Αρχισαν τα όργανα στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ), από το οποίο ο υπουργός ζήτησε να διατυπώσει γνώμη για τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας του καθορισμού του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ στα ίδια τα Ιδρύματα.
Ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ, Σωκράτης Κάτσικας, με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» βάζει φρένο στις υπουργικές αναγγελίες, παραπέμποντας στον υπάρχοντα νόμο, ο οποίος δίνει μεν ρόλο στα ΑΕΙ, αλλά προβλέπει και για το υπουργείο Παιδείας αυτόν της χάραξης εθνικής στρατηγικής, στο πλαίσιο της οποίας απαιτείται διαπραγμάτευση με τα Ιδρύματα για πλήθος ζητημάτων, μεταξύ των οποίων και ο αριθμός εισακτέων.
«Είναι σωστό να έχουν τα Ανώτατα Ιδρύματα ρόλο στον καθορισμό του αριθμού εισακτέων και αυτό περιγράφεται με σαφήνεια στον ήδη υπάρχοντα νόμο, ο οποίος όμως μέχρι τώρα δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως», δηλώνει ο κ. Κάτσικας, αντικατοπτρίζοντας έτσι και την προβληματική που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο των οργάνων (ΣΑΠΕ–ΣΑΤΕ), για τα οποία -αν και αποτελεί κοινή συνισταμένη η πρόβλεψη καθοριστικού ρόλου των Ιδρυμάτων- αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση η κατάληξη στη διατύπωση της γνώμης που πιεστικά ζητεί ο υπουργός την ερχόμενη Δευτέρα στην κοινή τους συνεδρίαση, έχοντας -μάλιστα- ήδη δηλώσει ότι αμέσως θα προβεί σε σχετική τροπολογία και θα την καταθέσει στη Βουλή.
Υπό προϋποθέσεις
Από τη μια, το αρμόδιο για τα πανεπιστήμια ΣΑΠΕ (Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) εμφανίζεται αποφασισμένο να προωθήσει χωρίς ισχυρές προϋποθέσεις τη μεταβίβαση της ευθύνης στα Ιδρύματα και από την άλλη, το αρμόδιο για τα ΤΕΙ ΣΑΤΕ, αν και εμφανίζει την ίδια θέση, ωστόσο στις προϋποθέσεις περιλαμβάνει τις προβλέψεις του ισχύοντος νόμου, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση των τετραετών οικονομικών προγραμμάτων που κανένα Ιδρυμα δεν έχει ακόμα καταρτίσει και καμιά αντίστοιχη συμφωνία με το υπουργείο δεν έχει γίνει.
Εν ολίγοις, ο νόμος 4009/2001 στα άρθρα 61 και 62 αναφέρεται στις υποχρεώσεις και των δύο πλευρών και σε προϋποθέσεις που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί. Γεγονός που συνδέεται και με τη μείζονα παράμετρο, η οποία δεν είναι άλλη από τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ. Αν η πρόθεση είναι να υπερσκελιστεί το ισχύον μη εφαρμοζόμενο πλαίσιο, τότε η ανάληψη της αρμοδιότητας από τα ίδια τα ΑΕΙ θα σημάνει μείωση των εισακτέων και μοιραία μείωση της αντίστοιχης χρηματοδότησης.
Θα μπορούσε να το κάνει απευθείας ο κ. Λοβέρδος με την κατάργηση των δυο άρθρων. Χρειάζεται, ωστόσο, θεσμική επίφαση. Αν υπερισχύσει η λογική της υπόδειξης στην εφαρμογή του νόμου που δεν είναι πλήρης, τότε απλώς θα έχει κλείσει μια ακόμα φούσκα που άνοιξε ο υπουργός. Ηδη, πάντως, είναι πολλές οι φωνές από την πανεπιστημιακή κοινότητα που παραπέμπουν στον νόμο και τη συναρμοδιότητα των δυο πλευρών. Στην κοινή συνεδρίαση της Δευτέρας προεδρεύει ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας