Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Χαμηλές θερμοκρασίες, βροχοπτώσεις και χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές | EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ

Σε επιφυλακή για την κακοκαιρία

Ισχυρές καταιγίδες έπληξαν τη Ροδόπη και τη Ξάνθη προκαλώντας πλημμύρες σε δρόμους, σπίτια, εγκαταστάσεις και αγροτικές καλλιέργειες. Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις βροχοπτώσεις και τα χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Εξαιτίας της κακοκαιρίας του τελευταίου 24ώρου παρατηρούνται προβλήματα σε σημεία του οδικού δικτύου της Μακεδονίας και της Θράκης.

Επί ποδός βρίσκονται τις τελευταίες ώρες η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική και η Αστυνομία σε περιοχές της Ροδόπης και της Ξάνθης.

Η χιονόπτωση στα ορεινά είχε ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν αρκετοί οδηγοί που κινούνταν με τα οχήματά τους στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία, κοντά στους μεθοριακούς σταθμούς Νυμφαίας Ροδόπης και Αγίου Κωνσταντίνου Ξάνθης. αρκετά οχήματα εγκλωβίστηκαν λόγω της πυκνής χιονόπτωσης. Τελικώς, οι οδηγοί -με τη συνδρομή των ελληνοβουλγαρικών αρχών- μπόρεσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Την ίδια ώρα, κατά την Πολιτική Προστασία, επιχείρηση στήθηκε για την εκκένωση της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Βαθυρρύακος στη Ροδόπη, όταν τα νερά έφτασαν απειλητικά στις εγκαταστάσεις της Μονής. Διασώστες που έφτασαν στο σημείο μετέφεραν τις μοναχές σε ασφαλές μέρος.

Η πρωτοφανής νεροποντή είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι, σπίτια, εγκαταστάσεις και αγροτικές καλλιέργειες τόσο στη Ροδόπη όσο και στην Ξάνθη, με την Πυροσβεστική να δέχεται δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων. Από την νεροποντή πλημμύρισαν εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ Κομοτηνής και του Νοσοκομείου της πόλης.

Εξάλλου, χωρίς ρεύμα έμειναν για αρκετές ώρες ορεινές περιοχές στους δύο παραπάνω νομούς κι όπου χρειάστηκε τα συνεργεία της ΔΕΗ επενέβησαν και αποκατέστησαν τις βλάβες.

Χιόνια σε Φλώρινα, Καστοριά και Κοζάνη

Στα λευκά «ντύθηκαν» η Φλώρινα, η Καστοριά και η Κοζάνη, όπου το τελευταίο 24ωρο σημειώνονται χιονοπτώσεις. Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Φλώρινα, με τον υδράργυρο το πρωί να δείχνει 0 βαθμούς Κελσίου.

Λόγω της κακοκαιρίας παρατηρούνται αρκετά προβλήματα σε σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας. Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας, όπως επίσης σε αρκετούς ορεινούς επαρχιακούς δρόμους της Καστοριάς και των Γρεβενών. Εξάλλου, λόγω κατολίσθησης διεκόπη η κυκλοφορία σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), ενώ σε άλλο σημείο του ίδιου δρόμου η κίνηση διεκόπη λόγω παγετού.

Κίνηση των οχημάτων

Την ίδια ώρα, χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στην Εγνατία οδό.

Στην Κεντρική Μακεδονία, λόγω συσσώρευσης υδάτων κλειστοί παραμένουν οι επαρχιακοί δρόμοι Θεσσαλονίκης – Κιλκίς, στο ύψος της Φιλαδέλφειας, και Λαγκαδικιών – Σχολαρίου. Εξαιτίας υπερχείλισης του Γαλλικού ποταμού διακόπηκε η κυκλοφορία στις επαρχιακές οδούς Μανδρών – Γαλλικού και Κιλκίς - Μελάνθιου, ενώ κλειστός είναι επίσης ο δρόμος Αργυρούπολης – Σεβαστού.

Προβλήματα λόγω συσσώρευσης υδάτων παρατηρούνται, ακόμη, σε σημεία παραλιακών και επαρχιακών δρόμων της Χαλκιδικής. Στον ίδιο νομό, φερτά υλικά έπεσαν στο 2ο χλμ. της επαρχιακής οδού Ουρανούπολης - Ιερισσού, με αποτέλεσμα να διακοπεί στο σημείο αυτό η κυκλοφορία των οχημάτων. Στην περιοχή βρίσκεται συνεργείο του δήμου Αριστοτέλη, που διενεργεί εργασίες για την απομάκρυνση των υλικών, ενώ μέχρι την ολοκλήρωσή τους, ο δρόμος θα δίνεται εκ περιτροπής στην κυκλοφορία.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται επίσης σε μεμονωμένα ορεινά σημεία της Ημαθίας, του Κιλκίς, της Δράμας, της Ξάνθης και της Ροδόπης.

Στο «λευκά» ο νομός Σερρών

Έντονη χιονόπτωση πλήττει από νωρίς το πρωί το νομό Σερρών. Χιόνια πέφτουν και στην πόλη των Σερρών, χωρίς να δημιουργηθούν έως τώρα προβλήματα, ενώ στα λευκά «ντύθηκαν» τα ορεινά του νομού.

Εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών βρίσκονται επί ποδός, σε μία προσπάθεια να διατηρηθούν «ανοιχτοί» όλοι οι δρόμοι του νομού. Στο επίκεντρο αυτών των προσπαθειών βρίσκονται οι επαρχιακοί δρόμοι Σερρών - Ορεινής και Σερρών - Βροντούς, ώστε να διευκολυνθεί η κίνηση των οχημάτων στους συγκεκριμένους οδικούς άξονες, αλλά και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ορεινών χωριών της περιοχής.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σε επιφυλακή για την κακοκαιρία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας