Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Τρεις υπάλληλοι έχασαν τη ζωή τους από τον εμπρησμό στη Marfin στις 5 Μαΐου 2010 | EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αναβλήθηκε η δίκη των κατηγορούμενων για τον εμπρησμό στη Marfin

Η δίκη των δύο κατηγορουμένων είχε προσδιοριστεί αρχικά για τις 9/12/2013 αλλά δόθηκε αναβολή για τις 14/5/2014 κατόπιν αιτήματος του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής που επικαλέστηκε κώλυμα και παρά την επιθυμία των κατηγορουμένων να προχωρήσει η διαδικασία στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Τελικά η δίκη που είχε προσδιοριστεί για σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την ημέρα που έχασαν τη ζωή τους οι τρεις υπάλληλοι της Μαρφίν και ενώ το δικαστήριο έχει ήδη αποφανθεί για τις σοβαρές ευθύνες της διοίκησης της τράπεζας, αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων και θα πραγματοποιηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου του 2015.

Οι δύο κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό στη Μαρφίν (5/5/2010) κατηγορούνται με την πρακτική των ποσοστιαίων αναγνωρίσεων υπόπτων από αυτόπτες μάρτυρες καθώς και των «προσομοιώσεων» στις οποίες στηρίζονται κατά βάση και οι δύο δικογραφίες.

Και οι δύο κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι, καθώς μετά τις απολογίες τους δεν είχαν κριθεί προφυλακιστέοι ακριβώς εξαιτίας του γεγονότος ότι τα στοιχεία που τους ενέπλεξαν βασίζονταν σ’ αυτή την επισφαλή για την ορθή διαλεύκανση εγκλημάτων μέθοδο.

Ο ένας εκ των εμπλεκομένων, 33χρονος ομογενής που κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για την έκρηξη στο βιβλιοπωλείο, αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, με επιβολή περιοριστικών όρων καθώς, όπως έγινε γνωστό, οι μάρτυρες, οι καταθέσεις των οποίων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την προσωποποίηση των κακουργημάτων που έχουν διαπραχθεί, πήραν πίσω τις «αναγνωρίσεις».

Για τον δεύτερο κατηγορούμενο, μοναδικό εμπλεκόμενο στην υπόθεση της Μarfin, 34χρονο ιδιωτικό υπάλληλο, που φέρεται να έδρασε «με άλλους δύο άγνωστους στις αρχές δράστες», υπήρξε διχογνωμία ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα.

Η μεν εισαγγελέας προφυλακίσεως τον «ήθελε» στη φυλακή, ενώ ο ανακριτής που χειριζόταν την υπόθεση έκρινε ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να διαταχθεί η προσωρινή κράτηση. Ως στοιχεία υποστηρικτικά της γνωμοδότησής της η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε δύο καταθέσεις αστυνομικών, οι οποίοι συσχετίζοντας φωτογραφικό υλικό και μαρτυρίες αυτοπτών κατέληξαν ότι ο κατηγορούμενος «προσομοιάζει» με αυτόν που πέταξε τη μολότοφ μέσα στην τράπεζα.

Τελικά και αυτός ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος καθώς το δικαστικό συμβούλιο που κλήθηκε να άρει τη διαφωνία ανακριτή-εισαγγελέα αποφάνθηκε υπέρ της άποψης του πρώτου.

Απ’ την πλευρά του ο ίδιος ο κατηγορούμενος, που αρνείται την εμπλοκή του, είχε αντιτείνει στις κατηγορίες ότι:

  • «Σε καμία από τις φωτογραφίες που κατά την αστυνομία έχουν ληφθεί τη στιγμή του συμβάντος και εμφανίζουν τους δράστες δεν φαίνομαι εγώ ή έστω κάποιος που να μου προσομοιάζει».
  • «Από το σύνολο των φωτογραφιών αλλά και τις καταθέσεις των μαρτύρων που υποδεικνύουν τους φερόμενους ως δράστες περιγράφοντας τις ενδυμασίες τους προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας το ότι δεν έχω καμία ανάμειξη».
  • Σε συγκεκριμένες φωτογραφίες που βρίσκονται στη δικογραφία εμφανίζεται ο ίδιος με τα ρούχα που περιέγραψε ότι φορούσε και η λήψη είναι από κάμερα τράπεζας στην πλατεία Ομονοίας.

Σημειώνεται ότι η αρμόδια υπηρεσία της Ασφάλειας απαντώντας σε σχετικό αίτημα του ανακριτή, ανέφερε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ταυτοποίησης της φωτογραφίας του δράστη (από κάμερα έξω από τη Μarfin) με φωτογραφία του κατηγορούμενου από κάμερα τράπεζας στην Ομόνοια (δηλαδή πολύ μακρύτερα από το σημείο του συμβάντος).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αναβλήθηκε η δίκη των κατηγορούμενων για τον εμπρησμό στη Marfin

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας