Περίπου τριάμισι χρόνια χρειάστηκαν για να αρθούν οι εξαντλητικοί και τιμωρητικοί περιοριστικοί όροι σε βάρος του Γ.Ι., ενός από τους τέσσερις κατηγορούμενους στην υπόθεση «Σύντροφοι και Συντρόφισσες». Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το οποίο θα δικάσει την υπόθεση αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων, όμως οι δικαστές που συνεδρίασαν χθες αποφάσισαν την αντικατάσταση των όρων που του είχαν επιβληθεί και τον ανάγκαζαν να βρίσκεται μακριά από την Αττική, στερώντας του την πρόσβαση στη μόρφωση.
Δικαστική ομηρία
Ο Γ.Ι. βρισκόταν σε δικαστική ομηρία τα τελευταία χρόνια αφού οι εννέα περιοριστικοί όροι που του είχαν επιβληθεί τον απέκλειαν από μια σειρά ουσιώδη κοινωνικά, πολιτικά και εργασιακά δικαιώματα. Χωρίς να είναι καταδικασμένος ή έστω προφυλακισμένος, απαγορευόταν, μεταξύ άλλων, να μεταβαίνει στην Αττική, αφού του είχε επιβληθεί υποχρεωτική μετεγκατάσταση από την Αθήνα στον τόπο καταγωγής του.
Ο Γ.Ι. υπό το βάρος των ασφυκτικών όρων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές του: έχασε την επαφή με το αντικείμενο των σπουδών του στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Ιούνιο του 2023 έδωσε πανελλήνιες και πέρασε δεύτερος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σε τμήμα που επιθυμούσε.
Ο ίδιος, πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης, είχε καταθέσει αίτημα στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο προκειμένου να τροποποιηθούν οι περιοριστικοί όροι και να παρακολουθεί ανεμπόδιστα τις σπουδές του («Σε ομηρία τρία χρόνια και χωρίς δικαίωμα στη μόρφωση», 17.10.23, «Εφ.Συν.»).
Η απόφαση ήταν απορριπτική, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμα και σε εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς, αφού δικαίωμα στη μόρφωση έχουν μέχρι και αμετάκλητα καταδικασμένοι κρατούμενοι, λαμβάνοντας εκπαιδευτικές άδειες για να παρακολουθούν τις σπουδές τους.
Το αποτέλεσμα ήταν να είναι εμφανής ο κίνδυνος όχι απλά να μην μπορεί ο Γ.Ι. να παρακολουθεί διά ζώσης τα μαθήματά του αλλά και γενικά να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο, αφού στη σχολή του απαιτείται φυσική παρουσία, χωρίς πρόβλεψη για εξ αποστάσεως παρακολούθηση.
Πλέον ήταν αρμοδιότητα του δικαστηρίου να αποφασίσει και τελικά χθες, κατόπιν σχετικής εισαγγελικής πρότασης, η έδρα αποφάσισε ομόφωνα την αντικατάσταση των όρων με την επιβολή της παρουσίας του τρεις φορές τον μήνα στο Α.Τ. του τόπου κατοικίας του στην Αθήνα.
Εισαγγελική πρόταση
Οι τέσσερις κατηγορούμενοι συνελήφθησαν τον Μάρτιο του 2020 και κατηγορούνται με βάση τον 187Α ως μέλη φερόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης με το γενικό και αφηρημένο όνομα «Σύντροφοι και Συντρόφισσες», με τους δικαστές να κρίνουν ότι αυτή είναι υπογραφή οργάνωσης.
Η εισαγγελική πρόταση προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ήταν πλήρως απαλλακτική για όλους, αναγνωρίζοντας πως δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για τις κατηγορίες που τους έχουν αποδοθεί, ωστόσο παραπέμφθηκαν σε δίκη για μόλις 3 από τις συνολικά 57 επιθέσεις του κατηγορητηρίου που είχαν αρχικά φορτωθεί. Η εξ αναβολής δίκη έχει προγραμματιστεί για τις 19 Ιουνίου 2024.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας