Προσφυγή για να κηρυχθεί άκυρο το πόρισμα του ΕΜΠ για τα ηχητικά του ΟΣΕ το βράδυ της σιδηροδρομικής σύγκρουσης στα Τέμπη κατέθεσε την Παρασκευή η οικογένεια του Γιώργου Κουτσούμπα, μηχανοδηγού της εμπορικής αμαξοστοιχίας, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα.
Οπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα, το πόρισμα κατατέθηκε την περασμένη βδομάδα στις δικαστικές αρχές. Είχε παραγγελθεί από τον εφέτη ανακριτή Λάρισας Σωτήρη Μπακαΐμη τον Ιούλιο για να εξεταστεί η γνησιότητα των αρχείων ήχου από την επικοινωνία του μηχανοδηγού και του σταθμάρχη Λάρισας τη νύχτα της σύγκρουσης, καθώς είχε καταγγελθεί ότι είχαν αφαιρεθεί 11 λεπτά από τα αρχεία, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν καταγράφεται καμία συνομιλία.
Το πεντασέλιδο πόρισμα που συντάχθηκε από τον αναπληρωτή καθηγητή της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Αθανάσιο Ροντογιάννη καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο συγκεκριμένος σκληρός δίσκος δεν φέρει στοιχεία επέμβασης σε ηχητικό αρχείο κατά το κρίσιμο διάστημα πριν από τη σύγκρουση. Απορρίπτει έτσι ότι υπήρξε αλλοίωση ή διαγραφή ψηφιακών αρχείων.
Η οικογένεια του μηχανοδηγού είχε ζητήσει την πραγματογνωμοσύνη για να διευκρινιστεί ο λόγος της «11λεπτης σιωπής», κάνοντας λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών περιστατικών του δυστυχήματος. Τώρα ζητά να κηρυχθεί άκυρη η πραγματογνωμοσύνη και να γίνει νέα, με το επιχείρημα ότι δεν διασφαλίστηκαν δικονομικές εγγυήσεις. Μιλούν για «διεκπεραιωτικού τύπου» πόρισμα και καταγγέλλουν ότι δεν τους γνωστοποιήθηκαν ο τόπος και ο χρόνος της πραγματογνωμοσύνης παρά το γεγονός πως ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας υποχρεώνει τον διορισμένο πραγματογνώμονα να ενημερώσει για τη διεξαγωγή της έρευνας, ώστε να μπορεί να την παρακολουθεί και να την επιβλέπει τεχνικός σύμβουλος διορισμένος από την οικογένεια.
«Ο εν λόγω πραγματογνώμονας κατέστησε σαφές ότι λόγω προσωπικού φόρτου εργασίας δεν δύναται να προβεί σύντομα στους σχετικούς τεχνικούς ελέγχους, ενώ απέφυγε και να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα διεξάγει την πραγματογνωμοσύνη, επί του υλικού φορέα που έχετε κατάσχει (σ.σ. USB), ώστε να είναι παρών και ο τεχνικός μας σύμβουλος» σημειώνει η οικογένεια, ενώ συμπληρώνει πως ο καθηγητής «με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό» ενημέρωσε τον τεχνικό σύμβουλο ότι «δεν πρόκειται καθ’ οιονδήποτε τρόπο να επεξεργαστεί/εξετάσει» τον σκληρό δίσκο. Αποτέλεσμα ήταν να ενημερωθεί η οικογένεια μέσω του ανακριτή σε δεύτερο χρόνο πως δεν μπορεί να συμμετάσχει μέσω του διορισμένου τεχνικού της συμβούλου στην εξέταση γιατί είχε ολοκληρωθεί εν αγνοία της.
Η οικογένεια αμφισβητεί τη γνησιότητα των αρχείων που εξέτασε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ, τα οποία αντιγράφηκαν σε USB από τα πρωτότυπα ηχητικά που βρίσκονται στη Λάρισα. Η οικογένεια είχε ζητήσει τον απευθείας έλεγχο στο ίδιο το καταγραφικό με αυτοπρόσωπη παρουσία των δύο ερευνητών, κάτι που δεν έγινε. «Οπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό κάτι τέτοιο πόρρω απέχει από τη φιλοσοφία μιας δικαστικής πραγματογνωμοσύνης και εν τέλει ουδόλως αναδεικνύεται η ουσιαστική αλήθεια, η οποία με αυτό τον τρόπο μάλλον συσκοτίζεται» συμπληρώνει η οικογένεια.
«Το λάθος του σταθμάρχη υπήρξε μοιραίο επειδή δεν λειτουργούσαν η σηματοδότηση και η τηλεδιοίκηση»
Τη σημασία της μη υλοποίησης της περιβόητης σύμβασης «717» αναγνωρίζει στο σκεπτικό της η πρώτη δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Το δικαστήριο (τμήμα εργατικών διαφορών) που αναγνωρίζει ως θανατηφόρο εργατικό ατύχημα τον θάνατο του ελεγκτή της επιβατικής αμαξοστοιχίας, επιδικάζει αποζημίωση συνολικού ύψους 800.000 ευρώ στην οικογένειά του, ενώ καταλογίζει ευθύνες και στην ΟΣΕ και την Hellenic Train. Αποφαίνεται επίσης πως «αν υπήρχε τηλεδιοίκηση, ένα πολλαπλό δηλαδή σύστημα ασφαλείας που παρακολουθεί την κίνηση των αμαξοστοιχιών σε πραγματικό χρόνο, με διαδοχική σηματοδότηση και αισθητήρες, και επί των δύο συρμών, το επίδικο δυστύχημα θα είχε με βεβαιότητα αποτραπεί».
Η απόφαση 25 σελίδων διαπιστώνει για τις δύο εταιρείες «βαριά συγκλίνουσα αμέλεια» και παραλείψεις όσον αφορά τα αναγκαία μέτρα προστασίας που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα.
«Το αρχικό λάθος του σταθμάρχη Λάρισας» σημειώνει η απόφαση, «υπήρξε μοιραίο ακριβώς επειδή δεν λειτούργησαν οι ασφαλιστικές δικλίδες. Το λάθος που σταθμάρχη θα το σταματούσε η τηλεδιοίκηση [...] Στο πλαίσιο της τηλεδιοίκησης θα υφίστατο και σηματοδότηση και δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να χαραχθούν δύο τρένα σε μία γραμμή».
Κάνοντας ειδική αναφορά στις ευρωπαϊκές οδηγίες που έχει ενσωματώσει η χώρα για την υποχρέωση του ελληνικού σιδηροδρόμου να έχει συστήματα ασφαλείας (GSM-R και ETCS), το δικαστήριο σημειώνει πως «έστω κάποιο από αυτά τα συστήματα ασφαλείας αν λειτουργούσε, οι μηχανοδηγοί θα είχαν εικόνα για την κυκλοφορία σε ακτίνα μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων. Και πριν συγκρουστούν θα είχαν απλά σταματήσει σε ένα κόκκινο φωτοσήμα. [...] Αν είχαν παραβιάσει το κόκκινο θα είχε ενεργοποιηθεί αυτόματα το σύστημα ακαριαίας πέδησης που θα ακινητοποιούσε την αμαξοστοιχία [...]. Ομως αυτές οι δικλίδες ασφαλείας δεν υπήρχαν και έτσι όλα κατέληξαν να εξαρτώνται από τον ανθρώπινο παράγοντα».
Εξαιτίας της πλήρους απουσίας συστημάτων ασφαλείας, όπως υπογραμμίζει η απόφαση, οι μηχανοδηγοί επαφίονταν στις εντολές των σταθμαρχών, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει «μόνιμος και σημαντικός κίνδυνος για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, με ευθύνη των εναγόμενων από τις οποίες, στην προκειμένη περίπτωση, η μεν πρώτη [σ.σ. Hellenic Train] είχε τη νόμιμη υποχρέωση να προσφέρει στους εργαζομένους της ασφαλείς συνθήκες εργασίας, η δε δεύτερη [σ.σ. OΣΕ] να εξασφαλίζει υποδομές ασφαλούς σιδηροδρομικής μεταφοράς».
Οι δύο εταιρείες έχουν ασκήσει έφεση κι η δίκη έχει προγραμματιστεί για τις 18 Μαρτίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας