Την έγκριση των Βρυξελλών θα αναζητήσει μέσα στις επόμενες ημέρες ο υπουργός Υποδομών για να προχωρήσουν τα έργα στον νέο αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος, που βρίσκονται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού.
Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής το τελευταίο διάστημα έχει χαμηλώσει τους τόνους, εγκαταλείποντας εμμέσως τις αρχικές δηλώσεις του για ακύρωση όλων των εργολαβιών που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να ξεμπλοκαριστούν με βάση τις αναμενόμενες αποφάσεις του ΣτΕ.
Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις στον οδικό άξονα-καρμανιόλα και δεν θα είναι εύκολο να ολοκληρωθούν τα έργα ώς το 2023, με κίνδυνο να χαθούν κοινοτικές χρηματοδοτήσεις ύψους 293 εκατ. ευρώ.
Η επιλογή του νέου υπουργού να παγώσει τις πληρωμές για τις εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί στα πρώτα εργοτάξια έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, κυρίως στην Ηλεία, όπως δείχνει το ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τον υπουργό που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το δημοτικό συμβούλιο Πύργου.
Ακολούθησε εξώδικο από την ιταλική GD Infrastrutture, που έχει αναλάβει την κατασκευή δύο από τα συνολικά οκτώ κομμάτια του αυτοκινητόδρομου των 74,5 χλμ., η οποία απειλεί με προσφυγές σε περίπτωση που κηρυχθεί έκπτωτη. Η εταιρεία έχει αναπτύξει από τον Μάιο εργοτάξια στα δύο τμήματα που έχει αναλάβει.
Πρόκειται για τα κομμάτια Μιντιλόγλι-ΒΙΠΕ Πάτρας και Σαγέικα-Κάτω Αχαγιά, με συνολικό προϋπολογισμό σχεδόν 150 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ήδη λάβει προκαταβολή 6 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπεται με την υπογραφή των συμβάσεων.
Ριζική λύση
«Το έργο είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Χρειάζεται ριζική λύση», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του υπουργού Υποδομών στα τέλη Ιουλίου από το βήμα της Βουλής, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Η τοποθέτηση «κούμπωνε» με πληροφορίες από συνεργάτες του ότι προσανατολίζεται σε ακύρωση όλων των διαγωνισμών που είχε προκηρύξει ο προκάτοχός του Χρήστος Σπίρτζης.
Επικαλούνται τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τρεις από τις οκτώ συμβάσεις, λόγω προσφυγών στο ΣτΕ, καθώς και την αποκάλυψη ότι στο τμήμα Σαγέικα-Βάρδα εντοπίστηκε χωματερή στην οποία υπάρχουν πάνω από 50 χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών, που πρέπει να μεταφερθούν σε άλλη τοποθεσία και ο ανάδοχος ζητά αποζημίωση 2 εκατ. ευρώ.
Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής υποστηρίζει ότι με αυτά τα δεδομένα δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν τα έργα μέσα στο χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό τους, επικαλούμενος και τις μεγάλες εκπτώσεις που έχουν δώσει οι εργολάβοι.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, προκρίνει την επανένταξη του τμήματος Πάτρα-Πύργος στην παραχώρηση της Ολυμπίας οδού, από την οποία είχε αφαιρεθεί τον Δεκέμβριο του 2013 με διάταξη που είχε προωθήσει ο τότε υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης και είχε κυρωθεί με νόμο, με τις ψήφους της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου.
Είναι ένα σενάριο που προϋποθέτει την έγκριση των Βρυξελλών, ενώ είναι σαφές ότι δεν συμφωνούν όλοι οι μέτοχοι της κοινοπραξίας του αυτοκινητόδρομου, στην οποία ηγείται η γαλλική Vinci. Υπάρχει, όμως, και η λύση της «μεγάλης» επέκτασης, μέσω της κοινοπραξίας της Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, όπου τον πρώτο λόγο έχει ο «Ακτωρ», που είναι επίσης επικεφαλής στην Αττική οδό και κατασκευάζει το μετρό Θεσσαλονίκης.
Χρόνο και χρήμα κοστίζει και η ακύρωση των πέντε συμβάσεων που έχουν εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τη Βουλή και τις Βρυξέλλες. Εκτιμάται ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα φέρει καθυστέρηση τουλάχιστον δύο ετών, αφού πρέπει να θεωρούνται βέβαιες οι δικαστικές προσφυγές από τους θιγόμενους εργολάβους, οι οποίοι στην... καλύτερη περίπτωση θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις πολλών εκατ. ευρώ.
Είναι γνωστό ότι η ακύρωση της υποθαλάσσιας αρτηρίας Θεσσαλονίκης το 2006 συνοδεύτηκε με την υποχρέωση του Δημοσίου να καταβάλει στον «Ακτωρα» αποζημίωση 80 εκατ. ευρώ, ποσό σχεδόν ίσο με το κόστος κατασκευής ενός έργου που δεν έγινε ποτέ!
Ο πονοκέφαλος των έργων έχει... ονοματεπώνυμο. Σε δύο από τις εργολαβίες, που αφορούν τα τμήματα Πύργος-Δουνέικα και Κυλλήνη-Βάρδα, με συνολικό προϋπολογισμό 140 εκατ. ευρώ, ανάδοχος ήταν ο Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος έχει κηρυχθεί έκπτωτος γιατί δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει εγγυητική επιστολή, αλλά έχει προσφύγει στο ΣτΕ εναντίον της απόφασης να ανατεθεί το έργο στον εργολάβο που ήρθε δεύτερος στον διαγωνισμό. Εκκρεμεί επίσης η προσφυγή της κυπριακής Cyfield για το τμήμα Αμαλιάδα-Κυλλήνη.
Η GD Infrastrutture, που συνεργάζεται με τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου και σε σιδηροδρομικό έργο στον Ψαθόπυργο, έχει στείλει από τον περασμένο Ιούνιο επιστολές στην προηγούμενη και τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, με τις οποίες δεσμεύεται ότι θα ολοκληρώσει τα έργα πριν από τους 42 μήνες που προβλέπει η σύμβαση και δηλώνει πρόθυμη να βοηθήσει να λυθούν τα διαδικαστικά προβλήματα που έχουν ανακύψει στα τρία τμήματα του έργου.
Με το εξώδικο καλούν το υπουργείο να προχωρήσει μέσα σε πέντε ημέρες την αποκατάσταση της χρηματοδότησης των έργων που έχει αναλάβει, ενώ προαναγγέλλει προσφυγές στη Δικαιοσύνη, επικαλούμενη και το συμφέρον του Δημοσίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας