, καταστρέφονται πράσινοι θάμνοι οι οποίοι είναι πολύτιμοι για τη συγκράτηση του νερού και τον περιορισμό της κίνησης του αέρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς, αλλά και για την επιβίωση της πανίδας.
Στην ερώτησή τους ζητούν μεταξύ άλλων να πληροφορηθούν πότε ακριβώς πραγματοποιήθηκε, στη βάση ποιας σύμβασης και από ποιον η αποψίλωση του Κτήματος Συγγρού για το 2022, εάν υπάρχει μελέτη για τις εργασίες που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα και από ποιον γίνεται η επίβλεψη και ποια συγκεκριμένα έργα υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Antinero», που έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με έγγραφο του ΙΓΕ (231/3-8-2022), διαχειριστή του Κτήματος Συγγρού, η αποψίλωση για το 2022 έχει ολοκληρωθεί και αφορά τον εξειδικευμένο καθαρισμό του δασικού τμήματος από ξερά δένδρα και γενικά την προστασία του δασικού οικοσυστήματος, ενώ πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί και η εξειδικευμένη αποψίλωση του δασικού τμήματος από εξειδικευμένα συνεργεία του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας