Βράδυ της 8ης Ιανουαρίου 2014, μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και γνωστών επιχειρηματιών βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα εντάλματα εκδόθηκαν από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, σε βάρος εμπλεκομένων στο σκάνδαλο του Τ.Τ., για το οποίο διενεργούνταν έρευνα για μήνες από την επίκουρη εισαγγελέα Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου. Η δικογραφία αφορά ακάλυπτα και χωρίς εξασφαλίσεις δάνεια του Τ.Τ. που δόθηκαν την περίοδο 2006-2011.
Την επόμενη ημέρα, το πολυσέλιδο εισαγγελικό πόρισμα-φωτιά βγαίνει στο φως της δημοσιότητας και αποδεικνύει ότι η κίνηση των λογαριασμών των κατηγορουμένων «καίει» τον πρόεδρο του Ταμιευτηρίου Αγγελο Φιλιππίδη, καθώς δεν αφήνει κανένα περιθώριο να χαρακτηριστεί απλά ανίκανος ή ανεπαρκής για τη θέση που κατείχε και τον θεωρεί ύποπτο φυγής, αλλά και «ύποπτο τέλεσης νέων εγκλημάτων».
Στην πορισματική αναφορά της εισαγγελέως Παπανδρέου περιγράφονται αναλυτικά και με γραφήματα οι αδιαφανείς διαδικασίες χορήγησης δανείων από το Τ.Τ. προς φίλους επιχειρηματίες, η σύσταση θυγατρικών εταιρειών, αλλά και η σύναψη συνεργασιών μαζί τους.
Προέκυπταν εξάλλου και διάφορα... τραπεζικά παράδοξα όπως:
1. «Το Τ.Τ. παρείχε προς την εταιρεία Βestline (ιδιοκτησίας πλέον κατά 50% Δημήτρη Κοντομηνά και κατά 50% του Τ.Τ.) το σύνολο της χρηματοδότησης με επιτόκιο Euribor τριμήνου +0,50%. Το επιτόκιο αυτό, κατά διαστήματα, έφτανε να ισούται ή να υπολείπεται του επιτοκίου με το οποίο δανειζόταν το γερμανικό Δημόσιο!
2. Κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων, το Τ.Τ. για την έκδοση ομολογιακών δανείων προς τις επιχειρήσεις συμφερόντων Κοντομηνά έκανε αποδεκτές προσωπικές εγγυήσεις, οι οποίες, ανέφερε το πόρισμα, «δεν τεκμηριώνουν διασφαλιστική αξία, εάν δεν συνοδεύονται από εμπράγματες εξασφαλίσεις ελεύθερες βαρών, αλλά ενέχουν μόνο ηθική αξία».
3. Η διοίκηση του Τ.Τ. παρανόμως έβαλε ρήτρα σε ομολογιακό δάνειο ότι η τράπεζα «δεν θα υποχρεούται καθ’ οιονδήποτε χρόνο να παρακολουθεί, να διαβεβαιώνει ή να επαληθεύει τη χρήση του προϊόντος του ομολογιακού δανείου».
Ακολούθησε το σίριαλ με τη σύλληψη του Αγγελου Φιλιππίδη, καθώς όταν εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη. Μετά από μερικές εβδομάδες κράτησης στις τουρκικές φυλακές του Μαλεπέ, «επέστρεψε» στην Αθήνα, στις αρχές αρχές Φεβρουαρίου 2014. Αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, απαντά με βολές εναντίον τού τότε διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, και στέλνει μήνυμα με σαφείς πολιτικές αιχμές και με πολυποίκιλους αποδέκτες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας