Mε έναν δικαστικό παραλογισμό εις βάρος τού μόλις τριών ετών παιδιού τους βρίσκονται αντιμέτωποι δύο γονείς που παλεύουν με τη Δικαιοσύνη για πάνω από τρία χρόνια, φτάνοντας τόσο στα ψυχικά όσο και στα οικονομικά τους όρια. Παρά το γεγονός ότι ο πατέρας του παιδιού είναι Ελληνας, το ζευγάρι σέρνεται στα δικαστήρια προκειμένου το παιδί τους να αποκτήσει ελληνική Ιθαγένεια, με την υπόθεση να αγγίζει πλέον τα όρια της αρνησιδικίας.
Η Ιρανή μητέρα του παιδιού, Ατεφέ, έφτασε στην Ελλάδα με τον τότε ομοεθνή σύζυγό της κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015. Οι δυο τους χώρισαν έναν χρόνο μετά, ωστόσο το επίσημο διαζύγιο λόγω γραφειοκρατίας στο Ιράν εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2021, δηλαδή έναν μήνα πριν από τη γέννηση του παιδιού της Ατεφέ με τον Ελληνα σύντροφό της, Πρόδρομο.
Τα έγγραφα του διαζυγίου ήρθαν στην Ελλάδα στις αρχές Αυγούστου του 2021, όμως αντί όλα να τελειώσουν εδώ, τα έγγραφα επέστρεψαν -ξανά- στην Τεχεράνη για να μεταφραστούν από εξουσιοδοτημένο μεταφραστή συνεργαζόμενο με το ελληνικό προξενείο, καθώς το Ιράν δεν έχει «apostille» (επικύρωση της σφραγίδας της Χάγης).
Τα χαρτιά επέστρεψαν στην Ελλάδα για δεύτερη φορά τον Οκτώβριο του 2021. Ολη αυτή η καθυστέρηση είχε ως αποτέλεσμα η Ατεφέ με τον Πρόδρομο να παντρευτούν τρεις μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού, το οποίο εθεωρείτο τέκνο εκτός γάμου αφού στο μεταξύ οι γονείς δεν μπορούσαν να παντρευτούν εξαιτίας της προαναφερθείσας γραφειοκρατίας.
Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, το παιδί έχει όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις να ανήκει στον βιολογικό του πατέρα. Ωστόσο η ελληνική Δικαιοσύνη, αντί να λάβει υπόψη της τη νομολογία, σχεδόν «αρνείται» να εκδώσει απόφαση, με αποτέλεσμα το παιδί να ανήκει προσωρινά στον Ιρανό πρώτο σύζυγο της μητέρας και να στερείται την ελληνική ιθαγένεια.
Προκειμένου αυτό να λυθεί οι γονείς απευθύνθηκαν στη Δικαιοσύνη προχωρώντας σε προσβολή πατρότητας, μια διαδικασία που θα έπρεπε να έχει καταλήξει σε απόφαση από την πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου. Ομως αντ’ αυτού κρατάει ήδη πάνω από 3 χρόνια, με τους δικαστές να επικαλούνται ακόμα και τη Σαρία.
Η Σαρία
Το πρώτο δικαστήριο συνεδρίασε τον Φεβρουάριο του 2022, δεν αμφισβήτησε τη σχέση των γονέων, αλλά τον Νοέμβριο του 2022 ανέβαλε την έκδοση απόφασης και ζήτησε να προσκομιστεί γνωμοδότηση από το Ινστιτούτο Αλλοδαπού Δικαίου, το οποίο με βάση το ιρανικό δίκαιο (Σαρία) θα έπρεπε να γνωματεύσει θετικά ή αρνητικά ως προς την πατρότητα.
Η νομική συμβουλή ήταν θετική και η έδρα ζήτησε να κατατεθεί σε δεύτερο δικαστήριο. Ετσι και έγινε τον περασμένο Απρίλιο. Το δεύτερο δικαστήριο έβγαλε απόφαση τον Σεπτέμβρη του 2024 στην οποία εξηγούσε ότι δεν είναι αρμόδιο να κρίνει αν ο ενάγων είναι ο νόμιμος πατέρας του παιδιού και παρέπεμψε τους γονείς στην πρώτη σύνθεση του πρώτου δικαστηρίου, η πρόεδρος του οποίου όμως είχε στο μεταξύ μετατεθεί στο Κιλκίς.
Το ιονεσκικό αυτό σκηνικό όμως δεν τελειώνει εδώ αφού ορίστηκε νέα δικάσιμος με νέα σύνθεση για τις 13 Γενάρη του 2025.
Ο παραλογισμός αυτός έχει επηρεάσει και οικονομικά τους γονείς του παιδιού, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα δικαστικά έξοδα και για αυτό προχώρησαν σε δημιουργία καμπάνιας συλλογής χρημάτων μέσω δωρεών στη σελίδα go get funding με τίτλο «(Αλλη) μια ιστορία δικαστικής τρέλας».
«Να εφαρμοστούν οι διατάξεις»
Επιθυμούμε το συντομότερο δυνατό να τελειώσει το δικαστικό θέατρο του παραλόγου. Επιθυμούμε να τελειώσει ο δικαστικός μας εφιάλτης που άνευ λόγου και αιτίας μας έχει εξουθενώσει ψυχικά και οικονομικά από το 2021 μέχρι και σήμερα. Θέλουμε να σταματήσει εδώ και τώρα η αρνησιδικία και το μπαλάκι ευθυνών, δεν ζητάμε τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου που προβλέπει τι γίνεται στις περιπτώσεις σαν τη δική μας.
Ατεφέ Ραβαγκί - Πρόδρομος Στάης, γονείς
«Η κατάσταση προσιδιάζει σε αρνησιδικία»
Η μικρή γεννήθηκε στις 29.8.2021 και ο Πρόδρομος την αναγνώρισε συμβολαιογραφικά ως τέκνο του στις 2.9.2021. Ο γάμος μεταξύ της Ατεφέ και του Πρόδρομου έγινε στις 10.11.2021 και δηλώθηκε στο Ληξιαρχείο στις 12.11.2021.
Με δεδομένο ότι στο άρθρο 1466 του Αστικού Κώδικα προβλέπεται ότι «αν μέσα στις τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή την ακύρωση του γάμου γεννήθηκε τέκνο από γυναίκα που τέλεσε νέο γάμο, τεκμαίρεται ότι αυτό έχει πατέρα τον δεύτερο σύζυγο», η διοίκηση όφειλε ήδη από τις 12.11.2021 να έχει αποδεχτεί ότι νόμιμος πατέρας της μικρής είναι ο Πρόδρομος και όχι ο πρώην σύζυγος και να έχει διαπιστώσει ότι το παιδί έχει αποκτήσει αυτοδικαίως, ως τέκνο Ελληνα, την ελληνική ιθαγένεια από τη γέννησή της στις 28.8.2021. Αντ’ αυτού επέλεξε να μη συμμορφωθεί στις διατάξεις του νόμου, με αποτέλεσμα μοναδική διέξοδος πλέον να είναι η αναγνώριση της πατρότητας με δικαστική απόφαση.
Δυστυχώς, παρά την επίπλαστη εικόνα που προσπαθεί να διαμορφώσει η εκάστοτε κυβέρνηση με λαϊκισμούς περί «επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης», η οποία ακολουθείται συνήθως από ανοργάνωτες και επικίνδυνες για την ασφάλεια δικαίου παρεμβάσεις, όπως ο νέος δικαστικός χάρτης και η συνεχής τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η συναφής αγωγή συζητείται στις 13.1.2025, σχεδόν τρία ολόκληρα έτη μετά την κατάθεσή της στις 24.1.2022, ενώ έχουν ήδη εκδοθεί δύο νομικά έωλες δικαστικές αποφάσεις που με διάφορα νομικά προσχήματα διέταζαν την επανάληψη της συζήτησης σε επόμενη δικάσιμο.
Στην πραγματικότητα με την επίκληση δήθεν νομικών λόγων αναβολής έκδοσης απόφασης ο δικάσας δικαστής μεταθέτει την έκδοση απόφασης στον επόμενο δικαστή δημιουργώντας έτσι μια κατάσταση που προσιδιάζει σε αρνησιδικία. Και ενώ ασχολούμαστε με την «επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης», έχουμε παραλείψει να συζητήσουμε για την ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων και τις επιπτώσεις τους.
Κώστας Κοτούλας, δικηγόρος
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας