Το κουβάλημα, το ξεχορτάριασμα και το καθάρισμα ζώων για ώρες κάτω από τον ήλιο ήταν η καθημερινότητα των παιδιών που φιλοξενούνταν στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Βόλο, όπως τις περιέγραψαν χθες οι μάρτυρες που κατέθεσαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.
Οι μάρτυρες περιέγραψαν την κατανομή των εργασιών ανά ηλικιακή κατηγορία: οι «μικροί» ασχολούνταν με οικιακές εργασίες, οι «μεσαίοι» με αγροτικές εργασίες, φτυαρίζοντας, σκαλίζοντας και καθαρίζοντας τους κήπους και, τέλος, οι «μεγάλοι», άνω των 15, ήταν εκείνοι που επιδίδονταν σε σκληρή εργασία κουβαλώντας και καθαρίζοντας τις ακαθαρσίες των δεκάδων ζώων που είχε η «Κιβωτός».
Χαρακτηριστική ήταν η κατάθεση του παιδαγωγού Μ.Π., ο οποίος περιέγραψε μία κλασική μέρα στη δομή του Διμηνίου: «Για παράδειγμα, μια καλοκαιρινή μέρα τα παιδιά ξυπνούσαν το πρωί, αρκετά πρωί για να μην πιάσουν οι ζέστες, ώστε να εκτελέσουν εργασίες στη δομή. Θα τρώγανε πρωινό, θα επέστρεφαν μέσα να κάνουν το μπάνιο τους, το απόγευμα είχαμε το τάισμα των ζώων και θεωρητικά η υπόλοιπη μέρα θα ήταν ελεύθερη, αν δεν είχαμε κάποια εκδήλωση». Οι εργασίες αυτές ωστόσο δεν περιορίζονταν τους σχολικούς μήνες αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. «Τα παιδιά δεν ήθελαν τις εργασίες, είχαν ξεσπάσματα. Εκαναν συχνά παράπονα ότι πονούσαν τα πόδια τους και η μέση τους, ότι είχαν πονοκεφάλους...» συμπλήρωσε ο Ξ.Ε., εργαζόμενος στη δομή του Βόλου, όταν ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα.
«Σκοπός» της πρώην διοίκησης, σύμφωνα με τον Ξ.Ε., ήταν να συσταθεί, γενικά και αόριστα, μια «γεωργική σχολή» η οποία όμως επίσημα δεν δημιουργήθηκε ποτέ: άδεια δεν υπήρχε, ούτε προσωπικό για να εκπαιδεύσει τα παιδιά, ούτε δόθηκε ποτέ κάποια σχετική διαπίστευση στους τρόφιμους όταν έφευγαν από τις δομές.
Ποιος λοιπόν ο πραγματικός σκοπός; «Η γαλήνη» ήταν η απάντηση που έδωσε ο Ν.Μ., υπεύθυνος παιδαγωγών της δομής του Διμηνίου και συγκατηγορούμενος του πατέρα Αντώνιου, στην εκπαιδευτικό Δ.Α. η οποία κατέθεσε επίσης χθες: «Εγώ όταν ξεκίνησα την εργασία μου στην “Κιβωτό” ο κύριος Ν. μού είπε ότι τα παιδιά “θα ασχολούνται με τη φύση, τα ζώα και τη γη για να γαληνέψει η ψυχή τους”. Εγώ ωστόσο δεν καταλάβαινα να φέρνει γαλήνη στα παιδιά».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας