Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.7° 16.9°
2 BF
65%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.4° 19.9°
4 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
21°C
22.7° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
52%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
49%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
0 BF
50%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
1 BF
45%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.5° 21.5°
2 BF
64%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
19°C
20.8° 18.8°
5 BF
77%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.9° 17.2°
2 BF
64%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
5 BF
46%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
4 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.0° 18.9°
3 BF
61%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
84%
Χαλκίδα
Θύελλα
23°C
22.8° 22.8°
2 BF
37%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
3 BF
56%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
62%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
0 BF
57%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Σύμφωνα με μαρτυρίες, το αεροσκάφος ήταν ελάχιστα μέτρα πάνω από το έδαφος όταν για άγνωστο ακόμα λόγο έγειρε δεξιά, το φτερό του χτύπησε στο έδαφος και συνετρίβη πάνω σε μαχητικά αεροσκάφη που ήταν σταθμευμένα στην πίστα | REUTERS

Δέκα νεκροί από πτώση διθέσιου ελληνικού F-16

Στους 10 νεκρούς και τους 13 τραυματίες, οι 5 σοβαρά, έφτανε, σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο τραγικός απολογισμός του δυστυχήματος που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στην αεροπορική βάση του Αλμπαθέντε στην Ισπανία αμέσως μετά την απογείωση ενός διθέσιου ελληνικού F-16D Block 50 της 341ης Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας της Νέας Αγχιάλου, που βρισκόταν εκεί στο πλαίσιο ΝΑΤΟϊκού προγράμματος συνεκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, οι δύο νεκροί είναι Ελληνες υπήκοοι και οι οκτώ Γάλλοι. Ωστόσο τα στελέχη του ΓΕΑ έως αργά χθες δεν είχαν ενημερωθεί επισήμως από τις ισπανικές αρχές για την ταυτοποίηση των θυμάτων. Οι δύο Ελληνες πιλότοι, όπως ενημέρωναν οι Ισπανοί τα στελέχη του ΓΕΑ, θεωρούνταν ώς αργά αγνοούμενοι, αφού υπήρχαν μαρτυρίες ότι εθεάθη ένα εκτινασσόμενο κάθισμα με αλεξίπτωτο.

Κατά την απογείωση

Το δυστύχημα συνέβη στις 16.40 τοπική ώρα κι ενώ το ελληνικό μαχητικό, που συμμετείχε σε εκπαιδευτική άσκηση, μόλις είχε απογειωθεί. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το αεροσκάφος ήταν ελάχιστα μέτρα πάνω από το έδαφος όταν για άγνωστο ακόμα λόγο έγειρε δεξιά, το φτερό του χτύπησε στο έδαφος και συνετρίβη πάνω σε μαχητικά αεροσκάφη που ήταν σταθμευμένα στην πίστα με συνέπεια να ξεσπάσει μεγάλης έκτασης πυρκαγιά, που έκαιγε ώς αργά χθες το βράδυ.

Ανάμεσα στους νεκρούς και τους τραυματίες ήταν πιλότοι και άλλων αεροσκαφών αλλά και προσωπικό εδάφους διαφόρων εθνοτήτων. Τα ισπανικά μέσα πάντως ανέφεραν ότι ανάμεσα στα θύματα δεν υπήρχαν Ισπανοί.

Οπως διαπιστώθηκε όμως μετά από επικοινωνία στελεχών του ΓΕΑ με τις ισπανικές αρχές, όλα τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής της 341 Μοίρας, που βρίσκονται και θα επιχειρούν στη ΝΑΤΟΐκή βάση του Αλμπαθέντε, είναι καλά στην υγεία τους.

Συνολικά η ελληνική αποστολή στην Ισπανία αποτελείται από 41 άτομα, από τα οποία τα επτά είναι πιλότοι και τα υπόλοιπα 34 τεχνικοί, ελεγκτές αεράμυνας, πληροφοριών κ.λπ.

Προκειμένου, τέλος, να διαπιστωθούν από πρώτο χέρι οι συνθήκες του δυστυχήματος και η τύχη των δύο Ελλήνων πιλότων, στις 21.10 χθες απογειώθηκε από την Αεροπορική Βάση Λαρίσης το EMBRAER EMB-145 της 352 Μοίρας Μεταφοράς Υψηλών Προσώπων, με τον αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση και επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΓΕΑ, καθώς οι πληροφορίες από ισπανικής πλευράς έρρεαν με το σταγονόμετρο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δέκα νεκροί από πτώση διθέσιου ελληνικού F-16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας