Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
areios pagos-efsyn
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενωμένη αντιπολίτευση εναντίον Αρείου Πάγου και κυβέρνησης για τις υποκλοπές!

Πυρ ομαδόν από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά κατά της Εισαγγελίας του ανώτατου δικαστηρίου, την οποία βάζει στο κάδρο της συγκάλυψης του σκανδάλου, έπειτα από το πρωτοσέλιδο θέμα της «Εφ.Συν.», όπου η Εθνική Τράπεζα αδειάζει Αχ. Ζήση και Γ. Αδειλίνη για τη νέα αρχειοθέτηση των μηνύσεων Ανδρουλάκη, Κουκάκη.

To σαββατιάτικο πρωτοσέλιδο θέμα της «Εφ.Συν.» για τις υποκλοπές, όπου με τις απαντήσεις της η Εθνική Τράπεζα αδειάζει τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, και την εισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη για τη νέα αρχειοθέτηση των μηνύσεων Ανδρουλάκη και Κουκάκη, θυμάτων του Predatror, κατάφερε να ενώσει την προοδευτική αντιπολίτευση κατά των χειρισμών των ανώτατων εισαγγελέων.

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και Νέα Αριστερά εξαπέλυσαν πανομοιότυπες βολές κατά της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, βάζοντάς την στο κάδρο της συγκάλυψης του σκανδάλου. Υπενθυμίζεται πως οι μηνύσεις στρέφονταν κατά του προσώπου-κλειδί στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, Αιμίλιου Κοσμίδη. Στο όνομα του τελευταίου είχε εκδοθεί προπληρωμένη κάρτα της Εθνικής Τράπεζας με την οποία έγιναν οι αγορές των σχετικών υπηρεσιών για την αποστολή μολυσμένων γραπτών μηνυμάτων μέσω SMS center. Περίπου το ένα δέκατο των γνωστών προσπαθειών επιμόλυνσης με Predator έχει προέλθει από αποστολή γραπτών sms από την κάρτα του Αιμίλιου Κοσμίδη.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ μιλά για εσπευσμένη και προσχηματική αρχειοθέτηση της μήνυσης του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ διαμηνύει ότι η Δικαιοσύνη «δεν μπορεί να λειτουργεί ως μηχανισμός συγκάλυψης, εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες, ιδιαίτερα όταν διακυβεύεται η εθνική ασφάλεια και η προστασία του πολιτεύματος. [...] Ο Κ. Μητσοτάκης σε συνεχείς υποθέσεις αποδεικνύεται ότι θα μείνει στην ιστορία ως ο Πρωθυπουργός που μπροστά στο να διατηρήσει την εξουσία του, θυσιάζει το κράτος δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών».

Το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.»

Η αξιωματική αντιπολίτευση, αναφερομένη στις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» και του InsideStory, υπογραμμίζει με σαφήνεια: «Η κάρτα μπορούσε να ενεργοποιηθεί με PIN που μόνο ο κάτοχος της κάρτας κατέχει. Η έκδοση του PIN γίνεται με αυτοματοποιημένο, ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ το PIN παραμένει κωδικοποιημένο στα συστήματα της Τράπεζας σε συνθήκες ασφαλείας που καθιστούν αδύνατη την αναπαραγωγή του».

To ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει τα καίρια ερωτήματα που είχε θέσει και η «Εφ.Συν.»: «Η τράπεζα διαψεύδει κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο παραβίασης των συστημάτων ασφαλείας της, καταρρίπτοντας πλήρως τον ισχυρισμό ότι ένα άγνωστο τρίτο πρόσωπο μπόρεσε να ενεργοποιήσει την κάρτα και να πραγματοποιήσει πληρωμές χωρίς τη γνώση του κατόχου της για τις παράνομες υποκλοπές κατά του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και υπουργών της κυβέρνησης. Γιατί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν ζήτησε τις πλήρεις κινήσεις της κάρτας πριν την αρχειοθέτηση; Σε ποιο τηλέφωνο εστάλη το PIN και ποιος το χρησιμοποίησε για την ενεργοποίηση της κάρτας;»

Επίσκεψη του Ν. Ανδρουλάκη στην ΑΔΑΕ τον περασμένο Απρίλιο | EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καλεί την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να εξηγήσει στους Ελληνες πολίτες γιατί αγνόησε τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας, γιατί αρνήθηκε να ερευνήσει το πλήρες ιστορικό των συναλλαγών και γιατί αποφάσισε να προστατεύσει εκείνους που βρίσκονται πίσω από τη λειτουργία του Predator. Η Κουμουνδούρου σημειώνει ότι «η ίδια η Εθνική Τράπεζα ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ασφάλειας των συστημάτων της, διαψεύδοντας πλήρως το σενάριο ότι «κάποιος τρίτος» με άλλο pin ενεργοποίησε την κάρτα και πραγματοποίησε πληρωμές για τις παράνομες υποκλοπές. Η Δικαιοσύνη, μεθοδευμένα, ζήτησε στοιχεία μόνο για το διάστημα 16-23 Σεπτεμβρίου 2021, αποκλείοντας οποιαδήποτε έρευνα για το πώς χρησιμοποιήθηκε η κάρτα στα υπόλοιπα πέντε χρόνια που ήταν ενεργή! Ο Αρειος Πάγος, παρά τις αποδείξεις, αρνείται να διερευνήσει την υπόθεση ως υπόθεση κατασκοπίας και παραβίασης του πολιτεύματος, υποβαθμίζοντας το γεγονός ότι εν ενεργεία υπουργοί, στρατιωτικοί και δικαστές παρακολουθούνταν με λογισμικό ξένης εταιρείας».

«Το τραπεζικό σύστημα ασφαλείας είναι διάτρητο. Αυτό αποδέχεται ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που χειρίζεται την υπόθεση των υποκλοπών με την απόφασή του να θέσει στο αρχείο τις μηνύσεις Κουκάκη και Ανδρουλάκη» αναφέρει ο Αλέξης Χαρίτσης από τη Νέα Αριστερά, επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» καταρρίπτει πλήρως το σκεπτικό και την αιτιολογία του εισαγγελικού πορίσματος. Ο ίδιος κάνει λόγο για συγκάλυψη και θεσμική εκτροπή στο σκάνδαλο των υποκλοπών και καλεί τη Δικαιοσύνη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Προσθέτει ότι «το ίδιο οφείλει να κάνει και η προοδευτική δημοκρατική αντιπολίτευση ενάντια στο καθεστώς Μητσοτάκη».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ενωμένη αντιπολίτευση εναντίον Αρείου Πάγου και κυβέρνησης για τις υποκλοπές!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας