Την ακύρωση της απόφασης ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους πλωτής βιομηχανικής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU) Αλεξανδρούπολης ζητούν, με προσφυγή τους στο ΣτΕ, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και MEDASSEΤ.
Πρόκειται για μια μονάδα που κατατάσσεται στην ευρωπαϊκή Οδηγία Seveso, δηλαδή μια μονάδα επικίνδυνη για εκδήλωση ατυχήματος, λόγω διαρροών αερίου, πυρκαγιών, εκρήξεων, διαρροών χημικών ουσιών, που θα μετατρέπει και θα προωθεί ορυκτό καύσιμο στη Βουλγαρία.
Τρεις είναι οι λόγοι για τους οποίους προσφεύγουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ο πρώτος αφορά το γεγονός ότι, αν και ιδιαιτέρως οχλούσα και επικίνδυνη για πρόκληση ατυχήματος βιομηχανική μονάδα, το FSRU Αλεξανδρούπολης αναπτύσσεται και λειτουργεί στο σύνολό της μέσα στη θαλάσσια περιοχή Natura με την ονομασία «Θαλάσσια περιοχή Θράκης», ενώ η εγκατάσταση σε περιοχές Natura τέτοιων επικίνδυνων βιομηχανικών μονάδων απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα νομοθεσία.
Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με το ότι, κατά την αδειοδότηση της εγκατάστασης αυτής, δεν δόθηκε δημοσιότητα, δεν προηγήθηκε, όπως απαιτεί το Δίκαιο της Ε.Ε., δημόσια διαβούλευση, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην εκφραστεί η γνώμη της κοινωνίας για την ανανέωση της άδειας τον περασμένο Ιούλιο, αλλά να μη γίνει καν γνωστή στις προσφεύγουσες οργανώσεις η έκδοση της προσβαλλόμενης άδειας.
Ο τρίτος λόγος συνδέεται με το γεγονός ότι, αν και η αδειοδότηση αφορά την εκμετάλλευση ενός ορυκτού καυσίμου που αποδεδειγμένα επιδεινώνει την κλιματική κρίση και έχει σοβαρές επιπτώσεις στα φυσικά οικοσυστήματα, δεν έχει μελετηθεί σε σχέση με τις σωρευτικές επιπτώσεις σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα σχεδιαζόμενα στην περιοχή έργα. Σημειώνεται ότι στην ίδια περιοχή φέρεται να βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης δεύτερο FSRU. Κι αυτό, παρότι οι θάλασσες της Μεσογείου, ιδιαίτερα το Θρακικό Πέλαγος, πλήττονται έντονα από τη συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας