Συνταγματικές και σύμφωνες με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία είναι, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, η υποχρεωτική δοκιμασία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου Covid-19 σε εργαζομένους στον δημόσιο τομέα και η ηλεκτρονική καταγραφή του αποτελέσματός τους, η οποία δεν παραβιάζει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας.
Το θέμα έφτασε στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ύστερα από προσφυγή πολιτικής υπαλλήλου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στην οποία απαγορεύτηκε η είσοδος στη γραμματεία στρατιωτικού εργοστασίου επειδή αρνήθηκε να υποβληθεί σε έλεγχο για τον κορονοϊό. Στην προσφυγή της ζητούσε να ακυρωθεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση (24.4.2021) υποστηρίζοντας ότι προβλέπει την υποχρεωτική δοκιμασία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου μία φορά την εβδομάδα και την ηλεκτρονική καταγραφή του αποτελέσματος χωρίς προηγουμένως να ερωτηθεί αν συναινεί σε αυτό, με αποτέλεσμα να υπόκεινται σε επεξεργασία τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας της. Υποστήριζε, επίσης, ότι παραβιάζονται μια σειρά άρθρα του Συντάγματος και διεθνείς συμβάσεις και ότι προσβάλλεται η αξιοπρέπειά της.
Τους παραπάνω ισχυρισμούς απέρριψε ως αβάσιμους το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ (με πρόεδρο τη Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια τη Δήμητρα Μαυροπόδη) κρίνοντας ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, «η υποχρέωση υποβολής σε διαγνωστικό έλεγχο και σε μη νοσούντες ως προϋπόθεση για την προσέλευση και παροχή της εργασίας αποτελεί νόμιμο περιορισμό του δικαιώματος συναίνεσης σε ιατρικά θέματα».
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν επίσης ότι «το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν είναι απόλυτο δικαίωμα, αλλά εκτιμάται σε σχέση με τη λειτουργία του στην κοινωνία, σταθμιζόμενο με άλλα θεμελιώδη δικαιώματα και κοινωνικά αγαθά, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας. Η συγκατάθεση δεν αποτελεί τη μοναδική βάση για τη νομιμότητα της επεξεργασίας (σ.σ.: των προσωπικών δεδομένων). Αντίθετα, τα προσωπικά δεδομένα μπορούν να τύχουν νόμιμης επεξεργασίας και χωρίς τη συγκατάθεση του υποκειμένου, όταν τούτο είναι απαραίτητο για σκοπό δημοσίου συμφέροντος στον τομέα της δημόσιας Υγείας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας