Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Κιβωτός του Κόσμου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI
ΔΙΚΗ ΚΙΒΩΤΟΥ: ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

«Με χτύπησαν με σανίδες και πέτρες»

Η υπόθεση του βάναυσου ξυλοδαρμού του Κ. που βρισκόταν ήδη σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης επί τρεις μήνες(!) σε παράσπιτο της δομής Ανω Βόλου, ως τιμωρία γιατί είχε κατηγορηθεί για κλοπή ● Και σε δεύτερο περιστατικό σχετικό με κλοπή ένας τότε 15χρονος ξυλοκοπείται μαζί με ακόμα τρία παιδιά, στο κελάρι της δομής Διμηνίου από δύο συνεργάτες του πατέρα Αντώνιου.

Δύο δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», του Διμηνίου και του Ανω Βόλου, βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για περιπτώσεις κακομεταχείρισης και κακοποίησης παιδιών τροφίμων της οργάνωσης. Πρόκειται για δύο από τις δομές που έχουν απασχολήσει, ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, τις ανακριτικές αρχές, μιας και τρόφιμοι έχουν καταγγείλει τρανταχτά περιστατικά τιμωριών, εξουθενωτικής και πολύωρης εργασίας και πολύμηνης απομόνωσης.

Τον Μάρτιο 2022 ένας τότε 17χρονος τρόφιμος της δομής του Ανω Βόλου αποκάλυψε πως ξυλοκοπήθηκε βάναυσα με σανίδες και πέτρες από κάποιους από τους συνεργάτες και συγκατηγορούμενους του πατέρα Αντώνιου. Η μάρτυρας Ο. Π., πρώην εκπαιδευτικός της δομής, που κατέθεσε χθες, περιέγραψε: «Εκείνες τις μέρες φιλοξενούνταν στις εγκαταστάσεις της δομής ο πατέρας Αντώνιος. Με πλησίασε ο Κ. [ο 17χρονος] και μου είπε ότι τον χτύπησαν». Ηταν λίγες ώρες μετά τον ξυλοδαρμό του: «Τον είδα ότι είχε πρησμένο μάγουλο, μώλωπες και αιμορραγούσε στο αφτί του. Του δώσαμε παυσίπονο για να μην πονάει και πάγο», κατέθεσε η μάρτυρας.

Μία εβδομάδα μετά το παιδί απευθύνθηκε και στη μαγείρισσα της δομής, η οποία, καταθέτοντας χθες στο δικαστήριο, τόνισε πως τα σημάδια στο κεφάλι του ήταν εμφανή ακόμη: «Ημουν στην κουζίνα, είχαν φύγει όλα τα παιδιά για το σχολείο τους, και το παιδί μού είπε “με χτύπησαν με πέτρες και σανίδες, ήρθαν οι [δύο κατηγορούμενοι] στο δωμάτιο που κοιμόμουν”. Οταν τον είδα εγώ, είχε ακόμα μελανιές». Αν και το γεγονός γνωστοποιήθηκε και στους υπεύθυνους της δομής, ο Κ. δεν πήγε ποτέ στο νοσοκομείο, ούτε του παρασχέθηκε κάποια ιατρική βοήθεια. Οι υπεύθυνοι της δομής, αφού ερωτήθηκαν για το περιστατικό του ξυλοδαρμού από τους εκπαιδευτικούς, ανέφεραν πως το παιδί είχε αυτοτραυματιστεί μόνο του στο τζάκι του σπιτιού, μετά από μία έκρηξη θυμού.

Κατηγορητήριο

Ο Κ. πριν από το περιστατικό ξυλοδαρμού του βρισκόταν ήδη σε καθεστώς απομόνωσης σε παράσπιτο της δομής -έπειτα από εντολή του πατέρα Αντώνιου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο- επί τρεις μήνες, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2022, οπότε και ενηλικιώθηκε και έφυγε από τη δομή. «Δεν είχε επαφή με τα άλλα παιδιά και είχαμε και εμείς εντολή να μην έχουμε επαφή μαζί του από τους υπεύθυνους της δομής. Ηταν κλειδωμένος στο σπιτάκι και δεν πήγαινε στο σχολείο» τόνισε η παιδαγωγός Ο. Π.

Το μοναδικό πρόσωπο που ξεκλείδωνε το παράσπιτο ήταν η μαγείρισσα της δομής που, όπως κατέθεσε, τον επισκεπτόταν για να του δώσει το φαγητό του. Και ο μοναδικός τρόπος για να βγει από το παράσπιτο ήταν μέσω ενός παραθύρου που άνοιγε κρυφά όταν έλειπαν τα υπόλοιπα παιδιά της δομής.

Τι είχε προηγηθεί του εγκλεισμού και του ξυλοδαρμού του Κ.; Είχε κατηγορηθεί κάποιους μήνες νωρίτερα για κλοπή σε άλλη δομή και σύμφωνα με τη δική του μαρτυρία, η πολύμηνη απομόνωσή του και ο ξυλοδαρμός του από τους συνεργάτες του πατέρα Αντώνιου έγιναν για να μάθουν «πού έχει κρυμμένα τα λεφτά». Τέτοιου τύπου τιμωρίες καταγγέλλουν και άλλοι τρόφιμοι της δομής, αν και από τους ίδιους τους κατηγορούμενους βαφτίζονταν «συνέπειες», όπως τόνισαν οι μάρτυρες, ως ένα μέσο σωφρονισμού των παιδιών.

Στις 3 Αυγούστου 2022 καταγράφεται ένα δεύτερο περιστατικό σχετικό με κλοπή: ένας τότε 15χρονος τρόφιμος της δομής του Διμηνίου Βόλου ξυλοκοπείται μαζί με ακόμα τρία παιδιά, στο κελάρι της δομής, από δύο συνεργάτες του πατέρα Αντώνιου. Ενας από τους δύο είχε αφήσει το παιδί στην κουζίνα, ζητώντας από τη μαγείρισσα «να μην έχει επικοινωνία με κανέναν άλλο» και «να πας μαζί του ακόμα και στην τουαλέτα». Οταν η μαγείρισσα και το παιδί έμειναν μόνοι, αυτό της εκμυστηρεύτηκε τι είχε συμβεί: «Μου είπε “το μάθατε; Χθες μας χτύπησαν. Μας μάζεψαν στο οινοποιείο και μας χτύπησαν για μια κλοπή”. Μου ανέφερε πως δεν ένιωθε καλά, “νομίζω θα λιποθυμήσω” μου είπε», κατέθεσε η μάρτυρας.

Επιστολή

Στη συνέχεια, τα παιδιά απευθύνθηκαν και σε άλλους εργαζόμενους της δομής, περιγράφοντας τι είχε συμβεί. Τελικά, λίγες μέρες μετά το περιστατικό, οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να αποστείλουν επιστολή στη διοίκηση της «Κιβωτού» ζητώντας εξηγήσεις. Δύο επιστολές συντάχθηκαν: η πρώτη συντάχθηκε από τη διευθύντρια της δομής, και συγκατηγορούμενη του πατέρα Αντώνιου στην υπόθεση. Ανέφερε όμως άλλη ημερομηνία από αυτήν που έγινε το περιστατικό ξυλοδαρμού (ημέρα Κυριακή, δηλαδή μέρα που το γραφείο της ήταν κλειστό) ενώ δεν αναγραφόταν το όνομα του βασικού καταγγελλόμενου - εργαζόμενου της οργάνωσης. Οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να συντάξουν μία δεύτερη επιστολή με τα πραγματικά περιστατικά, όμως η διοίκηση περιορίστηκε στο να μιλήσουν μέσω βιντεοκλήσης στους εργαζόμενους, καθησυχάζοντάς τους πως «τα παιδιά ψεύδονται».

Κοινή συνισταμένη και στα δύο περιστατικά που αναφέρθηκαν ήταν ο πατέρας Αντώνιος, ο οποίος βρισκόταν στον Βόλο και τον Μάρτιο και τον Αύγουστο του 2022, όπως τόνισαν οι μάρτυρες.

Κοινωνική λειτουργός που εργαζόταν στο Διμήνι Βόλου κατέθεσε χθες για ακόμη ένα περιστατικό που καταγράφηκε τον χειμώνα του 2021 και αναδεικνύει τη σκληρή εργασία στην οποία υποβάλλονταν φιλοξενούμενοι της «Κιβωτού». Πρόκειται για τον Λ., ανήλικο τρόφιμο, ο οποίος εργαζόταν άτυπα στη δομή: «Κάποια στιγμή έσπασε το πόδι του και έβαλε γύψο. Εγώ τον είχα πάει στο νοσοκομείο. Αναγκαζόταν να εργαστεί σε αποθήκη με σπασμένο πόδι για να δείξει ότι πρέπει να ανταμείψει την “Κιβωτό”».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Με χτύπησαν με σανίδες και πέτρες»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας