Παράταση λόγω ελλιπών στοιχείων και κενών που προέκυψαν από την κύρια ανάκριση λαμβάνει η δικαστική έρευνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών αφού, ύστερα από ένα χρόνο, ακόμη δεν έχουν συμπληρωθεί όλα τα κομμάτια του παζλ της πολύνεκρης τραγωδίας. Η εξέλιξη ήταν για πολλούς αναμενόμενη με δεδομένο πως πρόκειται για μία πολυπρόσωπη υπόθεση με πολλές πτυχές που αναδείχθηκαν τον τελευταίο χρόνο, ειδικά όσον αφορά το μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος αλλά και την κακοδιαχείριση της σύμβασης «717» που μπήκε στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Εδώ και μήνες στο πλαίσιο της ρητορικής περί «επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης», ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Φλωρίδης, είχε προαναγγείλει πως η έρευνα θα ολοκληρωθεί ταχύτατα και μάλιστα πως η αίθουσα για τη διεξαγωγή της δίκης είχε βρεθεί στα ΤΕΙ Λάρισας προκειμένου να ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούνιο. Μάλιστα, υπογράμμιζε τότε πως σε αυτό συνέβαλαν καθοριστικά και οι νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αφού, πλέον, αφαιρείται σε μεγάλο βαθμό από την προδικασία η ανάγκη έκδοσης βουλεύματος και άρα η εξέταση της παραπομπής των κατηγορουμένων σε δίκη από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, μια διαδικασία που διαρκεί μήνες προκειμένου να αποφευχθούν λάθη στην απόδοση των κατηγοριών, μεταξύ άλλων. Αλλωστε ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί καν οι έρευνες για την απόδοση ποινικών ευθυνών: η δίωξη του πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, για το μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος πιθανότατα σηματοδοτεί και άλλες μελλοντικές ποινικές διώξεις ατόμων που εμπλέκονται άμεσα στην απόφαση αλλοίωσης του χώρου.
Η πραγματικότητα, λοιπόν, αγνόησε τον κ. Φλωρίδη, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες «εισακούστηκαν» από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη τα αιτήματα των συγγενών των θυμάτων για την ουσιαστική διερεύνηση των καταγγελιών τους από τις εισαγγελικές αρχές της Λάρισας.
Χθες, αποφασίστηκε από τον ειδικό εφέτη ανακριτή Λάρισας, Σωτήρη Μπαϊκάμη, η διενέργεια νέας μελέτης με τον ορισμό νέου πραγματογνώμονα για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος, αφού η πραγματογνωμοσύνη των δικαστικών πραγματογνωμόνων απέχει έτη φωτός από την έκθεση των τεχνικών συμβούλων που ορίστηκαν από συγγενείς θυμάτων. Ο νέος πραγματογνώμονας θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήματα που μέχρι σήμερα παραμένουν αναπάντητα, όπως τα αίτια της έκρηξης που συνόδευσε τη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων. Το ξυλόλιο, η εύφλεκτη ουσία που χρησιμοποιείται και για νόθευση καυσίμων, εντοπίστηκε σε δείγματα από το χώμα του τόπου του δυστυχήματος για πρώτη φορά μετά από καιρό από το Γενικό Χημείο του Κράτους και η εύρεσή του φουντώνει τα σενάρια για παράνομη μεταφορά του που προκάλεσε την έκρηξη. Οι πραγματογνώμονες που είχαν οριστεί αρχικά από τις δικαστικές αρχές αξιολογούσαν πως η έκρηξη οφείλεται σε ουσία που εντοπίζεται σε καλώδια των τρένων, ενώ η Επιτροπή Γεραπετρίτη, από την άλλη, που είχε συσταθεί επίσης για τη διερεύνηση του δυστυχήματος, αμέλησε εντελώς να ασχοληθεί με τα αίτια της πυρκαγιάς από την οποία φαίνεται πως έχασαν τη ζωή τους πέντε επιβάτες.
Το κατά πόσο θα υπάρξουν νεότερα ευρήματα ή κάποιο τελικό συμπέρασμα από αυτήν τη νέα έρευνα μένει να φανεί, με δεδομένο πως ο χώρος έχει ανεπανόρθωτα αλλοιωθεί από το μπάζωμα των πρώτων ημερών μετά το δυστύχημα για να αδειάσει ο τόπος των Τεμπών από την ενοχλητική εικόνα της μετωπικής σύγκρουσης.
Το δεύτερο στοιχείο που παραμένει προς διερεύνηση είναι η απουσία βιντεοληπτικού υλικού από τη διαδικασία φόρτωσης του εμπορικού τρένου στη Θεσσαλονίκη. Ο ανακριτής με μεγάλη καθυστέρηση είχε ζητήσει, στις 17 Ιουλίου, τα βίντεο από την ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι που καλύπτει τον εμπορικό σταθμό. Τα βίντεο όμως από το επίμαχο βράδυ έχουν διαγραφεί και παρά τις προσπάθειες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. τελικά τα αρχεία δεν ανακτήθηκαν.
Πλέον οι σκληροί δίσκοι, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναμένεται να σταλούν σε ειδικά εργαστήρια του εξωτερικού (σε Καναδά και Αγγλία), ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αμφίβολο αν θα δοθούν τελικά απαντήσεις για το τι μετέφερε στα πρώτα βαγόνια η εμπορική αμαξοστοιχία και αν το μεταφερόμενο υλικό συνέβαλε στην έκρηξη. Πηγές που βρίσκονται κοντά στην υπόθεση παρομοιάζουν τη συγκεκριμένη κίνηση με την είδηση των τριών Ιταλών εμπειρογνωμόνων που κλήθηκαν μάταια προ μηνών στην Ελλάδα για να μελετήσουν το «μαύρο κουτί» του τρένου, αφού δεν κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τα στοιχεία μιας και η συσκευή είχε καταστραφεί ολοσχερώς. Μια κίνηση, δηλαδή, εντυπωσιασμού και τίποτα παραπάνω.
Πρώτη δίκη
Ενώ η ποινική διερεύνηση προβλέπεται μακρά, ήδη φτάνει στο ακροατήριο το θέμα της διεκδίκησης των χρηματικών αποζημιώσεων. Σήμερα έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η πρώτη αγωγή οικογένειας θύματος κατά του ΟΣΕ και της Hellenic Train, αξιώνοντας αποζημίωση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ επειδή τα τρένα κινούνταν «στα τυφλά» χωρίς κανένα απολύτως σύστημα ελέγχου. Πρόκειται για τους συγγενείς του ελεγκτή του επιβατικού τρένου Γιάννη Καριώτη, ενός από τους 57 νεκρούς των Τεμπών, και, αν και είναι πιθανό η δίκη να αναβληθεί, το σκεπτικό των αποφάσεων των δικαστών για τις ευθύνες των δύο εταιρειών αναμένεται με ενδιαφέρον.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας