Δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την εν εξελίξει δίκη του για τις υποκλοπές ένας εκ των βασικών πρωταγωνιστών του σκανδάλου, ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος, καθώς ο ίδιος πλέον ελέγχεται με τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων του Λαβράνου, κουμπάρου του Γρηγόρη Δημητριάδη, του Θάνου Πλεύρη και του Νίκου Παναγιωτόπουλου, προχώρησε η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η δίκη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.
Η Αρχή δέσμευσε την περιουσία του Λαβράνου έως του ποσού των 4,7 εκατ. ευρώ, το οποίο κατά πληροφορίες μπορεί να αυξηθεί, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα των φορολογικών αρχών για τη χρήση του 2022. Αποκαλύφθηκε πως ο Λαβράνος χρησιμοποιούσε τα χρήματα που είχε αποκομίσει η Krikel από τη φοροδιαφυγή για αγορές ειδών πολυτελείας, κοσμημάτων, ρολογιών, αυτοκινήτων, αλλά και για την εξόφληση δανείων οικείων του. Δεσμεύσεις έγιναν και σε διαχειριστές της Krikel, απλούς υπαλλήλους του.
Σημειώνεται πως η Krikel του Γιάννη Λαβράνου ήταν εκείνη που στο πρώτο πεντάμηνο του 2022 υπέβαλε στο υπουργείο Εξωτερικών πλήθος αιτημάτων εκ μέρους της Intellexa για την εξαγωγή του λογισμικού Predator σε χώρες όπως το Σουδάν, η Μαδαγασκάρη και η Ουκρανία. Θυμίζουμε πως η Krikel είχε υπογράψει έξι συμβάσεις με την Ελληνική Αστυνομία για την ανάπτυξη του συστήματος επικοινωνίας TETRA, το οποίο ποτέ δεν λειτούργησε κανονικά. H εταιρεία φέρεται τα έτη 2018-2021 να έχει εμπλακεί σε παράνομες εικονικές συναλλαγές με τη λήψη εικονικών τιμολογίων άνω των 12 εκατ. ευρώ, από τις οποίες αποκόμισε όφελος 4,7 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο έλεγχος της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος βασίστηκε σε φορολογικό έλεγχο του τρίτου Ελεγκτικού Κέντρου Αττικής (ΕΛΚΕ). Οπως προέκυψε, ο Γιάννης Λαβράνος ασκούσε τον πραγματικό έλεγχο στην Intellexa (που εμπορευόταν το Predator) και στις συνδεόμενες-συνεργαζόμενες με αυτήν εταιρείες, όπως η Krikel. Στο ίδιο συμπέρασμα, υπενθυμίζεται, κατέληξε και το πόρισμα του Αρείου Πάγου. Καθοριστική σημασία στη συσχέτιση του Λαβράνου με την Krikel φαίνεται πως έπαιξαν δύο υπομνήματα τα οποία συνέταξε ο Σταμάτης Τρίμπαλης, διαχειριστής της ελεγχόμενης εταιρείας, σύμφωνα με τα οποία πραγματικός διαχειριστής της ελεγχόμενης ήταν ο Γιάννης Λαβράνος.
Στην αρχή ο Τρίμπαλης υποστήριζε κάτι διαφορετικό. Στην κατάθεσή του στον Αρειο Πάγο έλεγε πως ήταν νόμιμος εκπρόσωπος της επίμαχης εταιρείας από το 2019 έως το 2024. Σε δημοσίευμα του Inside Story στις 19 Ιουνίου του 2024, ωστόσο, αποκαλύφθηκε (και πλέον με το πόρισμα της Αρχής επιβεβαιώθηκε) ότι δεν ήταν ο Τρίμπαλης ο πραγματικός διαχειριστής, αλλά ο κουμπάρος των «γαλάζιων» στελεχών, Γιάννης Λαβράνος. Οπως προκύπτει, ο Τρίμπαλης είχε ψευδώς προβεί στους ίδιους ισχυρισμούς και ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Στην πραγματικότητα, ακόμα και ως διαχειριστής της εταιρείας είχε διακοσμητικό ρόλο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας