Σε συνεχή επαφή με Γάλλους συναδέλφους τους, προκειμένου να διευκρινιστεί εάν η βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, όπου τραυματίστηκε μια υπάλληλος από το γραφείο του Πολ Τόμσεν, εντάσσεται στο σχέδιο –με την κωδική ονομασία «Νέμεσις»– της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», βρίσκονται από χθες αξιωματούχοι της Αντιτρομοκρατικής και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
Ο μεγάλος φόβος τους είναι ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν του Νοεμβρίου του 2010, όταν η οργάνωση έστειλε παγιδευμένα δέματα σε πρεσβείες στην Ελλάδα, αλλά και σε στόχους του εξωτερικού.
Η αποκάλυψη της ενεργοποίησης του σχεδίου έγινε χθες από την ίδια την οργάνωση, η οποία με ανάρτησή της στο indymedia –με την οποία ενημέρωνε ότι θα σταλεί προκήρυξη με την ολοκλήρωση του σχεδίου– αναλάμβανε την αποστολή της βόμβας στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, της οποίας φερόταν ως αποστολέας ο Αδωνις Γεωργιάδης.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο διωκτικών αρχών, οι Γάλλοι αξιωματικοί έστειλαν χθες το μεσημέρι, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, δυο φωτογραφίες από το σημείο της έκρηξης στα γραφεία του ΔΝΤ, ενώ αργά το βράδυ θα ενημέρωναν για τα υπολείμματα του μηχανισμού ώστε να γίνει σύγκριση με αντίστοιχων μηχανισμών της οργάνωσης.
Στο μεταξύ, ο υπουργός ΠτΠ Νίκος Τόσκας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, αποκάλυψε ότι οι γαλλικές Αρχές ενημέρωσαν την ΕΛ.ΑΣ. πως η αποστολή του πακέτου έγινε απ’ τη χώρα μας και ότι ως αποστολέας εμφανιζόταν ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ανάληψη της ευθύνης για την αποστολή εκρηκτικού μηχανισμού στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής ήδη βρίσκονταν σε κατάσταση συναγερμού προκειμένου να εντοπιστούν τα κενά ασφαλείας στη χώρα μας, τα οποία εκμεταλλεύτηκαν οι τρομοκράτες, ώστε να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή τους.
Εκτιμάται ότι ο κατασκευαστής της γνώριζε πολύ καλά πώς να κάνει τη βόμβα «αόρατη» από τα ανιχνευτικά μηχανήματα των αεροδρομίων, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες που αναμένεται να επιβεβαιωθούν, φέρεται να μην είχε βάλει σε αυτήν πυροκροτητή και είχε τοποθετήσει πυροτεχνική ύλη (κοινή μπαρούτη βεγγαλικών) η οποία επίσης δεν εντοπίζεται.
Ψάχνουν DNA
Η βόμβα τοποθετήθηκε στις 14/3/2017 σε κουτί υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ στο κέντρο της πόλης, πήγε στο κέντρο διαλογής στο Κρυονέρι, έφτασε στο αεροδρόμιο, πέρασε από το σύγχρονο γερμανικό μηχάνημα που είχε προμηθευτεί η υπηρεσία του Ταχυδρομείου στις 17 Ιανουαρίου 2017 και κατέληξε στη Γερμανία, όπου εκεί άγνωστο πώς και υπό ποιες συνθήκες έφτασε, χωρίς επίσης να εντοπιστεί, στα γραφεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Τώρα, οι ελληνικές αρχές περιμένουν από τη γερμανική αστυνομία τα στοιχεία για την ύπαρξη πιθανών ιχνών DNA ή δακτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά και δείγμα του μηχανισμού ώστε να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις με πακέτα-βόμβες που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2010 η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» απέστειλε συνολικά 14 παγιδευμένα δέματα σε πρεσβείες στη χώρα μας αλλά και στη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Λίγο αργότερα οι ελληνικές Αρχές συνέλαβαν δύο μέλη της οργάνωσης που βρίσκονταν πίσω από την αποστολή των πακέτων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας