Τον ρόλο του δικαστή ανέλαβε ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Κατσαρός για να αποφανθεί ότι οι στάσεις εργασίας των εκπαιδευτικών απέναντι στην αξιολόγηση «δεν έχουν κανένα νομιμοποιητικό έρεισμα». Εστειλε, μάλιστα, σχετικό έγγραφο συμμόρφωσης προς τους εκπαιδευτικούς. Η έκρηξη ήταν αναπόφευκτη. Εξοργισμένοι οι εκπαιδευτικοί όχι μόνον τον κατήγγειλαν για «αντιποίηση της ιδιότητας του δικαστή και παραβίαση, για μία ακόμη φορά, κάθε κανόνα χρηστής διοίκησης», αλλά τον κατηγορούν για τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών, παραπλανώντας τους σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα των κινητοποιήσεών τους.
«Αρμόδια να αποφανθούν για το αν οι απεργίες - στάσεις είναι παράνομες ή καταχρηστικές ή πολιτικές κ.λπ. είναι μόνο τα δικαστήρια, σε περίπτωση προσφυγής της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘΑ, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί» απάντησε το Δ.Σ. της ΔΟΕ μετά την παραλαβή του εγγράφου, σύμφωνα με το οποίο «η τυχόν συμμετοχή των εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ στις ως άνω προκηρυχθείσες στάσεις εργασίας σε καθημερινή βάση, από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 14 Ιουνίου (για τους εκπαιδευτικούς) και μέχρι την Τετάρτη 10 Ιουλίου (για τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ), δεν έχει κανένα νομιμοποιητικό έρεισμα».
Η ανεξήγητη -χρονικά και ουσιαστικά- πρωτοβουλία του γ.γ. του υπουργείου Παιδείας έχει προκαλέσει προβληματισμό στην εκπαιδευτική κοινότητα για τις απώτερες προθέσεις του υπουργείου. Αναρωτιούνται αν πρόκειται για προειδοποίηση ενόψει κάποιας «καμπάνας» χρηματικής, για νέα καθαίρεση εκπαιδευτικών ή για τις τελευταίες προσπάθειες εκφοβισμού λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. Κυρίως, όμως, λίγο πριν από το τέλος άλλης μιας χαμένης χρονιάς για την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την επιβολή του δικού της αξιολογητικού μοντέλου.
Αντιδράσεις
Οπως και να έχει, πάντως, η απόπειρα του γ.γ. του υπουργείου να το παίξει δικαστής είναι αυτή που προξένησε τις αντιδράσεις κυρίως της ΔΟΕ, η οποία, άλλωστε, ήδη έχει στην πλάτη της δικαστική απόφαση που απαγορεύει οποιαδήποτε κινητοποίηση συνοδεία υψηλού προστίμου (6.000) για κάθε ημέρα αποχής-απεργίας. Κι όμως, ενώ ο γραμματέας θα μπορούσε να προβεί σε πράξη ανάλογη με την αρμοδιότητά του, προτίμησε να ανέβει στη δικαστική έδρα. Μ’ αυτόν τον τρόπο θόλωσε περισσότερο το τοπίο και αντί να «λύσει» τις απορίες για τη στάση του υπουργείου προέβη στο ατόπημα το οποίο και προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του κλάδου. Οπως τονίζει το Δ.Σ. της ΔΟΕ, «Οι στάσεις εργασίας που έχουν προκηρύξει ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στην υλοποίηση της ατομικής αξιολόγησης, όπως προβλέπεται από τον ν.4823/21, είναι νόμιμες και συνεχίζουν να ισχύουν» και γι’ αυτό καλεί τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας να «συνεχίσουν ενωμένοι τον αγώνα ενάντια στην εφαρμογή του νόμου 4823/21 και των προβλέψεών του για την ατομική “αξιολόγηση”, αξιοποιώντας και τις νόμιμες στάσεις εργασίας που προκηρύσσει, μαζί με την απεργία-αποχή που έχει κηρύξει η ολομέλεια των προέδρων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας