Νέα αλλαγή επιφυλάσσει η κυβέρνηση στον χρόνο παράτασης της παραμονής στο πρόγραμμα στέγασης σε διαμερίσματα ΕSTIA, περιορίζοντας στους δύο μήνες τον επιπλέον χρόνο διαμονής μόνο συγκεκριμένων κατηγοριών αναγνωρισμένων προσφύγων.
Πρόκειται για άλλη μια βεβιασμένη απόφαση της κυβέρνησης με σκοπό την άμεση δημιουργία θέσεων στην ενδοχώρα, που όμως δεν παίρνει υπόψη τις ανάγκες κοινωνικής ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων, οι οποίοι ανέρχονται συνολικά σε περίπου 50.000, ούτε τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν για τους πρόσφυγες και την κοινωνική συνοχή, αν βρεθούν στον δρόμο χωρίς να συμμετέχουν σε προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, επαγγελματικών δεξιοτήτων και διασύνδεσης με τα συστήματα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και κοινωνικής βοήθειας.
Με ΚΥΑ των υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη όπως και του υφυπουργού Ανάπτυξης Ιωάννη Τσακίρη, η δυνατότητα παράτασης ορίζεται στους δύο μήνες από τη στιγμή της επίδοσης απόφασης που χορηγεί προσφυγικό καθεστώς, για οικογένειες με μέλος που αντιμετωπίζει πολύ σοβαρούς λόγους υγείας, οι οποίοι καθιστούν απολύτως αναγκαία τη μη αλλαγή περιβάλλοντος λόγω κινδύνου ζωής.
Δίνεται επίσης η δυνατότητα παράτασης της διαμονής δύο μήνες από τον τοκετό σε οικογένειες με μέλος γυναίκα σε προχωρημένη ή επαπειλούμενη εγκυμοσύνη και σε κατάσταση λοχείας. Δίνεται, τέλος, η δυνατότητα τρίμηνης στέγασης σε ασυνόδευτους ανηλίκους που διαμένουν σε δομή φιλοξενίας, αν συντρέχουν στο πρόσωπό τους λόγοι ευαλωτότητας ή συνέχισης παρακολούθησης σπουδών.
Η ΚΥΑ δίνει περιθώριο ενός μήνα για την αποχώρηση από τη στιγμή που βγει και επιδοθεί η απόφαση για το αίτημα ασύλου, θετική ή αρνητική, ενώ για λόγους προστασίας από τον κορονοϊό τα σχετικά μέτρα θα ισχύσουν μετά το τέλος Μαΐου.
Δυνατότητα για στέγαση στο πρόγραμμα ESTIA έχουν οι αυτοεξυπηρετούμενοι ή όσοι διαθέτουν υποστηρικτικό περιβάλλον, με την προϋπόθεση ότι δεν επιδεικνύουν συμπεριφορά που θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό τους ή άλλους και δεν κάνουν χρήση παράνομων και εξαρτησιογόνων ουσιών. Για την εκτίμηση των ανωτέρω, η Υπηρεσία Υποδοχής μπορεί να ζητά γνωμάτευση από δημόσια νοσοκομεία ή γιατρούς συμβεβλημένους με το Δημόσιο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας