Να μην εκδοθεί ο Αλί Γεσίλνταγ πίσω στην Τουρκία έπειτα από τη θετική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, ζητούν με ανακοίνωσή τους πέντε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τονίζοντας πως η οριστική απόφαση εναπόκειται στην κρίση του υπουργού Δικαιοσύνης, «του μόνου πλέον που, σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, έχει την εξουσία να σταματήσει την έκδοσή του».
Οι πέντε οργανώσεις (Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, HIAS Ελλάδας, Vouliwatch) καλούν την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του 54χρονου επιχειρηματία, αφού, όπως σημειώνουν, «αποτελεί μία ζωντανή απειλή για τον Ερντογάν και το σύστημα διαπλοκής» και αν γυρίσει πίσω στην Τουρκία παραβιάζονται κατάφωρα θεμελιώδη δικαιώματα που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως η επιβολή βασανιστηρίων και η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείρισή του από τις τουρκικές αρχές.
Ο Γεσίλνταγ βρίσκεται φυλακισμένος στην Ελλάδα από τον περασμένο Νοέμβριο και ζητά πολιτικό άσυλο μετά την αποκάλυψη σκανδάλων διαφθοράς της τουρκικής κυβέρνησης. Οι τουρκικές αρχές ζήτησαν την έκδοσή του πίσω στη χώρα, αποκρύπτοντας από τις ελληνικές αρχές πως έχει σχηματιστεί σε βάρος του δικογραφία για «ένταξη σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» για τις δημόσιες καταγγελίες που έκανε για την κυβέρνηση Ερντογάν («Αποκάλυψε σκάνδαλα-φωτιά και κινδυνεύει με έκδοση στην Τουρκία», 21.2.24, «Εφ.Συν.»). Αν και τα στοιχεία αυτά τέθηκαν σε γνώση των αρεοπαγιτών, τελικά αποφασίστηκε η έκδοσή του.
«Ούτε η πρόδηλη πολιτική διάσταση της δίωξης του Γεσίλνταγ ούτε ο άμεσος κίνδυνος που διατρέχουν τα θεμελιώδη δικαιώματά του σε περίπτωση έκδοσής του φαίνεται να βάρυναν στην κρίση του Αρείου Πάγου, η οποία έρχεται σε αντίθεση με πάγια νομολογία του, καθώς έχει στο παρελθόν απορρίψει αντίστοιχα αιτήματα του τουρκικού κράτους», καταλήγουν οι οργανώσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας