Οχι έναν, ούτε δύο, αλλά τουλάχιστον τέσσερα στελέχη της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου είχε στοχοποιήσει μερίδα εργοδοτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, προσφέροντας 300.000 ευρώ ως αντάλλαγμα «για να καθαρίσουν μαζί μας, ακόμα και αν αυτό σημαίνει τη φυσική μας εξόντωση» σε συνάντηση με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής ένα χρόνο πριν από τη δολοφονική επίθεση στο ΠΑΜΕ στο Πέραμα.
Αυτό κατέθεσε χθες στο δικαστήριο ο μάρτυρας κατηγορίας Μύρων Σημαντήρης, που όπως είπε είναι ο ένας από τους τέσσερις στοχοποιημένους συνδικαλιστές.
Οι εργοδότες, κατέθεσε ο μάρτυρας, «ήθελαν με το τσουνάμι της κρίσης να ισοπεδώσουν τα πάντα, να μη σηκώνει κανένας κεφάλι» και είδαν τη Χρυσή Αυγή, που είχε αναδειχτεί σε κοινοβουλευτική δύναμη, «ως μάννα εξ ουρανού, αφού διέθετε μηχανισμό για να “καθαρίσει” τη ζώνη, είχε τα τάγματα εφόδου. Ηταν έτοιμη γι’ αυτή τη δουλειά όπως αποδείχτηκε ένα χρόνο αργότερα...».
Δεν είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται στο δικαστήριο η πληροφορία για συνάντηση ηγετών της Χρυσής Αυγής (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός) με συγκεκριμένους εργολάβους (Μεταξάς, Πυρινής, Μεταξόπουλος κ.ά.) και ύπαρξη «συμβολαίου ξεκαθαρίσματος» συνδικαλιστών.
Το νέο στοιχείο που συνεισέφερε ο χθεσινός μάρτυρας είναι ότι ο πρόεδρος της Ενωσης Εργοδοτών της Ζώνης Περάματος, ο Αθανασόπουλος, ενώ στην αρχή αρνούνταν ότι έγινε οποιαδήποτε συνάντηση με τη Χρυσή Αυγή, μετά το χτύπημα του Σεπτεμβρίου στο ΠΑΜΕ «αναγκάστηκαν να το παραδεχτούν, είπε ότι έγινε η συνάντηση εντελώς εθιμοτυπικά, όπως κάνουν με όλα τα κόμματα».
Κατάθεση αστυνομικού
Η κατάθεση του δεύτερου μάρτυρα, του αστυνομικού Δημήτρη Τσαρουχά, που ήταν παρών στην αστυνομική έρευνα παρουσία εισαγγελέα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής την επομένη του χτυπήματος, φώτισε ακόμα μια πλευρά της υπόθεσης, που δεν είναι άλλη από το ταλέντο του χρυσαυγίτη βουλευτή Λαγού στους τραμπουκισμούς και τις εκρήξεις βίας.
Ο μάρτυρας, που τότε υπηρετούσε στο αστυνομικό τμήμα ασφάλειας Περάματος, περιέγραψε παραστατικά το τι ακολούθησε όταν ο Λαγός ήρθε στα γραφεία της οργάνωσης, όπου διαπληκτίστηκε με τους αστυνομικούς σπρώχνοντάς τους και λούζοντάς τους με χυδαίες βρισιές:
«Ο Λαγός ήταν έξαλλος, μας έβρισε, “μουνόπανα, τι θέλετε εδώ μέσα;”. Εσπρωξε κάνα δυο αστυνομικούς και τον κλειδαρά....» κατέθεσε ο μάρτυρας, προσθέτοντας ότι ο Λαγός πάνω στην οργή του έσπασε το τζάμι της πόρτας των γραφείων και ότι η ισχυρή αστυνομική δύναμη (άνω των 50 ατόμων, με ΜΑΤ και ΟΠΚΕ) αποχώρησε με διαταγή του διοικητή «για να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση και πιαστούμε στα χέρια», τονίζοντας ότι σε όλη του τη θητεία δεν έχει ξαναδεί τέτοια συμπεριφορά.
Το τραγελαφικό είναι ότι ενώ ο ίδιος ο Λαγός έσπασε την πόρτα και δεν άφησε τον κλειδαρά να φτιάξει την κλειδαριά, την επόμενη μέρα κατέθεσε μήνυση κατά της αστυνομίας, για τις φθορές που ο ίδιος προκάλεσε!
Η δίκη συνεχίζεται σήμερα στο Εφετείο, όπου έχει διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή μάρτυρα, οδηγού λεωφορείου, που ήταν παρών στην επίθεση στο ΠΑΜΕ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας