Ικανοποιημένη για τα όσα κατάφερε στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας με υπερβολική διακριτικότητα την κεντρική φιλοσοφία της συνόδου που δίνει προτεραιότητα στο δόγμα της «Ευρώπης-φρούριο». Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ανέφερε πως η ελληνική πλευρά κατάφερε να διαμορφώσει μέρος της ατζέντας που αρχικά επικεντρωνόταν στην κεντρική Μεσόγειο.
«Ο στόχος μας να αναγνωριστεί η είσοδος των Σύρων προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά μας ως ευρωπαϊκό ζήτημα επετεύχθη πλήρως» σημείωσε και αναφέρθηκε στη «γενναία έκτακτη χρηματοδότηση» που έχει εξασφαλιστεί για όλους τους τομείς του προσφυγικού. Πράγματι, η οικονομική ενίσχυση ανοίγει τον δρόμο στο υπουργείο για να δημιουργήσει από μηδενική βάση υποδομές υποδοχής και ανοιχτής φιλοξενίας, επιχειρώντας να διαχειριστεί τον πολύ αυξημένο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν φέτος στα νησιά.
Από την άλλη, ο στόχος να επιμεριστεί η ευθύνη υποδοχής και φιλοξενίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη δεν επιτεύχθηκε. Το μόνο που αποφάσισε η σύνοδος ήταν πως θα εξεταστούν σε εθελοντική βάση οι προοπτικές μετακίνησης προσφύγων στο εσωτερικό της Ε.Ε. ή ότι θα ενεργοποιηθεί ένα «πρώτο εθελοντικό πιλοτικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης».
Το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων αφορά την αποτροπή και τον επαναπατρισμό των μεταναστών και τη διάλυση των δικτύων διακίνησης, χωρίς να δημιουργούνται νόμιμοι δρόμοι διέλευσης για όσους θέλουν να ζητήσουν άσυλο. Παρότι το δόγμα της Ευρώπης-φρούριο βρισκόταν στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον όσο το κόμμα βρισκόταν στην αντιπολίτευση, η κ. Χριστοδουλοπούλου απέφυγε κάθε ευθεία κριτική, πέρα από μια γενικόλογη αναφορά στη Συνθήκη της Γενεύης.
Και όμως, ο ένας μετά τον άλλο οι διεθνείς οργανισμοί και οι οργανώσεις εκφράζουν με αγωνία την ανάγκη να αλλάξει το συντομότερο πολιτική η Ευρώπη. Σε άρθρο του στο περιοδικό «Time», o ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες παραλληλίζει τη σημερινή ανθρωπιστική κρίση με την κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να παραδειγματιστούν από την υπογραφή της Σύμβασης της Γενεύης το 1951, που προέκυψε, όπως γράφει, όχι από ιδεαλισμό, αλλά από βαθύ πραγματισμό.
«Ξέρουμε από την εμπειρία μας πως μόνο η επιτήρηση συνόρων δεν αποτελεί απάντηση σε κρίσεις όπου εμπλέκονται πρόσφυγες. Αυτό εδράζεται σε μια απλή αλήθεια: δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τους ανθρώπους να ξεφύγουν από τη ζωή τους. Θα έρθουν. Η επιλογή που έχουμε είναι με πόση επιτυχία και με πόσο ανθρωπισμό θα διαχειριστούμε την άφιξή τους», γράφει.
Για συνέχιση των αδιέξοδων πολιτικών της Ε.Ε. κάνουν λόγο οι Γιατροί Xωρίς Σύνορα: «Η συνάντηση των Ευρωπαίων δεν πρότεινε καμία ασφαλή και νόμιμη εναλλακτική διέλευση αντί της μετανάστευσης διά της θαλάσσιας οδού. Χωρίς ταυτόχρονη πρόταση εναλλακτικών λύσεων, η κήρυξη του πολέμου κατά των διακινητών είναι κήρυξη πολέμου κατά των ίδιων ακριβώς ανθρώπων που τα κράτη-μέλη διατείνονται ότι είναι προτεραιότητά τους να σώσουν», αναφέρουν.
Η οργάνωση Human Rights Watch σημείωσε πως δεν αρκεί η αύξηση της χρηματοδότησης της FRONTEX στη Μεσόγειο, αν δεν διασφαλιστεί πως θα έχει αποστολή την έρευνα και διάσωση. «Οι πολλοί που ξεφεύγουν από τη βία και τις διώξεις θα συνεχίσουν να βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο στη θάλασσα, μέχρι να θεσπίσει η Ευρώπη ασφαλείς και νόμιμες μεταναστευτικές οδούς», σημείωσε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας