ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
floridis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Συναντήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης με θεσμικούς εκπροσώπους Ενώσεων Δικηγόρων και Δικαστών

Ο νομικός κόσμος μιλάει, ο Γ. Φλωρίδης ακούει;

Με τον υπουργό να είναι σταθερός στο δόγμα Μητσοτάκη-Τσιάρα -βαρύτερες και αυστηρότερες ποινές ως το μοναδικό «φάρμακο» για την πάταξη της εγκληματικότητας- η Ενωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων διαφωνεί με τις αναχρονιστικές και αναποτελεσματικές επιλογές της περασμένης τετραετίας

Σειρά συναντήσεων πραγματοποιεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης με τους θεσμικούς εκπροσώπους του νομικού κόσμου προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα στον χώρο της Δικαιοσύνης αφήνοντας να διαφανεί η πρόθεσή του για κάποιες αναγκαίες αλλαγές στο ποινικό σύστημα.

Βέβαια ο κ. Φλωρίδης, αν και ως νομικός (σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Κώστα Τσιάρα) γνωρίζει τα προβλήματα στον χώρο της Δικαιοσύνης, φαίνεται από τις πρώτες κιόλας δηλώσεις του ότι βαδίζει σταθερά στο δόγμα Μητσοτάκη-Τσιάρα: βαρύτερες και αυστηρότερες ποινές ως το μοναδικό «φάρμακο» για την πάταξη της εγκληματικότητας.

Ηδη δήλωσε την πρόθεσή του να αυστηροποιηθούν περαιτέρω οι ποινές ακόμα και για τη χαμηλής έντασης παραβατικότητα, αντίθετα δηλαδή με τη σύγχρονη διεθνή επιστημονική άποψη για το ποινικό δίκαιο και τον σωφρονισμό. Παρά το θετικό κλίμα της συνάντησης (στις 28.7) ο υπουργός τα «άκουσε» και από τους εκπροσώπους της Ενωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, οι οποίοι του κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα δηλώνοντας ότι θα ακολουθήσουν και συγκεκριμένες προτάσεις.

Από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης γίνονται φανερές οι διαφωνίες στις αναχρονιστικές και αναποτελεσματικές επιλογές της περασμένης τετραετίας που ανέτρεψαν «επιτελικά» τις βασικές σύγχρονες διεθνείς και ευρωπαϊκές επιστημονικές βεβαιότητες για την εγκληματικότητα και τον σωφρονισμό.

Οι εκπρόσωποι της Ενωσης εστίασαν τις βασικές παρατηρήσεις και τις ενστάσεις τους στον τρόπο αναβάθμισης του κύρους της Δικαιοσύνης. Ζήτησαν «να σταματήσουν τα ΜΜΕ να αποτελούν συλλειτουργό της Δικαιοσύνης». Εξάλλου την τελευταία τετραετία είδαμε να αλλάζουν οι σύγχρονοι Ποινικοί Κώδικες μόνο και μόνο επειδή το ζητούσαν με τον γνωστό λαϊκισμό τα κανάλια και τα κοινωνικά δίκτυα χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση.

Οι εκπρόσωποι της Ενωσης διευκρίνισαν ότι δεν ζητούν φυσικά να πάψει η ερευνητική δημοσιογραφία που βοηθάει αποτελεσματικά στην ανάδειξη σκοτεινών υποθέσεων ή υποθέσεων διαφθοράς, αλλά είναι απολύτως αντίθετοι στις γνωστές τηλεδίκες που στοχοποιούν κατά βούληση ανθρώπους πριν ακόμα οδηγηθούν στο δικαστήριο παραβιάζοντας πλήρως το τεκμήριο αθωότητας.

Επιγραμματικά αναφέρθηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ενωσης:

 «Στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης που πρέπει να είναι και ορθή και ποιοτική, αλλά και στην αντίθεσή μας στην (διαρκή μάλιστα) αυστηροποίηση των ποινών και στην ανάγκη νομοθετικής ειρήνης (όχι συνεχή νομοσχέδια με βάση την επικαιρότητα).

 Στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης με αίτημα άμεσα «να σταματήσει το φαινόμενο της αξιοποίησης δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών αμέσως μετά την αφυπηρέτησή τους τονίζοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης ασφαλιστικών δικλίδων». Επί επιτελικού κράτους όχι μόνο δίνεται άμεσα κομβική θέση σε δικαστικούς που συνταξιοδοτούνται αλλά ψηφίστηκε και ειδική τροπολογία με την οποία οι υπουργοί επιλέγουν ως επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών συνταξιούχους δικαστικούς (χωρίς καν τα εχέγγυα που παρείχε η συμμετοχή του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου).

 «Εκφράσαμε όπως προαναφέραμε την αντίθεσή μας στην αυστηροποίηση των ποινών, που αποτελεί ομολογία αποτυχίας του σωφρονιστικού μας συστήματος, και την κάθετη αντίδρασή μας στο άρθρο 187 παρ.6 Π.Κ. (εγκληματική οργάνωση) που πρέπει να καταργηθεί, ζητήσαμε την ουσιαστικοποίηση των κριτηρίων της υφ’ όρον απόλυσης, να θεσπιστούν νέες εναλλακτικές μορφές έκτισης της ποινής και να καθοριστούν οι φορείς για να μπει επιτέλους να μπει σε εφαρμογή η κοινωφελής εργασία σαν ποινή», αναφέρει η ανακοίνωση της Ενωσης. Ο προκάτοχος του Γ. Φλωρίδη είχε αναστείλει με το έτσι θέλω το άρθρο για το διεθνώς αποτελεσματικό μέτρο της κοινωφελούς εργασίας.

 «Θέσαμε το θέμα της ουσιαστικής νομικής βοήθειας (και για τον κατηγορούμενο και για τον συνήγορό του) [...]».

 «Θέσαμε το θέμα της αναγκαιότητας ενισχύσεως του θεσμού των αγροτικών φυλακών (που τείνουν να καταργηθούν) καθώς και τον επαναπροσδιορισμό των προϋποθέσεων μεταγωγής σ’ αυτές».

 «Τονίσαμε την αναγκαιότητα επαναφοράς του γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής στο υπουργείο Δικαιοσύνης». Γι’ αυτή την απαράδεκτη και εκτός κάθε λογικής επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη χύθηκαν ώς τώρα τόνοι μελάνι από τον νομικό κόσμο και τους θεσμικούς φορείς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Εξάλλου το «έργο» των άσχετων με το αντικείμενο γεν. γραμματέων Αντεγκληματικής Πολιτικής που συνεχίζεται ώς σήμερα σημαδεύτηκε από την απαξίωση του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου των φυλακών, την αδιαφορία για την εξαθλίωση της ζωής των κρατουμένων κ.λπ. Μοναδική δραστηριότητα οι συνεχείς αιφνιδιαστικοί έλεγχοι των ΕΚΑΜ στα κελιά των κρατουμένων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση είναι αναρτημένη στο f/b της Ενωσης με την υποσημείωση ότι «Ηταν ο πρώτος (μετά από καιρό) υπουργός Δικαιοσύνης που μιλήσαμε σαν συνάδελφοι, μοιραστήκαμε σκέψεις αφού έδειξε ότι πραγματικά σκοπεύει να βελτιώσει πολλά διαχρονικά κακώς κείμενα στον χώρο της Δικαιοσύνης. Μένει να το δούμε! Θα είμαστε εδώ για να τον κρίνουμε».

▬▬▬▬▬▬▬▬

Ο υπουργός... άκουσε και την ΕνΔΕ

Είχε προηγηθεί συνάντηση με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (18.7) προκειμένου να του εκθέσει τα προβλήματα του δικαστικού κλάδου. Η επίσημη ανακοίνωση του προεδρείου της ΕνΔΕ αναφέρεται αποκλειστικά στο θετικό κλίμα της συνάντησης και όχι στο περιεχόμενο. Ανακοίνωση όμως για τα αιτήματα και τις προτάσεις που κατέθεσαν στον υπουργό εξέδωσε χθες και η μειοψηφία του Δ.Σ. της ΕνΔΕ (antimolia.gr).

Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην ανάγκη να δημιουργηθεί νέο αυξημένο μισθολόγιο, καλύτερος προσδιορισμός της ύλης των Ειρηνοδικείων, επανεξέταση διατάξεων του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, στο αίτημα «να μην τεθεί σε εφαρμογή κανένα σχέδιο κατάργησης ή συγχώνευσης δικαστηρίων και Εισαγγελιών με τη λογική του κόστους για το Δημόσιο» (δικαστικός «Καλλικράτης») κ.λπ.

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Ο κ. Υπουργός ενδιαφέρθηκε για την πρόταση που είχαμε καταθέσει ως προεδρείο το 2018 για τη δικαστική μεσολάβηση και ζήτησε να τη μελετήσει. Επίσης εκτίμησε θετικά τον σχεδιασμό για την κάθετη κατανομή της ύλης ανά αντικείμενο στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας κάνοντας την παρατήρηση πως εναρμονίζεται με τη διεθνή πρακτική. Ζήτησε επίσης να του κοινοποιήσουμε τις προτάσεις που είχαμε υποβάλει και κατά το παρελθόν ως ομάδα για τον περιορισμό των αναβολών στις ποινικές δίκες, για τον ανώτατο αριθμό των εναγόντων/αιτούντων ανά δικόγραφο και για την αποποινικοποίηση ορισμένων αδικημάτων (π.χ. εξύβριση και δυσφήμηση όταν δεν τελούνται διά του Τύπου) και τη δίωξη της ψευδούς καταμήνυσης και της ψευδούς κατάθεσης μόνο μετά από αίτηση της αρχής ενώπιον της οποίας τελέστηκαν».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο νομικός κόσμος μιλάει, ο Γ. Φλωρίδης ακούει;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας