Στον απόηχο καταιγιστικών εξελίξεων στην υπόθεση των Τεμπών, ακόμα ένας κατηγορούμενος απολογήθηκε χθες ενώπιον της Ευρωπαίας ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάππα για τη σκανδαλώδη σύμβαση «717», τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης και την κατασπατάληση εκατομμυρίων από ευρωπαϊκά κονδύλια. Ηταν ο τρίτος κατηγορούμενος που πέρασε χθες το κατώφλι των ανακριτικών αρχών και, όπως και στους δύο που προηγήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, του επιβλήθηκε η καταβολή υψηλής εγγύησης, που φτάνει τα 700.000 ευρώ.
Ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Εργων -το διάστημα για το οποίο ελέγχθηκε- είναι ένα από τα 14 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ που κατηγορούνται για απάτη σχετική με επιχορηγήσεις που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ σε βάρος της Ε.Ε. και του Ελληνικού Δημοσίου, όπως και για ψευδή βεβαίωση. Οι 14 κατηγορούνται πως από κοινού και εν γνώσει τους δήλωναν ψευδή ή ελλιπή στοιχεία προκειμένου να ζητούν περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους, για να παρασχεθούν αυτά τα ποσά στην κοινοπραξία των δύο εταιρειών, ΤΟΜΗ - ALSTOM, οι οποίες ανέλαβαν την υλοποίηση του έργου.
Το βασικό ερώτημα που κλήθηκε ο κατηγορούμενος να απαντήσει στην ανακρίτρια, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν γιατί και υπό ποιες συνθήκες τελέστηκαν με την ανοχή της ΕΡΓΟΣΕ οι συνεχείς παραβιάσεις των όρων της σύμβασης και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του συστήματος σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Συνολικά επτά παράνομες παρατάσεις της αρχικής σύμβασης δόθηκαν τα τελευταία χρόνια με αποφάσεις της ΕΡΓΟΣΕ, καθυστέρηση που σχετίζεται άρρηκτα με την τραγωδία των Τεμπών.
Ο κατηγορούμενος, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής εγγυοδοσίας και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, είναι ο τρίτος κατά σειρά κατηγορούμενος-στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ που απολογείται.
Απολογίες
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να απολογηθούν ακόμη 21 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι 5 είναι νόμιμοι εκπρόσωποι και υπάλληλοι των δύο ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας σε απάτη και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους.
Οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς είχαν εξαρχής θέσει στο επίκεντρο τις δύο ιδιωτικές εταιρείες, αφού αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης «χώρισαν αυθαίρετα το έργο μεταξύ τους», με αποτέλεσμα να επιβληθεί στην ΕΡΓΟΣΕ -η υπεύθυνη για τη διαχείριση του έργου- δημοσιονομική διόρθωση ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ, κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε το 2018.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας