Κοινό υπόμνημα προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κατέθεσαν έπειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη οι δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά αναφορικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του ΟΛΠ-COSCO για τα υφιστάμενα έργα και αυτά που πρόκειται να κατασκευαστούν στο λιμάνι του Πειραιά.
Οι δήμαρχοι Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, Κορυδαλλού Νίκος Χουρσαλάς και Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος, εκφράζουν μέσω του υπομνήματος την πλήρη αντίθεσή τους στις διαδοχικές επιβαρύνσεις που υφίσταται η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά από παλιές και νέες οχλούσες δραστηριότητες και ζητούν άμεσα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος με τη δημιουργία μηχανισμών και ειδικών μονάδων παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων.
Η παράκτια ζώνη
Η υπογραφή του υπομνήματος αποτελεί συνέχεια των πρωτοβουλιών του Δήμου Περάματος για την ανάδειξη των περιβαλλοντικών κινδύνων της ΜΠΕ του ιδιώτη επενδυτή τόσο για την πόλη του Περάματος όσο και για τον ευρύτερο Πειραιά. Το υπόμνημα αναφέρει ότι στην παράκτια ζώνη από τον Πειραιά ώς το Πέραμα έχουν εγκατασταθεί εδώ και δεκαετίες πληθώρα οχληρές και επικίνδυνες χρήσεις που δεν σχετίζονται στο σύνολό τους αποκλειστικά με τον ΟΛΠ, αλλά ουσιαστικά αποτελούν λειτουργίες και χρήσεις που προσελκύει ο χαρακτήρας του λιμανιού [δεξαμενές καυσίμων (καζάνια), ναυπηγοεπισκευή, διαχείριση και επεξεργασία αστικών αποβλήτων, απόβλητα πλοίων, ναύσταθμος κ.ά.].
Οι χρήσεις αυτές είναι πλέον μέσα στον αστικό ιστό, δηλαδή δίπλα σε σπίτια, σχολεία, Κέντρα Υγείας, και επομένως χρειάζεται συνολική προσέγγιση τόσο το ζήτημα των επιπτώσεων στο περιβάλλον από παλιές και νέες χρήσεις όσο και το ζήτημα της επέκτασης των υφιστάμενων χρήσεων.
Οι δήμαρχοι γνωστοποιούν ότι στη στενή παράκτια ζώνη του λιμανιού του Πειραιά υφίστανται 19 έργα, βρίσκονται υπό κατασκευή άλλα 14 και θα προσελκυστεί στο μέλλον απροσδιόριστος αριθμός χρήσεων (π.χ. διοικητικές χρήσεις, μεταφορές, εμπόριο). Οι χρήσεις αυτές επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα και των υδάτων, εισάγοντας νέες άγνωστες ώς τώρα μορφές ρύπανσης, φωτορρύπανση, ηχορρύπανση, οσμές.
Σημειώνουν ότι στη ΜΠΕ δεν περιγράφονται συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, απουσιάζουν μέτρα περιορισμού του κινδύνου από περιβαλλοντικά προβλήματα. Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι τυχόν έγκριση της ΜΠΕ ουσιαστικά επιχειρεί να υπερβεί την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Ναυτιλίας (ΕΣΑΛ), καθώς θα έχει συνέπεια να αδειοδοτηθούν έργα που δεν έχουν εγκριθεί από την ΕΣΑΛ, γεγονός που στερείται λογικής.
Πλημμυρικά φαινόμενα
Οι δήμαρχοι επισημαίνουν ότι από τη ΜΠΕ απουσιάζει παντελώς η αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, τα οποία σε μεγάλο βαθμό επηρεάζονται από τις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ (μανδρότοιχοι) και από επεκτάσεις (μπαζώματα) κ.λπ., ενώ δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα των αρχαιολογικών χώρων στη Σαλαμίνα (Κυνόσουρα), διαιωνίζοντας με αυτό τον τρόπο την υποβάθμιση του ιστορικού αρχαιολογικού χώρου.
Για όλους αυτούς τους λόγους και άλλους πολλούς που τους αναλύουν στο υπόμνημα, υποστηρίζουν ότι χρειάζεται να εκπονηθεί αρχικά Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα τηρεί τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (Ν. 4277/2014) και θα έχει στόχο τη βελτίωση του αστικού ιστού και των υποδομών και θα διαφυλάττει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του θαλάσσιου μετώπου.
Η μελέτη αυτή οφείλει να εκτιμήσει συνολικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κατανοώντας την αθροιστική αλληλεπίδραση των πηγών ρύπανσης, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, αντιμετωπίζοντας τον αστικό ιστό και το λιμάνι ενιαία. Στη βάση των συμπερασμάτων και των κατευθύνσεων αυτής, να εξεταστεί σε επόμενη φάση η παρούσα ΜΠΕ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας