Εφαρμοστικό νόμο για την παραγραφή των αδικημάτων υπουργών, πέντε χρόνια μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019, φέρνει το υπουργείο Δικαιοσύνης στο νομοσχέδιο για τον θεσμό της δικαστικής μέριμνας, στην προσπάθεια να κατευνάσει τις σφοδρές αντιδράσεις για τις κυβερνητικές ευθύνες και τις ποινικές εξελίξεις όσον αφορά τον πρώην υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο στην υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. Για τη νομοθετική ρύθμιση που τροποποιεί το άρθρο 86 του Συντάγματος είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση και μέσω του Παύλου Μαρινάκη, «για να μην υπάρχει και καμία, μα καμία αμφιβολία», όπως δήλωνε και σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες μέρες, οπότε μένει να φανεί πώς θα διατυπωθούν οι αλλαγές με τις οποίες καταργούνται οι προθεσμίες για την παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών, για να ισχύουν, πλέον, εκείνες που προβλέπονται και για τους πολίτες.
Με τον εφαρμοστικό νόμο θα καταργούνται, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι διατάξεις που προέβλεπαν ότι τα αδικήματα των υπουργών παραγράφονταν αν δεν είχε κινηθεί σε βάρος τους η ποινική δίωξη σε χρονικό διάστημα που αντιστοιχούσε σε δύο βουλευτικές συνόδους, αφήνοντας έτσι να ελλοχεύει ένας υπαρκτός κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων στην υπόθεση των Τεμπών. Με τη νέα διάταξη, που θα προσαρμόζεται στις επιταγές του Συντάγματος, η παραγραφή για τα αδικήματα των υπουργών θα είναι 5 με 8 χρόνια για τα πλημμελήματα και 15 έως 20 για τα κακουργήματα. Νομικοί, πάντως, σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι εγείρονται ερωτήματα για το αν θα προβλέπεται αναδρομική ισχύς στις σχετικές διατάξεις, μια και όταν ο νέος νόμος εκδοθεί, αυτός θα πρέπει να εφαρμοστεί για υπόθεση, εν προκειμένω των Τεμπών, που αφορά αδικήματα τα οποία τελέστηκαν πριν η αναθεώρηση τεθεί σε ισχύ.
Ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, ωστόσο, φάνηκε αμετακίνητος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ισχυριζόμενος πως «το ζήτημα της ποινικής παραγραφής λύθηκε το 2019» και πως «το Σύνταγμα ισχύει υπεράνω όλων», παρά το γεγονός πως η ανυπαρξία εκτελεστικού νόμου της συνταγματικής διάταξης έχει κατακριθεί τόσο από συνταγματολόγους όσο και από ποινικολόγους που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την εκκρεμή ποινική διαδικασία εις βάρος του Χρήστου Τριαντόπουλου. «Παρ’ όλα αυτά», συμπλήρωσε ο κ. Φλωρίδης, «επειδή στη δημόσια συζήτηση απασχόλησε κάποιους, αφαιρούμε την αναφορά περί αποσβεστικής προθεσμίας [...] Μέχρι τις 3 Οκτωβρίου δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, αλλά κατ’ εμάς δεν υπάρχει και μετά από αυτή την ημερομηνία».
Μεταξύ των 16 αλλαγών προβλέπεται, σύμφωνα με το υπουργείο, «δικαίωμα άσκησης προσφυγής από τον Εισαγγελέα Εφετών στο Δικαστικό Συμβούλιο, επί διάταξης επιβολής περιοριστικών όρων του ανακριτή πλημμελειοδικών», ρύθμιση που προφανώς έρχεται στον απόηχο των ηχηρών αντιδράσεων, για την πρωτοβουλία της ηγεσίας του Αρείου Πάγου να ζητήσει πειθαρχικό έλεγχο δικαστών στην υπόθεση του κυκλώματος της πολεοδομίας της Ρόδου.
Ρύθμιση υπέρ των διακρίσεων
Ταυτόχρονα, μεταξύ των αλλαγών που αναμένεται να περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου είναι η επικοινωνιακού τύπου ερμηνευτική ρύθμιση που ρητά απαγορεύει –μονομερώς– την τεκνοθεσία ανδρών ομόφυλων ζευγαριών. Ωστόσο, η απαγόρευση στην πρόσβαση στην παρενθεσία από ομόφυλα ζευγάρια ανδρών ίσχυε και μετά την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον γάμο, αφού δεν υπήρξε έκτοτε σχετική ρύθμιση στο νομικό πλαίσιο που αφορά την παρενθεσία, που ρητά αναφέρει ότι επιτρέπεται μόνο για άγαμες γυναίκες και παντρεμένα ετερόφυλα ζευγάρια. Η διάταξη έχει προκαλέσει ήδη δικαιολογημένες αντιδράσεις για τη διάκριση λόγω φύλου στην αναγνώριση του δικαιώματος πρόσβασης στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας