Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
kroates gada
Στιγμιότυπο από τη μεταφορά των κατηγορουμένων από τη ΓΑΔΑ στον εισαγγελέα | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Το σκεπτικό για την προφυλάκιση των συλληφθέντων για την τραγωδία στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων και φυγής οι 105

Με διακριτούς ρόλους και επιχειρησιακή δομή, σταθερή ροπή προς την εγκληματικότητα και απαξία προς την ανθρώπινη ζωή χαρακτηρίζονται από τους ανακριτές οι κατηγορούμενοι για τα αιματηρά επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, που κατέληξαν στη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή

Το σκεπτικό πάνω στο οποίο στήριξαν οι τρεις ανακριτές την απόφαση προφυλάκισης των 105 συλληφθέντων για τα αιματηρά επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, που κατέληξαν στη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, κάνει λόγο μεταξύ άλλων για διακριτούς ρόλους, με επιχειρησιακή δομή και σταθερή ροπή προς νέες εγκληματικές πράξεις και ύποπτοι φυγής.

Όλοι οι κατηγορούμενοι χαρακτηρίζονται ως αντικοινωνικά άτομα με απαξία προς την ανθρώπινη ζωή, που επιδιώκουν, με σαφή αθλητική αναφορά και οπαδικό κίνητρο, τη συστηματική διάπραξη των αδικημάτων σε βάρος οπαδών διαφορετικών σωματείων, καθώς και φθορών σε οχήματα και εγκαταστάσεις.

Οι ανακριτές περιγράφουν με λεπτομέρεια τον τρόπο δράσης τους. 

  • Οργάνωση μέσω κινητών
  • Συνάντηση σε ασφαλή – «τυφλά» σημεία 
  • Κινούνται ως «κομβόι» 
  • Εφορμούν πεζή στους στόχους τους 
  • Είναι εφοδιασμένοι με μολότοφ, ρόπαλα, μαχαίρια

Ενδεικτικά, στο σκεπτικό της προφυλάκισης ενός εκ των Κροατών κατηγορουμένων, αναφέρονται τα εξής: «Από όλο το ανακριτικό υλικό, το οποίο έχει μέχρι τώρα συλλεχθεί από την προανάκριση και από την κυρία ανάκριση, που διενεργείται, δηλαδή από τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα έγγραφα, σε συνδυασμό με την απολογία του κατηγορουμένου, προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής σε βάρος του για τα προαναφερθέντα αδικήματα που του αποδίδονται με το κατηγορητήριο, εκ των οποίων η εγκληματική οργάνωση, η έκρηξη και κατοχή εκρηκτικών υλών τιμωρούνται με κάθειρξη. Επίσης, με βάση το ανακριτικό υλικό, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των κακουργηματικών πράξεων, για τις οποίες κατηγορούνται και δη τον από κοινού σχεδιασμό, τον οργανωμένο και βίαιο τρόπο δράσης στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, την είσοδο στην Ελλάδα με μοναδικό σκοπό την τέλεση αδικημάτων με αφορμή αθλητική εκδήλωση, ενώ είχε απαγορευθεί η οργανωμένη μετακίνηση οπαδών από την αρμόδια ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική αρχή (ΟΥΕΦΑ), τις απρόκλητες επιθέσεις σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, την κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και εν συνεχεία πρόκληση εκρήξεων με εκρηκτικούς μηχανισμούς και φθορών ξένης περιουσίας σε κατοικημένη περιοχή, επιδεικνύοντας πλήρη απαξία στα έννομα αγαθά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, κρίνεται ότι, εάν αφεθεί ελεύθερος, είναι πολύ πιθανό να τελέσει και άλλα εγκλήματα, λαμβανομένου πλέον υπόψη ότι ο κατηγορούμενος είναι αλλοδαπός υπήκοος και μόνιμος κάτοικος Κροατίας και στερείται οποιασδήποτε γνωστής διαμονή στη χώρα, ήτοι στοιχεία από την συνδρομή του οποίου προκύπτει σκοπός φυγής του».

Επίσης, κατά τις ανακριτικές αρχές, οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν «στην Αττική, σε μη επακριβώς προσδιορισμένο χρόνο, πάντως τουλάχιστον από τις αρχές Αυγούστου 2023 έως τις 8 Αυγούστου 2023, από κοινού, επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, αποτελούμενη από περισσότερα από τρία άτομα (εγκληματική οργάνωση)» και εντάχθηκαν σε αυτήν ως μέλη της, επιδιώκοντας, την τέλεση κακουργημάτων και πλημμελημάτων.

Οι ανακριτικές αρχές αναφέρουν ακόμη πως από τη βαρύτητα των πράξεων, την βιαιότητα κατά την τέλεση τους, τις περιστάσεις αυξημένης επικινδυνότητας για τη ζωή ή την σωματική ακεραιότητα, τα αίτια που ώθησαν τους δράστες σε αυτές τις πράξεις και την σοβαρή διασάλευσή της δημόσιας τάξης, «προκύπτει η αντικοινωνικότητα των κατηγορουμένων και σταθερή ροπή προς διάπραξη νέων εγκλημάτων στο μέλλον».

Σύμφωνα ακόμη με τα όσα αναφέρονται στα εντάλματα προσωρινής κράτησης, οι κατηγορούμενοι που προφυλακίστηκαν, στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης που συγκρότησαν, είχαν διακριτούς και κατανεμημένους ρόλους, ενεργούσαν βάσει οργανωμένου σχεδίου και επεδίωκαν «με σαφή αθλητική αναφορά και οπαδικό κίνητρο, την συστηματική διάπραξη των αδικημάτων σε βάρος οπαδών διαφορετικών σωματείων, καθώς και φθορών σε οχήματα και εγκαταστάσεις».

Αναφέρεται εξάλλου πως οι εμπλεκόμενοι πριν τελέσουν τις αξιόποινες πράξεις για τις οποίες ερευνώνται, κατόπιν προσυνεννόησης, συγκεντρώνονταν ομαδικά σε «ασφαλή» για τους ίδιους σημεία, προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί από περιπολούντες αστυνομικούς και οπαδούς αντιπάλων ομάδων. Στη συνέχεια «επιβιβάζονταν στο οχήματα τους, με τα οποία κινούμενα σε στοίχιση («κομβόι»), προσέγγιζαν χώρους συναθροίσης συνδέσμων φιλάθλων αντίπαλων σωματείων, σταθμεύοντάς αυτά σε παρακείμενες οδούς, πααραμένοντας αθέατα. Με την αποβίβαση τους, εφοδιάζονταν με μέσα ικανά και πρόσφορα, να προκαλέσουν κίνδυνο για την σωματική ακυρότητα τρίτων, ήτοι αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, πέτρες, κροτίδες, φωτοβολίδες, ρόπαλα, μαχαίρια κ.λπ. και εφορμούσαν πεζή στα γήπεδα - στόχους τους, προκαλώντας συμπλοκές και σωματικές βλάβες, ενώ ξεσπούσαν την καταστροφική τους μανία και σε σταθμευμένα οχήματα πέριξ αυτών».

►Με την εργαστηριακή ανάλυση των γενετικών υλικών να βρίσκεται στην τελική της φάση, χωρίς να έχουν βρεθεί έως τώρα στοιχεία που να βοηθούν στην εξακρίβωση - ταυτοποίηση συγκεκριμένου δράστη ή δραστών, το βάρος πέφτει στην ανάλυση των βιντεοληπτικών υλικών και των κινητών τηλεφώνων των συλληφθέντων. Παράλληλα, αναμένεται να διαταχθεί και άρση τηλεφωνικού απορρήτου. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων και φυγής οι 105

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας