Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Διαδήλωση εκπαιδευτικών ΑΠΘ κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αδειασμα Πιερρακάκη και από τους πανεπιστημιακούς για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

«Στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας δεν λείπει ο ανταγωνισμός με ιδιωτικούς παρόχους εκπαίδευσης. Λείπει η χρηματοδότηση, η στελέχωση με επαρκές προσωπικό, η ενίσχυση και η ανανέωση των υποδομών τους, η αξιοπρεπής φοιτητική μέριμνα, στοιχεία που η ελληνική πολιτεία έχει συνταγματική υποχρέωση να εξασφαλίζει στα ΑΕΙ της χώρας μας» ΠΟΣΔΕΠ

Αποφασιστικά και πιο ενεργά μπαίνουν πλέον οι καθηγητές και οι διδάσκοντες στα Πανεπιστήμια στη μάχη κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ, ενώ πάνω από 100 σχολές της χώρας -και σχεδόν όλες της Αθήνας- τελούν υπό κατάληψη ύστερα από αποφάσεις μαζικών γενικών συνελεύσεων. Το κύμα των καταλήψεων εξαπλώνεται και στα σχολεία, παρά τις πιέσεις για τηλεκπαίδευση που ασκούνται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς! Μάλιστα, χθες, με εγκύκλιό του προς τα σχολεία το ΥΠΑΙΘΑ θυμίζει τις σχετικές προβλέψεις του νόμου. Επίσης χθες, όμως, με ομόφωνη απόφασή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) ζήτησε εμφατικά από την κυβέρνηση να μην καταθέσει το νομοσχέδιο παράκαμψης του Αρθρου 16 του Συντάγματος.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωσή της, «η ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας, η ελληνική κοινωνία, οι νέοι μας, η ίδια η εξέλιξη των επιστημών δεν ωφελείται από την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Ηδη λειτουργούν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων μέσω των (κερδοσκοπικών) κολεγίων και παρέχουν πτυχία με επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις ελέγχου της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών, ενώ εκκρεμεί η ρύθμιση επαγγελματικών δικαιωμάτων για πολλά τμήματα του δημόσιου πανεπιστημίου».

Παράλληλα η ΠΟΣΔΕΠ επισημαίνει πως «στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας δεν λείπει ο ανταγωνισμός με ιδιωτικούς παρόχους εκπαίδευσης. Λείπει η θεσμική διαμόρφωση και εφαρμογή μακρόπνοων σχεδιασμών για το εκπαιδευτικό σύστημα και ένα λιτό θεσμικό πλαίσιο που θα ενισχύει την αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων. Λείπει η χρηματοδότηση, η στελέχωση με επαρκές προσωπικό, η ενίσχυση και η ανανέωση των υποδομών τους, η αξιοπρεπής φοιτητική μέριμνα, στοιχεία που η ελληνική πολιτεία έχει συνταγματική υποχρέωση να εξασφαλίζει στα ΑΕΙ της χώρας μας». Στη βάση των ραγδαίων επιπτώσεων που προδιαγράφονται από την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, οι πανεπιστημιακοί καλούν την πανεπιστημιακή κοινότητα και την ελληνική κοινωνία σε εγρήγορση.

Την ίδια ώρα το ένα μετά το άλλο τα πανεπιστημιακά ιδρύματα με ανακοινώσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τους, των Συγκλήτων και των Συλλόγων Διδασκόντων απορρίπτουν το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, ενώ παράλληλα τεκμηριώνουν βάσει αδιάψευστων στοιχείων τη συνεχή υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε χθεσινό του ψήφισμα το Συμβούλιο Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για τη χρόνια υποστελέχωση των δημόσιων Πανεπιστημίων, την ανεπαρκέστατη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας, τις τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 και του ΕΣΠΑ 2021-2027, καθώς και για το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης, ειδικά για τα νησιωτικά-περιφερειακά Πανεπιστήμια.

Ζοφερά στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, τα τελευταία 14 χρόνια καταγράφεται μείωση του ακαδημαϊκού, εργαστηριακού και διοικητικού δυναμικού του ΕΛΜΕΠΑ, που υπερβαίνει το 22% για το ακαδημαϊκό/εργαστηριακό προσωπικό και το 36% για το διοικητικό προσωπικό. Σε αυτήν τη μείωση του μόνιμου ακαδημαϊκού/εργαστηριακού προσωπικού έρχεται να προστεθεί και η συρρίκνωση των δαπανών μισθοδοσίας για το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό (ακαδημαϊκοί υπότροφοι, Π.Δ. 407, εντεταλμένοι διδάσκοντες κ.ά.), οι οποίες από 7.200.167 € το 2009 μειώθηκαν σε μόλις 1.148.610 € το 2023. Η συνολική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για λειτουργικές δαπάνες στην ίδια περίοδο φτάνει το 47,4%, ενώ ο λόγος φοιτητών ανά μέλος ΔΕΠ αντιστοιχεί σε 49,92, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 13 φοιτητές ανά μέλος ΔΕΠ.

Μπορεί η κυβέρνηση να κάνει λόγο για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στα δημόσια ΑΕΙ (από κρατικό προϋπολογισμό, Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ), ωστόσο η μέχρι τώρα διαχείριση ανάλογων προγραμμάτων είναι απογοητευτική. Στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, για παράδειγμα, σημειώνονται τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Τομεακού Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης του ΥΠΑΙΘΑ (που χρηματοδοτείται από τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί, ήδη από το 2021, μεγάλα προβλήματα στη συντήρηση και την ανανέωση των κτιριακών υποδομών του Ιδρύματος, στην ανακαίνιση και την επέκταση των φοιτητικών εστιών και στην αγορά νέου εκπαιδευτικού και ερευνητικού εξοπλισμού.

Στο ίδιο Ιδρυμα δεν έχουν αναγνωριστεί θεσμικά ζητήματα αντιστοίχισης των πενταετών Τμημάτων της Σχολής Μηχανικών με Τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής άλλων ΑΕΙ και δεν έχει προχωρήσει η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Τμημάτων αυτών. Πρόκειται για άτυπη ομηρία των αποφοίτων αυτών των τμημάτων, «την ίδια στιγμή μάλιστα που οι απόφοιτοι 33 ιδιωτικών κολεγίων έχουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα και μπορούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για τον δημόσιο τομέα, ενώ συζητείται κατά παρέκκλιση του άρθρου 16 του Συντάγματος η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που προβλέπεται ότι θα έχουν ακαδημαϊκή αντιστοίχιση με τα δημόσια πανεπιστήμια», όπως αναφέρει το Συμβούλιο Διοίκησης.

● Χθες ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Θεσσαλίας με ομόφωνο ψήφισμά του αποφάσισε να συντονίσει τη δράση του με τους άλλους συλλόγους εργαζομένων των Πανεπιστημίων (ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικών) και τους φοιτητικούς συλλόγους. Παράλληλα καλεί το Συμβούλιο Διοίκησης και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου «να πάρουν την πρέπουσα συνταγματική θέση ενάντια στην κατάθεση του σ/ν», ενώ ζητά από το υπουργείο να μην καταθέσει καν την πρόταση νόμου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αδειασμα Πιερρακάκη και από τους πανεπιστημιακούς για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας