Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.8° 13.4°
1 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.7° 14.8°
1 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
91%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
100%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 13.9°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
82%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
54%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 14.5°
1 BF
81%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.3° 13.3°
0 BF
81%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
0 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Οχι στα αποτεφρωτήρια, ναι στη βιώσιμη ανάπτυξη»

Χαβούζα... η Σίνδος! Αποθετήριο πάσης φύσεως αποβλήτων, στερεών, υγρών και αέριων, είναι δεκαετίες τώρα η δυτική Θεσσαλονίκη και όπως φαίνεται, στα σχέδια των αρμοδίων δεν υπάρχει πρόθεση κάτι να αλλάξει! Τελευταίο κατόρθωμά τους, η επικείμενη εγκατάσταση δύο μονάδων αποτέφρωσης υγειονομικού υλικού, που μετά τις πρόσφατες διαμαρτυρίες κατοίκων και φορέων απεσύρθη προς το παρόν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επανέλθει αργά ή γρήγορα.

«Οχι στα αποτεφρωτήρια, ναι στη βιώσιμη ανάπτυξη» έγραφε το κεντρικό πανό των διαμαρτυρόμενων κατοίκων του Δήμου Δέλτα, που πέτυχαν προχθές μια μικρή νίκη με τη μαζική τους κινητοποίηση. Και πώς να μην ξεσηκωθούν, άλλωστε, όταν η μία μονάδα σχεδιάζεται να εγκατασταθεί σε απόσταση 200 μέτρων από τα σπίτια τους, στην περιοχή της Σίνδου, ενώ η δεύτερη σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων μακριά τους.

Στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου παρουσίασε τη γνωμοδότηση επί της μελέτης του έργου εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδας θερμικής επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων. Σύμφωνα με το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου του 2017, με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προβλέπεται στις χρήσεις γης η εγκατάσταση τέτοιας δραστηριότητας!

Μάλιστα, βάσει του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων και του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων, προκρίνονται θέσεις εντός των οργανωμένων υποδοχέων όπως η ΒΙΠΕ Σίνδου. Παρ’ όλα αυτά, η κ. Πατουλίδου επισήμανε πως οι προβλεπόμενες χρήσεις γης του ρυμοτομικού σχεδίου δεν ισχύουν πλέον από τις 29/6/2019. Λεπτό σημείο της εισήγησής της όμως: Εφόσον δεν υπάρχει σε ισχύ ρυμοτομικό σχέδιο, η Μητροπολιτική Επιτροπή να τοποθετείται αρνητικά σε κάθε περίπτωση που εξετάζει γνωμοδοτικά για τη ΒΙΠΕ Σίνδου, «έως ότου εγκριθεί το νέο ρυμοτομικό σχέδιο».

«Είμαστε ένας δήμος άρρηκτα συνδεδεμένος με τη βιομηχανική δραστηριότητα, ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την εγκατάσταση μονάδων που θα προκαλέσουν περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, αναφέροντας ότι, σύμφωνα με τις μελέτες, στα αποτεφρωτήρια αυτά θα καίγονταν 6.000 τόνοι αποβλήτων, επικίνδυνων και μολυσματικών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Οχι στα αποτεφρωτήρια, ναι στη βιώσιμη ανάπτυξη»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας