Αναβλήθηκε για τις 23 Νοεμβρίου η δίκη που αφορά τις παράνομες χρηματοδοτήσεις της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» που ίδρυσε ο δημοσιογράφος Κων. Τζεβελέκος. Βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος. Η ΜΚΟ είχε αναλάβει την... αποναρκοθέτηση σε Βοσνία, Λίβανο και Ιράκ απομυζώντας εκατομμύρια ευρώ.
Ο Άλεξ Ρόντος επρόκειτο σήμερα να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για την πολύκροτη υπόθεση, αλλά η δίκη αναβλήθηκε, καθώς ένας εκ των συγκατηγορουμένων του επικαλέστηκε οικογενειακό πρόβλημα υγείας.
Σήμερα στο δικαστήριο έκαναν λόγο οι υπερασπιστές των κατηγορουμένων για την εμφάνιση εγγράφων, τα οποία, όπως υποστήριξα, ήρθαν σε γνώση τους μόλις πριν από μία εβδομάδα και δεν έχουν προλάβει να τα μελετήσουν.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης κατάφερε μέσα σε τέσσερα χρόνια να εισπράξει παράνομα από τα κονδύλια του ΥΠΕΞ ποσά άνω των 9 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Άλεξ Ρόντος, ο οποίος είχε υπογράψει ορισμένες από αυτές τις χρηματοδοτήσεις, είναι ένας από τους συνολικά οκτώ κατηγορουμένους που παραπέμφθηκαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Σύμφωνα με τον συνήγορό του, βρίσκεται στην Ελλάδα για να παρουσιαστεί σήμερα στο δικαστήριο.
Ο Άλεξ Ρόντος σήμερα είναι πρέσβης στο Κέρας της Ανατολικής Αφρικής και είναι αρμόδιος για την καταπολέμηση της δράσης των Σομαλών πειρατών. Θεωρείται μάλιστα πως κατέχει σημαντική θέση ευθύνης και απολαμβάνει εμπιστοσύνης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαχειριζόμενος σημαντικά κονδύλια.
Βαριές κατηγορίες
Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για τη διαχείριση μεγάλων κονδυλίων, περίπου 9 εκατ. ευρώ, τα οποία εισέπραξε η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» την περίοδο 2000-2004 για την εξουδετέρωση ναρκοπεδίων σε διάφορες ξένες χώρες και συγκεκριμένα στον Λίβανο, στο Ιράκ και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Πρόκειται για δύο ακόμη πρέσβεις, τρεις τέως υπαλλήλους του ΥΠΕΞ, αλλά και τον πρόεδρο της ΜΚΟ Κωνσταντίνο Τζεβελέκο και τη σύζυγό του. Η σχετική έρευνα των εισαγγελικών αρχών, που ξεκίνησε στις αρχές του 2012 με τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ, οδήγησε στη σύλληψη του Κ. Τζεβελέκου ύστερα από έκδοση διεθνούς εντάλματος και στις βαρύτατες διώξεις σε βάρος των 8 για την υπόθεση των ναρκών.
Κατηγορούνται για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), της ψευδούς βεβαίωσης και απιστίας σχετικά με την υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και εντός του πλαισίου του νόμου 4022/2011 «Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος και άλλες διατάξεις».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας